Dtum
Login with Facebookk
1926 | Október

Uj szélhámosságot talált ki Ligetiné, a legrégibb pesti uzsorásnő

Uj szélhámosságot talált ki Ligetiné, a legrégibb pesti uzsorásnő, akit a rendőrség őrizetbe vett.
Összejátszott több zugbecsüssel és hamis zálogcédulákat állittatott ki, amelyekkel rengeteg embert kárositott meg

Érdekes regényalak került a rendőrség kezére, tipikus Balzac-figura, hires uzsorásnő, aki már emberemlékezet óta férfias önállósággal dolgozik, obskurus üzeletekkel foglalkozik s már többizben gyült meg a baja a hatóságokkal. Ligeti Ignácné ez a közismert uzsorásnő, akinek neve már számtalanszor bukkant föl a rendőrség bünkrónikájában.

 

Különösen a háború idején tünt föl üzelmeivel és akkoriban árdrágitásért többször el is itélték. Utóbb mintha eltünt volna, alig adott életjelet magáról, míg végül most kiderült, hogy Ligeti Ignácné egészen ujfajta szélhámosságot talált ki, amellyel rengeteg embert kárositott meg. A rendőrség egészen véletlenül fedezte föl Ligetiné ujfajta csalásait. Az utóbbi időben ugyanis tömegesen érkeztek a rendőrséghez olyan följelentések, amelyek szerint egészen különös zálogcsalásokat követnek el a fővárosban.

 

A följelentésekből kitünt, hogy rengeteg az olyan károsult ember, aki zálogcédulákat vett és utóbb rájön, hogy a zálogcédulák sokkal nagyobb értékű tárgyakról szólanak, mint amilyen a zálogtárgyak valódi értéke. A rendőrségen ezek a följelentések dr. Georgevits Béla rendőrfogalmazóhoz kerültek, aki arra a gondolatra jött, hogy e hasonló büncselekmények között valami összefüggésnek kell lennie, vagyis valószinű, hogy egy jól szervezett társaság hamisitja ezeket a zálogcédulákat.


Igy nagyarányu nyomozást inditottak és heteken át tartó oktatás után, amelyet dr. Georgevits Béla rendőrfogalmazó irányitott. Nemes József és Szabó János detektivek olyan nyomokra bukkantak, amelyek Ligeti Ignácnéhoz vezettek, aki az egyik Erzsébet-köruti kávéházban tartotta főhadiszállását. A detektivek kipuhatolták, hogy Ligetiné fölhajtójuk volt azoknak a zugzálogházasoknak is, akiket a rendőrség már korábban ártalmatlanná tett s akik közül Germanus Dezsőt letartóztatták, Mezei Jenőt pedig ma is körözik.


A két legfőbb zugbankár eltünése után találta ki Ligetiné a csalás uj módját, amelynek a szomoru gazdasági viszonyok között valósággal konjukturája van.


Az utóbbi időben ugyanis egész sereg élelmes ember foglalkozik azzal, hogy összevásárolja azokat a zálogcédulákat, amelyeket a szegény emberek nem tudnak kiváltani. Ezt a helyzetet aknázta ki Ligetiné, aki nagy tömegben kezdte forgalomba hozni a zálogcédulákat. Ligetiné azonban nem egyszerü zálogcédulákat árusitott, hanem összejátszott több zálogházi becsüssel, ilymódon egész hálózatot épitett ki és igy sikerült neki a zálogbatett értéktelen tárgyakat nagy értékünek becsültetni. E hamis becslés alapján kiállitott zálogcédulák vásárlói, akik sulyosan károsodtak, természetesen a rendőrséghez fordultak, így került azután hurokra Ligetiné.

 

Ligetinét még szombaton este őrizetbe vették és ügyében vasárnap egész nap folytatták a kihallgatásokat. A rendőrség már kinyomozta a büntársait is és a károsultak tömege után most azokat a becsüsöket hallgatják ki, akik a jelek szerint a zálogcédulákat Ligetinének hamisitották. Ezek a kihallgatások még napokig fognak tartani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kemény szavak II. Vilmos császárról Kemény szavak II. Vilmos császárról
Az Arbeiter Zeitung vasárnapi száma közli Berlin, október 20. A...
Alexander Moissi Alexander Moissi
Sokszor láthattuk így: mintha utcára indulna, ideges, közvetlen...
Versek Versek
Csöndes folyó, arany folyó, Oh, bele veszni volna jó! Fehér ködön...
Magyarország 1925. évi tornászbajnoksága Magyarország 1925. évi tornászbajnoksága
A MOTESz szombaton délután a Nemzeti Tornacsarnokban megkezdett...
Belgrádban minisztertanácsot tartottak Belgrádban minisztertanácsot tartottak
Károly király Sopronban érkezésének híre 12 órakor érkezett ide....
Apróságok Apróságok
Chandra Kaly, Deveki and Sati, - Így hívják a Paraisienne Grill...
A*Potemkin* matrózai Erdélyben A*Potemkin* matrózai Erdélyben
Kolozsvárott az ottani szocziáldemokrata párt irodájában a minap...
Fejezetek a gyermekrajzok lélektanához Fejezetek a gyermekrajzok lélektanához
Az iskolai rajz tanítás, mint az egész világon, legújabban nálunk is...
Rövidek Rövidek
A magyar-jugoszláv határegyezmény értelmében december 11-én...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98