Dtum
Login with Facebookk
1926 | Augusztus

A kisgazdák nem hajlandók gabonaexportjukat kiszolgáltatni a gyáripar tulzó követeléseinek

Az osztrák-magyar provizóriumra vonatkozó tárgyalások megszakadása mezőgazdasági és kereskedelmi körökben igen nagy megütközést keltett. A nemzetgyülés gazdaképviselő tagjai máris elhatározták, hogy a kormánytól részletes fölvilágositást kérnek nemcsak a tárgyalások megszakadásának okairól, hanem arra vonatkozóan is, hogy ezek után minő lépéseket készül tenni a kormány a magyar termésfölöslegek értékesitésére.

A gazdaképviselők mozgalmáról megkérdeztük Rubinek István képviselőt, aki ezeket mondta A Reggel-nek: 

– Értesülésem szerint az osztrák-magyar tárgyalások megszakadása nem jelenti a tárgyalások meghiusulását, Ausztria elzárkózása esetén ugyanis nekünk is módunkban áll represszáliákkal élni, ami nem felelne meg az osztrákok érdekeinek sem. Nem tudom, igaz-e az az osztrák magyarázat, hogy a provizóriumra vonatkozó tárgyalások a magyar gyáripar tulzott követelésein borultak föl, de ha ez a magyarázat megállja a helyét, akkor máris kijelenthetem, semmiesetre sem leszünk hajlandók gabonaexportunkat kiszolgáltatni a magyar ipar tulköveteléseinek.

A Reggel munkatársának értesülése szerint Mayer miniszter kedden délelőtt az állami erdőgazdaságok megtekintésére elutazik a fővárosból és igy könnyen megtörténhetik, hogy a termésértékesitésre vonatkozó megbeszélést három-négy nappal fogják halasztani. A gazdaképviselők mozgalmától függetlenül érintkezést fognak keresni a kormány illetékes tagjaival a kereskedelmi érdekképviseletek vezetői is, hogy az osztrák-magyar tárgyalások a gyáripar tulzott követelései miatt hiusuljanak meg. Erre vonatkozóan Vértes Emil, a Fővárosi Kereskedők Egyesületének elnöke, a következőket mondotta A Reggel-nek:

– A kereskedők szempontjából már maga az a körülmény is sulyosan káros, hogy a tárgyalások ily hosszan elhuzódtak. Ugyanis a kereskedők nagyrésze arra várt, hogy mégis csak véget érnek a tárgyalások és ezért annak várható befejeztéig tartózkodtak az áru behozatalától, remélve, hogy majd olcsóbbak lesznek a vámtételek.

A fogyasztóközönség is azt remélte, hogy mihamar be fog következni az olcsóbbodás, a vámtételek leszállitása folytán. Most, hogy a tárgyalások megszakadtak, a helyzet a legrosszabb, mert most aztán sem a kereskedő, sem a fogyasztóközönség nem tudja, hogy mit várjon s ez a bizonytalanság még nyomasztóbban fog hatni a kereskedelemre.

A gyáriparosok ebben a kérdésben épp oly helytelenül egyoldalu álláspontot foglaltak el, mint a forgalmi adó kérdésében. Pedig a gyáriparnak bele kell nyugodnia a vámtételek leszállitásába, mert a drágaságnak meg kell végre szünnie.

Amig a vámtételeket a behozott árura le nem szállitják, addig itt olcsóbbodás nem lehet, noha már mindenütt megindult ez a folyamat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98