Dtum
Login with Facebookk
1926 | Június

Az olasz Chiavacci nyerte Európa tőrbajnokságát

Berti László második lett

A Margitsziget Buda felé eső partján a remekül fellobogózott MAC-pálya már korán délelőtt magas vendégeket fogad: öt nemzet reprezentánsait, akik Európa 1926. évi tőrvívó bajnokságáért szállnak síkra, míg a Pest felé eső oldalon a regatta színhelyét díszítik a zászlócskák százai. A szigeti tribünnel szemben rögtönözték a plansokat, a tribünnel szemben pedig vastribünt emeltek, hogy az Európa-bajnokságok előkelő közönsége kényelmes elhelyezést találjon.

Kár, hogy a kora reggeli eső után még délelőtt kilenc órakor, a verseny startja idejében is, olyan sötét felhők borítják az eget, hogy bizony alig százan-kétszázan merészkednek ki az előmérkőzésekhez, azok is jó meleg ruhákba burkolva. A legjobban a nagy melegekhez szokott olasz vívók fáznak, de még sem annyira, hogy mind a nyolc a középdöntőbe ne kvalifikálja magát.

De azért akad szenzáció már a délelőtt folyamán is. Gaudinit, a cremonai tőrverseny győztesét legyőzte Giellner Antal, a Tiszti VC kitűnő vivója, sőt még az osztrák Berger is. A hét magyar vívó közül Hajdu János és Kalnitzky Gusztáv esik ki az előmérkőzésekből, úgy hogy a középdöntőbe 8 olasz, 5 magyar és 3 osztrák tőrvívó kerül.

Gaudini kiesik a döntőből


Az 1. csoport hozta a verseny legnagyobb meglepetését. Az óriási Gaudini, a cremonai válogató verseny győztese csak egy győzelmet tudott kivívni és így kiesett a döntőből. Véleményünk szerint Gaudini kiesése teljesen reális volt, hiszen már előmérkőzési csoportjában nehezen nyerte asszóit.

Kiesése igazolta az előmérkőzésben szenvedett vereségeit és azt, hogy rendes formáját meg sem tudat közelíteni. A csoportból a nagyszerű Bini került ki győztesen, aki mutatott formájával a favoritok sorába emelkedett. Szenzáció volt a fiatal Dunay elsőrendű teljesítménye, aki 3 győzelemmel mint a csoport második helyezettje jutott a döntőbe. Feltűnést keltett, hogy az idei olasz kardbajnok, Sarocchi egy győzelmet sem tudott aratni.

Berti veretlenül végez a középdöntőben

A II. csoportban vívott Berti László, aki tüneményes stílusban verte összes ellenfeleit. A helyezésben ugyan holtversenybe került az 1. helyre Carniellel, de viszont Carniellenek volt egy veresége Bertitől, Berti pedig az utolsó mérkőzést nem vívta le Pignottival, mert az a végeredményt nem befolyásolta volna.

A 3-ik volt Pignotti. A döntőbe jutást jelentő 4-ik helyre holtverseny volt Lion, Rády és Rosinetti között, akik közül jobb tusaránnyal Lion került a döntőbe. Rády kiesését főképen az egyik zsüri tagnak, az olasz Canovának köszönheti, akinek bíráskodásával a szakemberek egyáltalában nem értettek egyet.

Chiavacci nagy nehezen jut be a döntőbe


A csoportot nagy meglepetésre a fiatal Marzi nyerte meg. A 2. helyre Rozgonyi György dr. került. Chiavacchi a versenyt csak erős küzdelem után jutott be a döntőbe és ha Gfellner elleni mérkőzését döntő tusra meg nem nyeri, úgy ő is Gaudini sorsára jutott volna és az erős balszerencsével szerepelt Gfellner lett volna helyette a döntő szereplője.


Győz Chiavacci


A tőrbajnokságot a késő éjjeli órákban fejezték be, a következő eredménnyel:
1. Chiavacci (olasz) 9 győzelemmel, 2. Berty (magyar) 7 győzelem, 3. Pignotti (olasz) 6 győzelem, 4. Bini (olasz) 5 győzelem 29 tus, 5. Ettinger (osztrák) 5 győzelem 35 tus, 6. Morsi (olasz) 4 győzelem 32 tus, 7. Rozgonyi (magyar) 4 győzelem 35 tus, 8. Carniel (olasz) 3 győzelem, 9. Lion (osztrák) 1 győzelem 42 tus, 10. Dunay (magyar) 1 győzelem 43 tus.

Rozgonyi utolsó asszóit sérülten vívta le, amennyiben egyik mérkőzésen altestén súlyos szúrás érte, úgy hogy a verseny végeztével a mentők szállították haza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Marzi - Bertinetti epée-asszó Az epée-verseny külföldi résztvevői Az olasz tőrvívók csoportja Chiavacci Európa tőrvívóbajnoka Berti László ezredes, a tőrvívás második helyezettje
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hang lefotografálása A hang lefotografálása
Valósággal csodákat művel uj meg uj találmányaival a modern technika....
A világháboru eddigi költségei A világháboru eddigi költségei
A világháboru költségei a lefolyt 17 hónap alatt kerekszámban 160...
Időmegtakarítás a vasgyárakban Időmegtakarítás a vasgyárakban
A vas-, illetőleg aczélgyárak jelentősége sok tekintetben abban jut...
A spanyol polgárháború A spanyol polgárháború
Sir Georg Clark angol nagykövet szombaton megjelent Delbos...
A kis bolygók számáról A kis bolygók számáról
1916. évi július hó 1-től 1917 június hó 30-ig terjedő periodus alatt...
Torma II.-őt leütötték! Torma II.-őt leütötték!
Torma Gyula, a Vasas kitűnő ökölvívója tegnapelőtt hatalmas turbánnal...
A Föld belsejének hőmérséklete A Föld belsejének hőmérséklete
Az Egyesült-Államok Geological Survey-e (geológiai szolgálata) számos...
Százötven nyilast három autobuszon előállítottak Százötven nyilast három autobuszon előállítottak
Vasárnap este az Erzsébet és József körúton nagy feltűnést keltett...
Kétféle dohány van Kétféle dohány van
Kétféle dohány van mindössze, leveles és bankjegyalakú. Míg a leveles...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98