Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Június

Mit mondtak Paul-Boncour, Chamberlain és Benes a pénzhamisitásról a Népszövetség tanácsában

A vasárnap Budapestre érkezett francia lapok kimerítő genfi tudósításokat közölnek a gróf Bethlen Istvánt ért sajnálatos inzultusról és a Népszövetség Tanácsának csütörtöki üléséről. A “L’ Echo de Paris” és a “Le Petit Journal” első oldalon hozzák a miniszterelnök rosszul sikerült arcképét és az Havas-ügynökség hosszu táviratát, amely azt állítja Justh Ivánról, hogy apja magyar miniszter volt. A lapok terjedelmes tudósításokban számolnak be arról is, hogyan tárgyalta a Népszövetség Tanácsa a pénzhamisítás elleni francia javaslatot. A csütörtöki tanácsülés első szónoka M. Paul-Boncour volt. lui a következőket mondotta.


- Nem volnék őszitne, ha nem ismerném el a Tanács előtt, hogy a francia javaslat egész különleges okokra vezethető vissza és összefüggésben áll bizonyos legutóbb történt eseményekkel. Ezen események olyan országban játszódnak le, amely ország számára parancsolóvá teszi nemzetközi föladatainak teljesítését az, hogy a Nemzetek Szövetségének segítségét és támogatását élvezi. Mindazonáltal ennek az országnak területén megengedték olyan bűncselekmény kibontakozását, amely a nemzetközi pénzrendszerellen irányul és amelynek Franciaország és Csehszlovákia estek áldozatul.

 

- Kétségkívül nem lehet az egész országot e bűncselekményekért felelőssé tenni, de a pénzhamisítók személye, fontos személyiségekkel való összeköttetésük és barátságuk mély hatást gyakorolt a közvéleményre. Nem kisebb hatású volt a pénzhamisitóknak az a megengedhetetlen törekvése, hogy ezt az ügyet politikai térre tereljék és hazafias szempontokra hivatkozva igazulják büncselekményüket, amely kihívja a büntetőjogi megtorlást. Ámde a legutóbbi események bebizonyították, hogy ez a megtorlás nem kielégítő. Nem akarok megjegyzéseket füzni egy állami igazságügyi eljárásához, de a legkevesebb, amit ezen pörrel kapcsolatban mondani lehet, az, hogy a módszer, ahogyan vezették és a büntetések, amelyek kisérték, nem voltak olyanok, hogy elegendőkéin megnyugtassák a nemzetközi közvéleményt.


Paul Boncour azt indítványozta, hogy nemzetközi egyezményekkel kell szabályozni a rendőrhatóságuk együttmüködését, a nyomozások lefolytatását, a teendő törvényhozási intézkedéseket, valamint hogy a pénzhamisitók kiadassanak és fölöttük az állandó Nemzetközi Törvényszék ítélkezzen. Majd így fejezte be beszédét:
- Ne történhessen meg soha többet, hogy a bűnösök politikára és hazafiságra hivatkoznak! Ha nemzetközi szerződések lesznek, a Nemzetközi Törvényszékhez lehet majd fordulni, hogy ítéletével érvényt szerezzen e szerződéseknek.


Ezután Benes ur szólalt föl és elmondotta, hogy magyar hamisitók 31 millió cseh korona értékü bankjegyet hamisitottak ebből 6 milliót forgalombahoztak abban a kritikus időben, amikor Csehszlovákia a legnagyobb nehézségekkel küzdött, hogy valutáját stabilizálja. A cseh kormánynak fontos okiratgyüjteménye van e pénzhamisitásokról és kész ezt a Tanács rendelkezésére bocsátani, hogy a kérdés tanulmányozásában támogassa.


- A magyar pénzhamisitók - folytatta Benes - a bíróság előtt azzal dicsekedtek, hogy hazafias cél vezette őket. Ennek nem szabad többé megismétlődnie, mert a magyar pénzhamisitók a békét veszélyeztetik. Politikai és büntetőjogi szempontból egyaránt szükség van arra, hogy hasonló bünöket nemzetközi törvényszék üldözzön.


Sir Austen Chamberlain ugyancsak bejelentette csatlakozását a francia javaslathoz:
- A kérdésnek, amelyet a Tanács tárgyal, valóban nemzetközi jelentősége van. Ha a bűn elkövetői közönséges bűnösök lennének, cselekményük akkor is ártalmas volna a béke szempontjából, de a pénzhamisitás sulyossága még növekszik azáltal, hogy politikai indokokkal igazolják. Ezért Nagybritannia kormánya meg van győződve, hogy a francia javaslatból az általános békére jó eredmények fognak származni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Paul-Boncour Sir Austen Chamberlain Edvard Benes
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Greta Garbo házassága Greta Garbo házassága
A világsajtót bejárta az a hír, hogy Greta Garbót, a világhírű...
Fényes Adolf kiállítása Fényes Adolf kiállítása
Mindazok, kik a régi Fényes Adolfra emlékeznek vissza, nagy...
Az újjászervezett Operaház Az újjászervezett Operaház
Mikor az Operaház igazgatói állását a kultuszminiszter Radnai...
Radnóti Miklós: A szerkesztőségi asztal Radnóti Miklós: A szerkesztőségi asztal
Február legelején Kassák Lajos cikket írt "Írói hivatás és politikai...
Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem
Ragyogó fiatal szépség a hercegnő: sárga haj, piros száj. Huszonhét...
A prágai Massaryk-játékok A prágai Massaryk-játékok
A csehek már hónapok óta készülődtek a Massaryk-játékokra. Lapjaik...
Kertész Manó - Szólásmondások. Nyelvünk művelődéstörténeti...
Csodálatos magyar nyelv! Rejtelmes varázs-kert, melyből zengő virágok...
Ma kezdődik a lausannei konferencia Ma kezdődik a lausannei konferencia
A lausannei konferenciát, amely a török kérdésről hivatva van...
A Spárta AC kizárásos kardversenye A Spárta AC kizárásos kardversenye
Rég nem látott előkelő közönség előtt, amelynek soraiban hosszú pauza...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98