Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Június

Az olasz Chiavacci nyerte Európa tőrbajnokságát

Berti László második lett

A Margitsziget Buda felé eső partján a remekül fellobogózott MAC-pálya már korán délelőtt magas vendégeket fogad: öt nemzet reprezentánsait, akik Európa 1926. évi tőrvívó bajnokságáért szállnak síkra, míg a Pest felé eső oldalon a regatta színhelyét díszítik a zászlócskák százai. A szigeti tribünnel szemben rögtönözték a plansokat, a tribünnel szemben pedig vastribünt emeltek, hogy az Európa-bajnokságok előkelő közönsége kényelmes elhelyezést találjon.

Kár, hogy a kora reggeli eső után még délelőtt kilenc órakor, a verseny startja idejében is, olyan sötét felhők borítják az eget, hogy bizony alig százan-kétszázan merészkednek ki az előmérkőzésekhez, azok is jó meleg ruhákba burkolva. A legjobban a nagy melegekhez szokott olasz vívók fáznak, de még sem annyira, hogy mind a nyolc a középdöntőbe ne kvalifikálja magát.

De azért akad szenzáció már a délelőtt folyamán is. Gaudinit, a cremonai tőrverseny győztesét legyőzte Giellner Antal, a Tiszti VC kitűnő vivója, sőt még az osztrák Berger is. A hét magyar vívó közül Hajdu János és Kalnitzky Gusztáv esik ki az előmérkőzésekből, úgy hogy a középdöntőbe 8 olasz, 5 magyar és 3 osztrák tőrvívó kerül.

Gaudini kiesik a döntőből


Az 1. csoport hozta a verseny legnagyobb meglepetését. Az óriási Gaudini, a cremonai válogató verseny győztese csak egy győzelmet tudott kivívni és így kiesett a döntőből. Véleményünk szerint Gaudini kiesése teljesen reális volt, hiszen már előmérkőzési csoportjában nehezen nyerte asszóit.

Kiesése igazolta az előmérkőzésben szenvedett vereségeit és azt, hogy rendes formáját meg sem tudat közelíteni. A csoportból a nagyszerű Bini került ki győztesen, aki mutatott formájával a favoritok sorába emelkedett. Szenzáció volt a fiatal Dunay elsőrendű teljesítménye, aki 3 győzelemmel mint a csoport második helyezettje jutott a döntőbe. Feltűnést keltett, hogy az idei olasz kardbajnok, Sarocchi egy győzelmet sem tudott aratni.

Berti veretlenül végez a középdöntőben

A II. csoportban vívott Berti László, aki tüneményes stílusban verte összes ellenfeleit. A helyezésben ugyan holtversenybe került az 1. helyre Carniellel, de viszont Carniellenek volt egy veresége Bertitől, Berti pedig az utolsó mérkőzést nem vívta le Pignottival, mert az a végeredményt nem befolyásolta volna.

A 3-ik volt Pignotti. A döntőbe jutást jelentő 4-ik helyre holtverseny volt Lion, Rády és Rosinetti között, akik közül jobb tusaránnyal Lion került a döntőbe. Rády kiesését főképen az egyik zsüri tagnak, az olasz Canovának köszönheti, akinek bíráskodásával a szakemberek egyáltalában nem értettek egyet.

Chiavacci nagy nehezen jut be a döntőbe


A csoportot nagy meglepetésre a fiatal Marzi nyerte meg. A 2. helyre Rozgonyi György dr. került. Chiavacchi a versenyt csak erős küzdelem után jutott be a döntőbe és ha Gfellner elleni mérkőzését döntő tusra meg nem nyeri, úgy ő is Gaudini sorsára jutott volna és az erős balszerencsével szerepelt Gfellner lett volna helyette a döntő szereplője.


Győz Chiavacci


A tőrbajnokságot a késő éjjeli órákban fejezték be, a következő eredménnyel:
1. Chiavacci (olasz) 9 győzelemmel, 2. Berty (magyar) 7 győzelem, 3. Pignotti (olasz) 6 győzelem, 4. Bini (olasz) 5 győzelem 29 tus, 5. Ettinger (osztrák) 5 győzelem 35 tus, 6. Morsi (olasz) 4 győzelem 32 tus, 7. Rozgonyi (magyar) 4 győzelem 35 tus, 8. Carniel (olasz) 3 győzelem, 9. Lion (osztrák) 1 győzelem 42 tus, 10. Dunay (magyar) 1 győzelem 43 tus.

Rozgonyi utolsó asszóit sérülten vívta le, amennyiben egyik mérkőzésen altestén súlyos szúrás érte, úgy hogy a verseny végeztével a mentők szállították haza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Marzi - Bertinetti epée-asszó Az epée-verseny külföldi résztvevői Az olasz tőrvívók csoportja Chiavacci Európa tőrvívóbajnoka Berti László ezredes, a tőrvívás második helyezettje
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az eljárás nem szünt meg Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az...
Munkatársunk vasárnap délután fölkereste dr. Sztrache Gusztáv...
Az első golf-verseny Magyarországon. Az első golf-verseny Magyarországon.
Tátra lomniczon, a Tátra Club nagyszabásu nyári sportprogrammjának...
Háboru a Balkánon Háboru a Balkánon
Addig tanakodtak, tépelődtek és biztatgattak a nagyhatalmak...
Az FTC szenior versenye Az FTC szenior versenye
Az FTC slágernek ígérkező szenior birkózó versenyének nívóját...
Törökméz készítése Törökméz készítése
A törökmézet különbözőkép készítik. Készíthetjük például a következő...
Oroszország a balkáni helyzetről Oroszország a balkáni helyzetről
Az angol kormány 25-én este kapja meg az orosz kormány válaszát a pár...
Október 28-29 Október 28-29
József királyi herczeg manifesztuma így szól:A Nemzethez! Ő felsége,...
Képek az orosz-japán háborúból Képek az orosz-japán háborúból
Mindjárt a háború kezdetén nagy veszteséget szenvedtek az oroszok a...
Nagy gőzturbinák Nagy gőzturbinák
Nagy gőzturbinák. A National Association of Cotton Manufacturers...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98