Dtum
Login with Facebookk
1924 | Január

Macdonald uj háborutól fél és uj szövetségesek keres

Páris, január 27.
Quolidion igazgatója beszélt Ramsay Macdonalddal, aki a következőket mondotta: Szemére vetik Franciaországnak a Ruhr-megszállást, amely nézetünk szerint főokozója annak a gazdasági inségnek, amely ma Angliára nehezedik. Szemére vetik Franciaországnak, hogy nem volt eléggé tekintettel Európa magasabb érdekeire.


Általános az a nézet, hogy az a pénzügyi és erkölcsi támogatás, amelyet Franciaország a kisállamoknak fegyverkezésük céljára nyujtott, elkerülhetetlenül uj háborut idéz föl.


Franciaország elernyeszti népünket, amely a legnagyobb őszinteséggel kérdi, vajjon nem volna-e szükséges, hogy a maga részéről katonai előkészületeket tegyen és uj szövetségeseket keressen.


Nem akar arról a nyugtalanságról beszélni, amely bizonyos nagyobb ipari kapcsolatok létezésének hírére a kereskedőket és a munkásokat elfogta, mert azok, ugy látszik, Anglia ellen irányulnak. Arról a nyugtalanságról sem akar beszélni, amelyet Franciaország roppant nagy légi fegyverkezése Angliában az ország biztonsága miatt kelt.


De ki kell jelentenie, hogy a legjobbak is nyugtalanok és bizalmatlanok. A mostani kormánynak föladta az, hogy mérlegelje azokat a veszedelmeket, amelyeket a föntiekben vázolt állapot előidézhet.


A továbbiakban Macdonald ezeket mondotta: Azon a nézeten vagyunk, hogy az Angliával szemben fönnálló francia adósságok kérdéséhez nem lehet hozzányulni, ha ugyanakkor egész Európa helyzetét nem vitatják meg. Sohasem fogom megengedni, hogy ezt a kérdést egymástól elválasszák.
Arra a kérdésre, vajjon Macdonald azon a nézeten van-e, hogy a német demokraták őszinték-e és igazán hajlandók-e jóvátételt fizetni azt válaszolta, hogy arról meg van győződve.


Olyan politikát akarunk üzni mondotta, amely amennyire az rajtunk áll, a német demokráciának megkönnyíti a kormányrajutását. Ostobaság volna azonban tartósan olyan politikát üzni, amellyel a német reakciósokat segitjük.


A rajnavidéki és a pfalzi szeparatista mozgalomra vonatkozóan Macdonald kijelentette, hogy az esetleg önként támadó szeparatista mozgalom egyáltalában nem tartozik Angliára. Ha azonban e mozgalmat valamely külső hatalom rendezi és ilyen módon jut kormányra, Anglia azt nem ismerheti el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98