Dtum
Login with Facebookk
1927 | Február

A népszövetségi ligák Brüsszelben tanácskoztak

Pekár Gyula vasárnap érkezett meg Brüsszelből, ahol a népszövetségi ligák uniója tartotta tavaszi ülését. Ez a tanácskozás a romániai és a jugoszláviai magyar kisebbségekre nézve nagyfontosságu és örvendetes döntést hozott, amelynek érdekességét növeli az a körülmény, hogy a határozathozatalnál még a csehszlovák delegátus is a románok és a jugoszlávok ellen szavazott. A brüsszeli döntés jelentőségéről Pekár Gyula a következőket mondotta:
 - A népszövetségi ligák salzburgi tanácsülésén azt ajánlottak a jugoszláv és a román delegátusok, hogy a kisebbségi sérelmek ügyében egymásközt igyekezzünk megegyezésre jutni. Ezt az ajánlatot októberben nagy örömmel fogadtuk el, amikor azonban a jugoszláv és román föderációnál érdeklődtünk, mindannyiszor visszautasitásban részesültünk.

 

- A brüsszeli tanácskozáson most lelepleztem a jugoszláv és román küldöttek kétszinű játékát és amikor a jugoszlávok és a románok bejelentették, hogy nem fognak akadályt görditeni a magyar kisebbségek tömörülése elé, nyomban szavazást kértem ebben az ügyben. A beteg Dickinson helyett elnöklő Madame Bakker van Bosse, neves holland jogásznő, a jugoszlávok és a románok tiltakozása ellenére el is rendelte a szavazást, amely Jugoszláviával és Romániával szemben a magyar álláspont győzelmére vezetett. Rendkivül érdekes, hogy álláspontunk mellett szavazott Csehszlovákia küldöttje is.


- A permanens kisebbségi bizottság plénuma tehát tudomásul vette a jugoszláv és a román delegáció nyilatkozatát, amely szerint a magyar kisebbségek Romániában és Jugoszláviában akadálytalanul tömörülhetnek nemzeti asszociációkba, amelyek automatikusan tagjai lesznek a jugoszláv, illetve a román föderációnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pekár Gyula Brüsszel egyik jelképe a pisilő kisfiú szobra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98