Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

Rövidek

Bethlen pártja - Noé bárkája
Hétfőn este tartotta alakuló ülését Kőbányán a Demokrata Párt.


Bródy Ernő volt az első szónok: A kormány behozta – ugymond a házszabályreviziót, a klotürt és arra hivatkozik, hogy klotür van egész Európában. Miért nem hivatkoznak erre a választójognál, hiszen titkos választójog is van Európában.


Benedek János azt fejtegette, hogy Magyarország függetlenségéhez a demokrata diadalkapuján át vezet az ut. Pakots József azt mondotta, hogy Bethlen vakmerő, cinikus játékot folytat a választójog kérdésében, mert tudja, hogy reá és pártjára a titkos választójog politikai halált jelent.

 

Végül Vázsonyi Vilmos emelkedett szólásra.
- Bethlen pártja – mondotta - Noé bárkáin, amelyben minden példány található. Ha általános választójog kell, ott van Lukács György. ha a numerus clausus eltörlése, ott van Hoyos, ha fajvédelem, ott van Wolff. Egységes polgári frontot hirdetnek: hát Wolffal, Gömbössel csináljunk mi egységes polgári frontot? Az aktív ellenzék föladata nem az, hogy az ellenzék ellenzéke legyen: nem az, hogy minket támadjon, hanem a kormányt támadja.

Eckhardt a numerus claususról – Ulain az uj ébredőtaktikáról
Az Éme, a szabadkömüvesek Podmaniczky-utcai palotájának nagytermében, vasárnap délután nagygyülést tartott, amelyen dr. Eckhardt Tibor mondott hosszabb beszédet az uj ébredőprogramról. A folyó évben – ugymond – konkrét gyakorlati programot akarunk keresztülvinni. Az uj ébredőprogram abban nyilvánuljon meg, hogy a keresztény elemek a zsidósággal szakítsanak meg minden kooperativ müködést.

 

Ezután Eckhardt Tibor a numerus claususról szólott és azt mondta, hogy nem politikai, hanem társadalmi vonatkozásban kivánja érvényesíteni. A mai fiatalság az egyetemeken pompás, fegyelmezett katonai szellemet és igazi nemzeti érzést honosított meg.

 

Ulain Ferenc beszédében a hercegprimással kezdett vitázni ama állítólagos antiszemitaellenes nyilatkozata miatt. Azután a szociáldemokrata pártban történt eseményekre tért át a szónok. Kár, hogy nincsenek itt a teremben a szociáldemokraták. Nagy örömöm telne benne, ha szemtől-szembe beszélnénk velük. Vajjon akkor is kizárták volna őket a pártból, ha bepiszkítottak volna egy oltári szentséget? A numerus claususról szólva, megállapítja, hogy ha ő zsidó volna, neki is fájna az és küzdene ellene minden lehető és lehetetlen eszközzel. Igaza van a zsidóságnak, amely követeli ezen törvény eltörlését. Csak az a kérdés, milyen szempontból van igaza? Minden igazság relativ. Nekünk is igazunk van, amikor a törvény föntartását követeljük.

 

Ulain ezután az ébredőpropaganda taktikájáról oktatta hallgatóságát. Szerinte a mérget, a gyülöltséget kell belevinni a mindennapi életbe. Az ellenfél mérgezett hazugságaival szemben ellenmérget kell használni. Nem a mi etikánk ugyan, de azt ajánlom, hogy a farizcus pofával rejtsük magunkba a mi igazi ébredőmeggyőződésünket. Mutassunk hamis arcot, csaljunk és csak a lelkünk mélyén őrizzük meg a bennünket élő tüzet.

A numerus clasus ügyét nem lehet magyar kérdéssé tenni

Ez a bárgyu, barbár törvény nem a magyarság szellemét tükrözi vissza, hanem annak a nemzetgyülésnek erköcsi és szellemi nívóját, amely visszaállította a derest, amely megretirált Héjjas Iván elől, amelynek hangja, lelkülete és céljai Magyarországot Albániával egy sorba állították a külföld előtt. Viszont szent igaz az is, hogy a numerus clausus soha napirendre nem kerülhetett volna, ha az országot nem alázza meg és nem tépi darabokra Trianon.

