Dtum
Login with Facebookk
1926 | Április

Goga Oktávián első felesége viceházmesterné Budapesten

Ha egy francia képviselő miniszteri tárcát kap, a párisi napilapok azonnal meginterjuvolják nem az ujdonsült minisztert, hanem a miniszternét. Az asszony kijelentései, gondolkodása, ruhája, szokásai jobban érdeklik a párisi közönséget, mint maga a férj. Talán azért, mert madarat tolláról, minisztert feleségéről lehet jobban megismerni.

 

Goga Oktávián, aki két hét óta az uj román kabinet belügyminisztere, kétszer nősült, Első felesége, akivel hosszu éveket töltött együtt, itt él Budapesten és – viceházmestenő. Goga Oktávián első felesége tehát magyar asszony. Az Erzsébet-körút 44-es számu házának házmestere, Tóth József nevelte föl.

 

A házmester özvegyember és nevelt leányát, akit Goga elhagyott, magához vette, hogy az asszony mint viceházmester valami jövedelemhez juthasson és fiát fölnevelhesse. Kis kétszoba-konyhás lakásban laknak a nevelőapa és az asszony a fiával. A fiu. György, már elvégezte az egyetemet, mérnöki diplomája van és állása nincs.

 

Az asszony őszülő hajával, fáradt és gondolkodó tekintetével, egyszerü ruhájában is elárulja, hogy nem abba a milliőbe született, amelyben most élnie kell. Goga Oktaviánról kérdezősködtünk, de ő hallani sem akart interjukról, ujságról és nyilvánosságról. Csak annyit mond: Meg vagyok elégedve sorsommal. Nem panaszkodom.

 

Ez az asszony nagyon boldogtalan lehetett. A fiát kétszer is hivta Goga haza, a csucsai kastélyba és a fiu büszkén utasította vissza a csábító ajánlatot. Itt maradt Pesten, anyja mellett, lemondva a jólétről, inkább a nélkülözést választotta.

 

Arra gondolok, hogy ez az asszony, aki jól ismeri Goga Oktáviánt, Ferdinánd román király és Avaresen tábornok bizalmasát, a gyulafehérvári paktum létrehozóját, a trianoni béke egyik rendezőjét – igen: ez az asszony egy pár szóval sokat elmondhatna, ami kulcs lehetne a Magyarország sorsát befolyásoló külpolikai rejtélyekhez. De ő már csak viceházmesternő.

 

Végigjárja a lépcsőházat, hogy tiszta-e, megrendszabályozza a cselédeket, éjszakánként kaput nyit az Erzsébet-körút 44-es számu házban, ahol a legnagyobb magyar regényiró, Jókai Mór élt és meghalt és ittfelejtett egy megíratlan regényből egy kapupénzt szedő hősnőt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98