Dtum
Login with Facebookk
1926 | Március

FTC – Rapid (Bécs) 3:0 (1:0)

Mérsékelt mezőnyjátékát a gólképességgel ellensúlyozta az FTC csapata.


FTC: Huber – Takács, I. Hungler – Fuhrmann, Müller, Matkovits (Lika II.) – Mácsay, Stecovits, Nikolsburger, Sándor, Tóth.
Rapid: Jancsik – Solit, Schrameis – Kirbes, Madlmeyer, Nitsch – Wondrak, Richter, Willmout, Wesselik, Wessely.

A bécsi zöld-fehérek budapesti kettős szereplésének második felvonása sem hozott sikert az osztrák profi-futballnak. Az MTK után az FTC is érzékeny vereséget mért a Bécsben jelenleg ismét nagyon népszerű Rapid-együttesre.

Csütörtökön legalább az a vigasztalásuk lehetett a győzelmi reményekkel Budapestre jött bécsieknek, hogy – ha a győzelmük el is maradt – teljesítményükkel nem hoztak szégyent Bécs professzionista labdarúgósportjára és egy simalefolyású, érdekes mérkőzésnek voltak szimpatikus szereplői.

Wondrak és Wessely fölváltva rohamozzák az FTC-kaput, a beadások azonban itt is elvesznek a középen. A 9. percben Richter ofszájd helyzetből érvénytelen gólt lő. Ezután állandósulni látszik a Rapid offenzív fölénye. A két szélső aránylag könnyen jut át az FTC szélső halfján, de csak Richter tart velük, a lassú Wesselik és Willmout elmaradnak tőlük, vagy ha ott vannak a befejező akciónál, hibáznak.

A félidő közepén ismét föllángol az FTC támadókedve és a 27. percben Jancsiknak újból nehéz dolga akad. Steczovics lábáról szedi le a labdát, de közben rúgást kap a fejére és miközben a földön fekszik, Sándor a labdát kirúgja a kezéből és csaknem gólt szerez.

Ennél a veszélyes akciónál Schramels megsérül és mintegy tíz percre elhagyja a pályát; ezalatt Nitsch bekkel, az ő helyét pedig tartalék foglalja el. Az FTC szívós ostroma még tart néhány percig, de eredmény nélkül.

A következő tíz perc ismét a Rapidé. Wondrak és Wessely vezetik ezúttal is a támadásokat és aránylag könnyen jutnak át a meginogni látszó FTC-védelmen. Ezúttal azonban a máskor biztos Wessely a jól induló akciók elrontója; lövései sorra elkerülik a kaput. Már mindenki a félidő gólnélküli befejezését várja, amikor az utolsó percben az FTC ellenállhatatlan irammal ismét felnyomul.

Előbb Fuhrmann passzával Steczovits késlekedik és lövését Jancsik kivédi, a labdát azonban a kapkodó Rapid-védelemtől Sándor kaparintja meg, lecsúsztatja a tisztán álló Nikolsburgernek, aki biztos lövéssel megszerzi az első gólt.

A szünetben az a hír terjed el a tribünön, hogy a Rapid elégedetlen a bíró működésével és levonulni készül. Ennek a hírnek a hatása alatt izgatott hangulatban kezdődik a második félidő, amelyre az FTC Matkovics helyett Lyka II.-vel áll ki. A játék úgy indul, hogy a Rapid kiegyenlítése és esetleg győzelme látszik valószínűnek.

Az osztrák támadások egyre rendszeresebbek lesznek. A csatársor jobbszárnya és Wessely készítik elő a rohamokat, de Wesselyk és Willmout most talán még határozatlanabbak, mint az első félidőben. A kedvező helyzetek sorsa belevesznek a kapu előtti sárba, vagy meghiúsulnak az FTC tömörülő védelmének lelkes munkáján.

Az FTC csatársora teljesen szét van húzódva, az összekötők hátul védekeznek, csak a két szélső és a tehetetlen Nikolsburger vannak elől. Csaknem 20 percig tart az FTC nyomasztó helyzete, de végül mégis felszabadulnak a zöld-fehérek és megújult offenzívájuk máris eredményes. A 26. percben az előretörő Müller éles lövése a kapufa sarkáról magasan felpattan. Jancsik védés közben elesik és a jól startoló Sándor mellette befejeli a labdát az üres kapuba (2:0).

Ezzel a góllal megvan pecsételve a Rapid sorsa, de egyúttal megszűnik a mérkőzés sima lefolyásának a lehetősége. A hír, hogy a Rapid elégedetlen Zsarnóczay bíráskodásával, nem bizonyult hiób hírnek. Már előzetesen is elhangzott a Rapid részéről néhány protestálás a bírói ítélkezések ellen és mivel a közönségnek az FTC-vel nem szimpatizáló része is hangosan fordult a bíró ellen, az osztrák játékosok a második gól után mind izgatottabban viselkedtek, úgyhogy a bírónak ismételten figyelmeztetni kellett őket.

Ebben a hangulatban a játék is kezdett eldurvulni. Kemény összecsapások következtek. A 29. percben a kitörő Steczovicsot a kapu előtt a Rapid védőjátékosai fellökik, mire a bíró 11-est ítél. A 11-est Sándor a kapu fölé lövi.

Az izgalmak hullámait most már nem sikerül a bírónak elcsitítani. egy le nem fújt állítólagos fault miatt Nitsch protestál és megsérti a bírót, mire az kiállítja. Közvetlenül ezután Scrameis faultja miatt Zsarnóczay újabb 11-est ítél az FTC-nek. Ez ellen meg Willmout tiltakozik sértő módon, mire ő is Nitsch sorsára jut.

A közönség, amely – nem tudván, miről van szó – igazságtalanságot lát a két osztrák játékos kiállításában, megéljenzi a pályáról távozó Rapid-játékosokat. Erre Sándor a pályáról gúnyosan tapsol a közönség felé. A bíró azonnali kiállítással bünteti a sportszerűtlenséget.

Ezután megtörténik a 11-es rúgása Tóth biztos lövéssel juttatja a labdát a Rapid hálójába (3:0). Az izgalmak ezután sem ülnek el és a meccs a közönség hangos elemeinek a bíró ellen irányított közbeszólásai közepette ér véget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98