Dtum
Login with Facebookk
1927 | Április

Koncentráció?

Az ipari erők egyesülése legfontosabb iparágunkban, a gépiparban az elmult héten jelentős lépést tett előre a Schlicknek és a Kistarcsainak a Ganz-Danubiusba olvasztásával. Ez a folyamat a legtudományosabban megszervezett európai iparban, a németben, már évek óta folyamatban van. 

Minden ágában a német iparnak erőteljes egységesitési folyamat tömöriti a termelés erőit, hogy a versenyt mindenütt sikerrel fölvehessék, a termelést egyszerűsitsék és olcsóbbá tegyék. 

Magyarországon még mindig egy bizonyos primitiv elaprózódás van a termelés minden ágában, amely azzal a veszedelemmel jár, hogy a kicsiny és gyönge egységek egyrészt nem állják ki a piac megrázkódtatásait a konjunktura minden fordulatánál, a sokszoros üzemi és igazgatási költségek pedig mértéktelenül megdrágitják a termelést.

A mult heti példa talán bizonyos serkentő hatással lesz a magyar termelés többi ágára is. A legfontosabb azonban ebben a folyamatban főleg és elsősorban a bankok koncentrációja volna. Ez a kis piac és ez a szegény ország nem birja el a pénzpiacnak ezt az elaprózódását, a sok kis- és törpebankot, a sok-sok igazgatót és a tulnagy igazgatási költséget. A magyar bankok számláin ez különböző külön jutalékok és illetékek formájában jelenik meg, ami a hitelt és ezzel a termelést megdrágitja.

A pénzpiac megszervezése van olyan fontos, mint a választásoké és talán akad a kormánynak és a pénzügyminiszternek végre üres órája, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzék, amelyet minden magyar közgazdász évek óta hiába sürget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98