Dtum
Login with Facebookk
1927 | November

Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres csatát vivtak

Vasárnap délután véres események színhelye volt a Váci-út 31. szám alatti Pálma-kávéház: ébredők, „sasok” és szociáldemokrata munkások ütköztek össze és jó félóra hosszat tartott, amíg a rendet sikerült helyreállítani és a vérző sebesülteket elszállították a csata színhelyéről. Az ébredők a Váci-út környékén és az Angyalföldön hetek óta erős agitációt folytattak a szállítómunkások között és vasárnap megakarták alakítani az Éme szállítómunkás szakcsoportját.

 

A Váci-uton levő Pálma-kávéházba – ahol a kommunizmus előtt Kun Béla tárborozott híveivel – délután 2 órára szervezkedő gyűlést hívtak össze, amelyre fölvonult az ébredők vezérkara, Rákóczi Béla igazgatóval az élén. Ezt megelőzően néhány vörösnyakkendős ember járta végig a Váci-úti munkásházakat és az udvarokon a Marseillaiset énekelve invitálták a gyűlésre a szociáldemokrata munkásságot. férfiak, asszonyok, gyermekek – nem tudva, hogy ébredőgyűlésről van szó – el is mentek a Pálma-kávéházba, ahol meglepetve látták, hogy a gyűlés rendezőit tizenkét feketeinges, feketesapkás, darutollas, fokosos „sas” veszi körül a kávéház főasztala mellett. Még 3 óra sem volt, máris nagy tömeg szorongott a helyiségben, sőt az utcára is sokan kiszorultak.

 

Pontosan 3 órakor egy tagbaszakadt munkás elkiabálta magát: - Halljuk Dohányt!
- Még nincs itt a rendőrség: addig nem lehet kezdeni! – felelik a gyűlés összehívói.
- Idehívtak bennünket! Halljuk Dohányt, a renegátot! – hangzik ismét a tömegből.
- Vörös is volt, fehér is volt, most meg a szállítómunkásokat akarja megszervezni! – kiabálják össze-vissza.


Rákóczi, az ébredők igazgatója csititani próbálja a mind izgatottabban viselkedő tömeget, amely a „Népszavát” kezdi éljenezni. A nagy zajra bejön az utcáról néhány rendőr és csöndet próbál csinálni. Ekkor föláll a székre egy kötöttmellényes fiatalember, izgatott hangon követeli, hogy kezdjék meg a gyűlést és mindenekelőtt válasszanak elnököt. A szociáldemokrata munkások hatalmas éljenzésben törnek ki. Igy tart a lárma vagy tíz percig, amikor Rákóczi Béla föláll egy székre és kijelenti, hogy a rendőrség ½4 előtt nem engedi megkezdeni a gyűlést. Ki fogom eszközölni a rendőrfogalmazó urnál – mondja Rákóczi -, hogy az ellenpárton levők is elmondhassák véleményüket.
- Válasszanak elnököt – kiabálják a hátulsó sorokból is ujra fölzúg a fülsiketítő lárma.


A fekete egyenruhás, fokosos „sasok” izgatottan fölugrálnak helyeikről és kifelé kezdik tuszkolni a zajongókat.


Most Dohány Ferenc, az ujdonsült ébredővezér áll föl egy székre és beszélni kezd, de ezzel mintha olajat öntöttek volna a tüzre: a tömeg ingerülten, hangos „le vele”, „pfuj” kiáltásokkal a vezérasztal felé kezd nyomulni. Botok emelkednek a levegőbe, pokoli zsivaj fűti a végletekig izgatott hangulatot. Az ügyeletes rendőrkapitány néhány rendőrrel tuszkolni kezdi a zajongókat az utcára. A zajongó tömeg egyrésze azonban nem akar távozni és követeli, hogy válasszanak elnököt. Rákóczi fölugrik egy székre és ingerülten kiáltja:
- Ezt a gyűlést én hivtam össze. Itt az lesz az elnök, akit én akarok. Ki innen!


A „sasok” is belevegyülnek a tumultusba, a fényes fokosok megvillannak a levegőben, iszonyu hangzavar, verekedés és dulakodás támad. A kávéház ablakai csörömpölve törnek ki. A földöntött asztalok és székek között viaskodnak földretiport emberek.


A munkások puszta kézzel próbálnak védekezni a fokosok ellen. Már attól lehet tartani, hogy a földühödött tömeg a kávéház egész berendezését összezuzza. A rendőröknek végre sikerül a verekedőket kituszkolni az utcára, amely ekkor már feketéllet a tömegtől.


A „sasok” künn az utcán fokosokkal kergetik a zajongókat, akik viszont hatalmas kőzáporral felelnek. Sebesültek, szakadtruháju, vérző férfiak, siró és sikoltozó asszonyok lepik el a kávéház környékét.
A szomszédos ház kapujában egy munkást támogatnak, akinek karján fokostól eredő mély seb vérzik. Vérfoltok boritják a kávéházat, a járdát és az iszonyu kavarodásban a közben 30 főre szaporodott rendőrség csak nagynehezen tud rendet teremteni.

 

Négy óra van, amikor a csata véget ér és sikerül megtisztítani a kávéház környékét. Ekkor a „sasok” visszamentek, hogy folytassák a gyűlést, az ügyeletes rendőrkapitány azonban elrendelte a kávéház kiürítését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A váci püspök a táncdüh ellen A váci püspök a táncdüh ellen
Dr. Hanauer Á. István váci megyéspüspök átirattal fordult a vallás és...
Veres Péter útja Veres Péter útja
Rousseau többször is elmondja, hogy egy sou nélkül rótta napestig az...
Celtic – Southampon 1:0. Celtic – Southampon 1:0.
A második napon megnyilvánult óriási érdeklődést méltán kiérdemelte a...
Átmulatott éjszaka után kiugrott a New York kávéház félemeleti ablakából az utcára egy fiatal dizőz Átmulatott éjszaka után kiugrott a New York kávéház félemeleti...
Vasárnap reggel hangos csörömpölésre lettek figyelmesek a Miksa-utca...
"No pasaran"
Kezdetben némi csalódást kelt Ehrenburg spanyolországi riportkönyve....
Babits Mihály Dante-fordítása Babits Mihály Dante-fordítása
Egy új Dante-fordítás megjelenése minden irodalomban nagy esemény s a...
Wolffék és Ripkáék közös blokban egyesülnek Wolffék és Ripkáék közös blokban egyesülnek
Ma vagy holnap este közös értekezletre gyülnek össze a Wolff-párt és...
Soltész, a gyilkos Soltész, a gyilkos
Az 1919/20-as idők legfájdalmasabb és legszégyenteljesebb gaztette...
Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke
Már napok óta tudta az egész világ közvéleménye, hogy Abe tábornok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98