Dtum
Login with Facebookk
1927 | Január

A húszéves Nyugat estje

Az ünneplő Nyugat üdvözlésére a beteg Babits Mihály elragadó lendületű verset küldött és a vers ezzel a szóval zárul: Ady!

A magyarság drága nagy dalosának neve átdübörgött rajtuk és ekkor és még valahányszor az este megidézték szellemét, éreztük, hogy különös értelmű ünnepre gyűltünk össze: a Nyugat húsz esztendeje már történelem és még (sokáig, sokáig!) eleven élet. Húsz évfolyamában a magyar szellemtörténetnek egyik legjelentősebb fejezete öltött testet, de ez a fejezet nem zárult le, talán sohasem fog bezárulni, akkor sem, ha az élet banális sodra egyszer betemeti a Nyugatot.

 

Mert nyiltan hagyott fejezetet folytatott és nyiltan adja majd át a maga munkáját az eljövendőknek. Mert sohasem iskolát, jelszó-lobogtatást, irodalompolitikát vagy politikus irodalmat csinált, hanem egyetlen kultuszt űzött: a tehetség kultuszát. Vagy mert a mai életben, amelyet a soffőr-típusú ember kormányoz, gyanús mellékzamatot kapott ez a szó: tehetség, mondjuk ki nyomatékosabban: a Költő kultuszát.

Fenyő Miksa szép emlékezésében, amelyet a Nyugat harcos húsz esztendőjéről olvasott fel, a jövőre bízta annak eldöntését, hogy a Nyugat nagy küzdelme mi volt: forradalom vagy szabadságharc?

Azt hisszük, a kérdésre már most megadhatjuk a feleletet. Amit a Nyugat művelt: akadályok eltakarítása volt az új magyar költőgeneráció szabad fejlődése elől, a magyar nyelvben szunnyadó gazdag lehetőségeknek bátor feltárása, küzdelem a talmi-tradició ellen az igazi tradicióért, küzdelem az igazi modernségért a talmi-modernség ellen.

Harca szabadságharc volt a legnemesebb fajtából. Forradalmakat csak igen alacsony szférák igen alacsony lehetőségeiért lehet és szabad megvívni.

A Nyugat a Szellem orgánuma.


*

Az ünnepi estét Osvát Ernő szavai nyitották meg. Néhány lapidáris mondattal mutatott rá a Nyugat két évtizedes munkájának jelentőségére, arra a munkára, amelyet mások helyett is örömmel és fáradhatatlanul végzett. És mindnyájunk hálás köszönete dobbant feléje, midőn felmutatta a Nyugat legfőbb szentségét: húsz esztendőn át ragyogó tisztaságban megőrzött függetlenségét.

Gellért Oszkár, Kosztolányi Dezső, Nagy Zoltán, Szép Ernő verseket olvastak fel: mindnyájan új termésüknek legjavából válogattak ajándékot a jubiláló Nyugat-nak. Feleky Géza Kaffka Margitra emlékezett, Füst Milán önvallomásszerű kis essay-ben beszélt ritmus és költészet misztikus összefüggéseiről. Karinthy Frigyes kedves konferánszot tartott, Lengyel Menyhért a szinpadi siker és bukás titkairól beszélt. Móricz Zsigmond erdélyi útján szerzett bús és vidám tapasztalatairól szólt. Schöpflin Aladár rövid értekezést tartott és tiszta, tömör gondolatmenettel állította elénk a kétféle kritikus-típust s a kritikus ideálját.

*

A Zeneakadémia telt nagyterme spontán, szép ünnepet ült.

A húszéves Nyugat büszkén indulhat neki újabb évtizedeknek: a fel-felzúgó tapsokon keresztül az Élet biztató szavát kapta útravalóul.

Mert a dal, amelyet a Nyugat énekel, ma is az, ami volt a diadalmas betöréskor: új és magyar.

 

Kürti Pál

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A horvátországi zavargások A horvátországi zavargások
Horvátországban a zavargások csillapulnak. A rögtönitélő biróságok...
Háromnapos razziát tartott az erkölcsrendészeti rendőrség a pesti strandokon Háromnapos razziát tartott az erkölcsrendészeti rendőrség a pesti...
Jelentette a Hétfői Hírlap, hogy a rendőrség parazitarazziákat...
Anglia legsulyosabb kudarca Anglia legsulyosabb kudarca
A diadalmas szerb háboru gyorsan lejátszó izgalmak között a közönség...
Az excár holttestét exhumálták Az excár holttestét exhumálták
Az Izvesztia közli az excár temetésének leirását. A sajtó jelentései...
A csillagos ég ismerete A csillagos ég ismerete
A csillagászat, amely egyike a komplikáltabb tudományágaknak –...
Uj mentőcsónak, mely nem süllyed el Uj mentőcsónak, mely nem süllyed el
A hajózás biztosabbá és veszélytelenebbé tételénél rendkívül fontos...
Az öreg Magyari olvasta, hogy meghalt, attól aztán vasárnap jobban lett Az öreg Magyari olvasta, hogy meghalt, attól aztán vasárnap jobban...
Két szük udvari szoba a József-köruton: öreg Magyary Imre debreceni...
Horine, a magasugrás világrekordere Horine, a magasugrás világrekordere
A MAC mult vasárnapi versenyén itt járt amerikai atléta-gárda egyik...
Egyesült erővel Egyesült erővel
Iszonyatos toporzékolást és dühöngést műveltek az osztrák...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98