Dtum
Login with Facebookk
1927 | Január

Apák és fiuk

Az Országház-térre kanyarodó dunaparti villamosról olyan nemes üdülés, olyan kis ünnep nekünk, leszürkült magyaroknak, arra a Pazar lovasszoborra kipillantani … ott áll előttünk idősbb Andrásssy Gyula gróf megörökitett alakja, magyar diszben, födetlen fővel, történelmi hangulattal s müvészi charme-mal a magyar főváros fölött időző felhőkbe illeszkedve. Az ujsütetü honatya, aki a parlamentbe igyekszik, talán Savoyai Eugennek nézi a diszes alakot azon a büszke paripán.

 

És ha hátranézünk az iróasztalunknál ülve, a könyvespolcunkon nyolc-tiz vastag könyv sarkán ott ragyog Andrássy Gyula grófnak, a fiunak a neve, akit az ujjákevert magyar főrendiház magához méltónak nem talált. Andrássy Gyula gróf azokban a szép, nehéz köteteiben Magyarország fönmaradásáról mereng annyi szellemmel, annyi lelkiismerettel és ooyan tudományos fölkészültséggel, hogy ez a könyvsorozat bármelyik Akadémiának diszére válhatna. Ugyanez az Andrássy Gyula harminc esztendő óta áll a magyar parlamentáris élet homlokterében.

 

Generációk ismerik és tisztelik az élő szavát, az irását ennek a politizáló nagyurnak, akinek a finom, fius alakja leszokhatatlanul hozzá tartozik a szemünkben a nemesebb Pest képéhez és a magyar politikai élethez. Andrássy Gyula gróf is lehetett volna kártyahős és lehetett volna nagy vadász, primadonnafőbérlő és pólóvezér és lehetett volna cinikus, hizelgő aulikus mágnás s lehetett volna az a közönyös magyar főur, aki Párisban, Londonban tölti az életét. Vagy lehetett volna a régi többség nagynevü reprezentánsa, akinek hatalom és siker kell, még megpróbálhatjuk elképzelni, micsoda fény, micsoda világünnep lett volna a pályája az idősbb Andrássy Gyula tehetséges szép fiának a hálás Habsburgok alatt.

 

De Andrássy Gyula a Széchenyi lelkéből kivetitett magyar főur tipusa. Ami magyar kérdés, érdek, ábránd, az mind az ő személyes ügye volt. Irodalmat, tudományt mivelt és pártfogolt, az ifju magyar képzőmüvészetet nevelte, táplálta s vitte előre. Elsősorban politikát csinált: voltak hát ellenségei, többen persze mint barátai. Az ő keskeny keze nem markolhatta az aktiv politika bunkóit. Ő a jólnevelt magyar Gironde, akinek a mi konventünkben nem ült pártja s nem születtek követői. A girondisták a bukásukkal győznek.

 

Ők adják, hagyják a termékenyitő magot az élelmes országbirtoklóknak. Az volt a természetes, hogy ő gondolkozik, küzd, szenved és mások tanulnak és boldogulnak. Mi, akik elég távol állunk a politikai harcokban az Andrássy Gyula zászlajától, tiszteletadással kisérjük ma a nemes, nagyérdemü főur bukását. Andrássy Gyulának büszkének kell lennie erre az elképesztő puccsra, amellyel őt a főrendiházból kiturta az a mai magyar arisztokrata fiatalság, amelynek lelki és országos problémái az Admusban oldódnak meg.

 

Ha azt mondanánk, hogy fejjel magaslik ki ebből a társaságból, lealacsonyitanánk őt, hiszen az Admiral-bárbeli főrendek Andrássy Gyula bokavédőjéig sem érnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Id. Andrássy Gyula Ifj. Andrássy Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szegények iskolája A szegények iskolája
"Abból indulva ki, hogy a szegénység mint valamilyen járvány, vagy...
Négy új rekord az MTK nemzetközi viadalán Négy új rekord az MTK nemzetközi viadalán
Vasárnap délután ismét alkalma nyílt kitűnő atlétagárdánknak arra,...
Conan Doyle jóslata Anglia blokádjáról Conan Doyle jóslata Anglia blokádjáról
Az egész világon óriási feltünést kelt és a mi sajtónkban is bőséges...
A Petropavlovszk orosz hadihajó elmerüléséről A Petropavlovszk orosz hadihajó elmerüléséről
Még részletes hirek nem jöttek a "Petropavlovszk" elsülyedéséről, a...
Calorigraphiák Calorigraphiák
Így lehetne nevezni azokat a képeket, a melyeket Ives, a ki a színes...
Egy fillér áldozat nélkül segithet a kormány a szabóiparosokon Egy fillér áldozat nélkül segithet a kormány a szabóiparosokon
Vasárnap délelőtt országos kongresszust tartottak a férfiszabók. A...
A Kormányzó Ur márciusi szózata A Kormányzó Ur márciusi szózata
Vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója, március...
Öt hét mulva gáz, három hét mulva villany és villamos lesz Budapesten Öt hét mulva gáz, három hét mulva villany és villamos lesz...
A felszabadulás óta több mint két hónap telt el és azóta erős ütemben...
Az alsódunántuli gazdák közös anyagbeszerzése
Az ország különböző részein különböző módon, de ugyanazon céllal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98