Dtum
Login with Facebookk
1925 | Október

Félreállni vagy szembeszállni

Szeged, október 11.

Peidl Gyula, a szegedi második választókerület képviselője, vasárnap délelőtt tartotta beszámolóját az itteni Széchenyi-mozgó termében. A gyülést Valentin Ágoston nyitotta meg. Peidl közel kétórás beszédében részletesen foglalkozott a mai politikai és gazdasági helyzettel.


- Készséggel ragadom meg az alkalmat, hogy a nemzetgyűlés kapunyitása előtt megjelenjek itt és elmondjam fölfogásomat a mai politikai, valamint a gazdasági helyzetről. Eljöttem ide, hogy buzdítsak és hogy én is buzdítást nyerjek a küzdelemre. Magam is szükségét érzem ennek, mert a reakció oly megingathatatlannak látszik, oly példátlanul érzéketlennek mutatkozik, hogy a föltámadás kivívásához buzdításukra van szükségem. Az a gondolat merült föl, hogy helyes-e, szabad-e, ha csak közvetett utón is. felelősségre vonni ennek a rendszernek politikai rendbontóit? Amikor ezt a kérdést fölvetem, eszembe jut a nagy viharok előtti csönd.

 

- Ezt a csöndet látom én most a magyar politikában. Az ellenforradalmak kezdetén gyilkos eszközökkel dolgoztak, később a kiéheztetés korszaka következett. Mindenki kereste a biztos menedéket, mindenki hallgatott és szenvedett. Fölteszem a kérdést: mi most a kötelesség? Vajjon az-e, hogy félreálljunk és várjuk a vihar elzugását, vagy próbáljunk szembenézni az eseményekkel, próbáljuk-e elhárítani a társadalmi vihart?


— Amikor én est a zsufolt termet látom, azt mondom, nem szabad tágitanunk, nem szabad félreállni.
Nézzünk szembe az eseményekkel, dörögjük oda a kormányzatnak: Ne tovább ezen az uton. A polgárság és a munkásság föladatairól beszélt, majd a szanálás kérdésével foglalkozott és kifejtette, hogy ez, szerinte, semmiféle más eredménnyel nem járt, mint a csődök elszapo-rodásával.


Beszélt ezután még a munkanélküliségről, a betegápolás kérdéséről és a gyermekvédelemről, amiknek a terheit a kormány a városok polgárságára hárítja. Bizonyítgatta a Vass-ankétezések meddőségét, majd mindenki számára egyenlő jogokat, progressziv politikát és demokráciát követelt. Végül részletesen foglalkozott az elkövetkezendő nemzetgyűlési ülésszak teendőivel. Kijelentette, hogy az ellenzéknek ezután is fokozott erővel kell küzdenie a reakció ellen.


Peidl után még dr. Györki Imre és Esztergályos János képviselők beszéltek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98