 

A nemzetgyülést, amely törvénybe iktatta ezt a hontalanitási törvényt, egy szerencsétlen, láz-betegen vergődő, méltatlanul eltiport ország muló közhangulata hozta össze. Tiltakozunk tehát az ellen, ha bármely oldalról is, a magyar nemzetet teszik felelőssé ezért a törvényért. Magyar szellemnek, magyar tradiciónak, magyar érzésnek éppen ugy nincs köze a numerus clausushoz, mint az, orgoványi, dunaföldvári, siófoki gaztettekhez. Egyébként a kormányzó többség soraiban megindult mozgalom is ezt az igazságot látszik bizonyítani. Az egységes pártban most ütközik össze az első és második nemzetgyűlés hangulata. Minden bornirtságnak leghatalmasabb ellenfele az idő...

Bolgár parasztkommunisták rablótámadása egy község ellen

Szófiából táviratozzák: Parasztkommunista szökevények egy csoportja megtámadta a szerb-bolgár határtól 12 kilométernyire fekvő Godecs községet és kifosztotta az alprefektura épületét. Eközben két polgári egyén és egy csendőr meghalt, egy másik csendőr pedig sulyosan megsebesült. A hatóság hirtelen megszervezte az ellenállást és sikerült is a támadókat, körülzárni, miközben hatot közülük megöltek, ötöt pedig elfogtak.

A prágai rendőrség megakadályozta a kommunisták vasárnapi tüntetését

Prága, február 15.
A rendőrség tilalma ellenére a kommunisták ma ismét tüntetésre készültek. Többezer kommunista gyülekezett az utcákon, hogy demonstráljon a rendőrség ellen a mult heti tüntetésen tanusított eljárás miatt. A mai fölvonulást azonban a nagy rendőri és csendőri készültség már csirájában elfojtotta. A rendőrség 16 embert letartóztatott, de fegyverhasználatra seholsem került sor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Eckhardt Tibor ujra elnök Dr. Ulain Ferenc
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Radio a dzsungelben Radio a dzsungelben
Dr. Hamilton Rice felfedező utas a világ leghatalmasabb folyójának,...
Kertész István: Elegia harctéri költőkhöz Kertész István: Elegia harctéri költőkhöz
Ó, mondd, ugye nagyon, nagyon furcsa. Ha lépsz ugye sír lábadon a...
A magyar külkereskedelem délkeleteurópai expanziója A magyar külkereskedelem délkeleteurópai expanziója
Hubay Sándor miniszteri tanácsos, a m. kir. Kereskedelmi Hivatal...
A szerb és román kereskedelmi szerződések ügye A szerb és román kereskedelmi szerződések ügye
Belgrádban diplomáciai uton már folynak az uj kereskedelmi szerződés...
Ferencváros – Szolnok 3:2 (1:0) Ferencváros – Szolnok 3:2 (1:0)
Gyorsiramú, izgalmas mérkőzés. Mindig a Ferencváros szerezte meg a...
Angliában és Francziaországban éjjel-nappal panaszkodnak a czenzura ellen Angliában és Francziaországban éjjel-nappal panaszkodnak a czenzura...
Angliában és Francziaországban éjjel-nappal panaszkodnak a czenzura...
A villogó lámpák titka, a glimmlámpák A villogó lámpák titka, a glimmlámpák
Az itt közölt Karolus-féle távolbalátó képmezejét pontosan tízezer...
Rádióvétel alagútban Rádióvétel alagútban
Eve a Canadian Pacific Railway egyik alagútjában érdekes kísérleteket...
Ő Felsége februári programja Ő Felsége februári programja
Ő Felsége e hó 6-ikán megjelent a Vigadóban tartott kereskedelmi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98