Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

Elektroncsöves földrengésjelző

Minden földrengést jelző készülék (szeizmográf) valamely a föld felszínével szilárdan összefüggő pontnak és egy, mondatni a térben szilárdan álló pontnak egymástól vett elmozdulását méri. A térben szilárdan álló pont rendesen valamely inga súlyos tömege, mely tehetetlenségénél fogva nem követi a föld felszínének földrengés alkalmával bekövetkező elmozdulásait.

Az elmozdulásokat a jelzőkészülék grafikusan jegyzi föl, az érzékenysége tehát korlátolt. Elektroncsövek segítségével, az ú. n. Widdington-féle kondenzátor-mikrométerrel sikerült a szeizmográf érzékenységét nagymértékben megnövelni.

A készülék két, egymással lazán kapcsolt és elektroncsövekkel táplált nagy frekvenciájú rezgési körből áll, melyek úgy vannak beállítva, hogy tisztán hallható hang keletkezzék. Az egyik rezgési kör állandó, a másik pedig oly kondenzátorhoz van kapcsolva, melynek egyik lemeze a földbe ásott masszív tömbhöz van kötve, míg másik lemeze a szeizmográf ingájának alsó részére van erősítve.

A kondenzátor kapacitása úgy van megállapítva, hogy nyugalmi helyzetben a keletkező hang rezgésszáma 1000. Ha most a föld felszínének legcsekélyebb megmozdulásakor az inga viszonylagos helyzete megváltozik, a kondenzátor két lemeze egymáshoz képest eltolódik, tehát megváltozik a kondenzátor kapacitása is, ami viszont az egyik rezgési kör frekvenciájának megváltozását vonja maga után, vagyis megváltozik a hang rezgésszáma.

A hang rezgésszámának változása tehát arányos a föld felszínének elmozdulásaival. A készülék annyira érzékeny, hogy a föld felszínének legkisebb elmozdulása, amit még jelezni képes, egy angol hüvelyknek ötszázbilliomod része (egy mm-nek százbilliomod része). Ezt a rendkívüli érzékenységet igen nagy frekvencia (5.000.000) alkalmazása teszi lehetővé, úgyhogy a legcsekélyebb kapacitásváltozás is már igen lényegesen módosítja a frekvenciát és ezzel együtt a hang rezgésszámát.

Az elektroncsöves szeizmográf nagy. jelentőségű katonai szempontból is, mert lehetővé teszi nehézütegek helyének megállapítását. (Radio News. 1924 november 5.-i szám.)

Marusák Dezső.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
PCC84-elektroncsö A szeizmográf tüje egy lámpakorommal bevont papiroson mozog Szeizmográf vagy földrengést jelző készülék teljes képe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98