Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

Schandl Károly államtitkár beszámolója olaszországi útjáról

A közelmultban zajlott le a XIII. római nemzetközi mezőgazdasági kongresszus.
Magyarországot a kongresszuson Schandl Károly földmívelésügyi államtitkár képviselte, aki Olaszországban szerzett tapasztalatairól a következő nagyérdekű nyilatkozatot tette: 

– Hazánkra vonatkozóan – mondotta többek közt – a legjelentőségteljesebb az a körülmény, hogy a búzatermelés fokozása révén a közeli években még jobban kiélesedik a világverseny, amely a exportpiacokért folyik. A vetőmagnemesítés terén Magyarország a vezetőállamok közt van.

– De a földmívelésügyi kormány legújabb programmja szerint, még tovább megy, mert rövidesen megindul Magyarországon az éghajlati körzetenkint való vetőmagnemesítés. Két-három nemesítőtelep helyett számos nemesítőgazdaságot szervezünk, egy anyaintézet, nyilván a magyaróvári vezetése alatt. Ezzel a szervezettel biztosan emelhetjük a búzatermelés mennyiségét és minőségét. 

– A nemzetközi agrárszervezkedés fejlesztése terén a római kongresszuson igen nagyjelentőségű lépés történt, mert kimondották az interparlamentáris agrárkonferencia megalapítását, az interparlamentáris kereskedelmi konferencia mintájára. A nemzetközi mezőgazdasági intézet hívja majd ezt össze. Valamennyi parlament agrár képviselői jönnek össze a tanácskozáson, amelynek az a célja, hogy az agrárérdekeket az egyes parlamentek útján vigye előbbre. 

– A kongresszuson jelenlevő német agrárvezérekkel folytatott megbeszéléseimről az a benyomásom, hogy sok akadályt sikerült elhárítani a német-magyar megegyezés útjából. Most, hogy a tarifaszerződési tárgyalás megindult, remélhetően nem zárkóznak el annyira az állategészségügyi egyezmény elől. Ha ez sikerül, állatexportunk újabb piacot talál Németországban. 

Az államtitkár a továbbiakban a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott Mussolini erélyes intézkedéseiről, amellyel az olasz mezőgazdasági termelést fellendítette. Kétszázezer hektár, eddig nem termő területet vontak belterjes mívelés alá. A föld tulajdonosainak a fascista kormány üzemtervét kell elfogadniok, ha nem, kisajátítják a földet.

A fascista kormány kényszerítette a mezőgazdasági hitelintézeteket, hogy szindikátusban egyesüljenek, amely a jegybank egy külön osztálya lesz. Ezután kapnak hitelt a mezőgazdák, még pedig rendkívül olcsón.

A terméketlen területek hasznosítási költségeinek egy részét az állam viseli, egy részét kölcsön alakjában, két, két és félpercentre hitelezi a gazdáknak.

A hatalmas csatornázó, árvédelmi munkák hatvan-hetven százalékát fizeti az állam. Huszonötezer hektárnyi olyan területen, ahol a mocsárlázt hozó szunyogok milliárdjai tenyésztek, dús termőföldeket találtam.

Kitűnően felszerelt farmok épülnek egymás nyomában, mezőgazdasági motorokkal s az elhagyatott tengerparton gyönyörű új fürdőtelep áll már. Nem ismerik azt, hogy valahol nincs víz. Ha nyolc-tíz méterre nem találnak vizet, ártéri kutat fúrnak százötven méter mélyen.

A földmíves családok százezreit juttatja kenyérhez a fascista kormány páratlan áldozatkészsége.

Az olaszok továbbá meghatszorozták az alsófokú gazdasági iskoláikat és évenkint mintegy hatezer téli tanfolyamot rendeznek. 

– Látogatásomat ősszel adják vissza az olaszok. Az olasz agrártársadalom vezetői jönnek el a mi intézményeink tanulmányozására.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98