Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Ötnegyedmillió munkanélküli Londonban

London, április 13.

A szárazföldi utast, ha kis szerencséje van s a déli angol partokon köt ki, elbájoló puha kép fogadja: smaragdzöld rétek, üde legelők, a kenti és surreyi dombok lágy vonala, sürü cserje és fakoszoru mögé rejtőző, piros cserépfödelü falvak s városkák, szalmatetős tanyák, piros- és barnafoltos tehenek, halkan futó gépkocsik a sima országuton, csönd, béke és pásztori nyugalom.

Föltünő ez umbriai szinekben s vonalakban elfutó képen csak egy: a megmivelt föld hiánya. Néha s nagyritkán látja a szem a szorgos paraszti kéz nyomát, a barna hantok sürün futó sorait a megmivelt földeken, nem látni a keskeny sávokban elvillanó paraszt i szántókat, a zöld s barna szin száz meg száz árnyalatában tarkálló foltokat, a sarjadzó vetés üde nyalábjait!

Hol van a sok paraszti kéz, a yokelek és yeomenek hada, amely elmult századokban e hantokat benépesitette, hol van az angol parasztság, amelynek fiai a nagy brit világbirodalmat megalakitották?

Egy óráig fut a vonat a parttól befelé, észak felé s a figyelő utas megleli a kérdésre a választ! Elővárosok, kert városok sürü koszoruja váltja föl a halmok és ligetek, rétek és legelők üditő rajzát, házak nőnek ki a földből, először egyes cottageok, aztán csoportok, végül utcák, s jó félórán keresztül, mielőtt a Victoria pályaudvarra befutna, sürü háztömegek közt vágtat a kontinentális expressz, rettentően egyforma, borzalmasan rut és szivszaggatóan komor, szinte assziriai monoton vonalakban terpeszkedő téglahalmazok között.

E téglafalanszterekben összezsufolva él, nyomorog, füstben, koromban, esőben és ködben javarésze annak a szivós, keménykötésü, izmos és erélyes északi fajnak, amely nem latin lendülettel, hanem germán kitartással, rendszeres és kiméletlen törtetéssel három évszázad alatt a földteke legnagyobb és legértékesebb birodalmát megépitette.

Ez a parasztság rég elveszitette paraszti jellegét, nem ért a földhöz, nem szereti és inkább tengődik London keleti és északi negyedeinek poklában, a bányavárosok és a Midland ipari centrumainak gyilkos atmoszféráiban, mint kint a szabad ég alatt, szabad s emberi munkában.

A háboru előtt, amig a százéves ipari és kereskedelmi konjunktura, amely Viktória királynő hatvanéves uralkodásához füződik, eltartott, ez a mezei exódus nem volt probléma s nem okozott Angliának gondot.

De ma ötnegyed millió ember tengődik Londonban, a walesi és cornwallisi bányavidéken, Lancashireben és a nagy kikötőkben munka nélkül, szörnyü nyomortanyákon, mély lelki depresszióban, a sovány munkanélkülisegély éppen, hogy az éhenhalástól menti meg.

Ez a szürke massza egyre hasonlóbbá válik a császári Róma rettenetes vulgusához, amelynek elég volt, ha „panem et circenses”, kenyeret és mulatságot kapott. A kenyér ma a „dole”, a munkanélkülisegély és a mulatság a mozi. Ezt a kettőt nem hagyja itt a munkanélküli angol munkás, nem megy Kanadába, se másüvé, él, tengődik, nyomorog és szaporodik tovább.

Ötnegyed millió ember ez, közülük 40% husz és negyven év közötti férfi, több mint Budapest egész lakossága és ez az ötnegyed millió ember éli a kemény angol klima alatt a délszaki lazzaroni üres és amorális életét.

A probléma nemcsak angol, de európai is és nyomasztólag hat az egész angol külpolitikára. Angliának ötnegyedmillió munkanélkülije van, Franciaországnak mindössze csak tizezer.

Honnan a megdöbbentő különbség?
A francia forradalom s a napoleoni háboruk után Anglia föláldozta mezőgazdaságát s parasztjait, mert száz év előtt a paraszt volt a veszedelmes, a forradalmi elem. Franciaország viszont föláldozta merkantilis kereskedelmi rendszerét s hatalmas, gazdag, viruló parasztságot szervezett.

És mit csinálunk mi?
Gyönge és habozó félkézzel támogatjuk a parasztságot, csinálunk egy habozó s balul sikerült agrárreformot, de viszont mesterséges áldozatokkal, szinte elviselhetetlen terhek árán próbálunk uj ipart teremteni. Körülöttünk tombol az ipari verseny, a termelés krizise s mi ipart teremtünk, ipari munkásokat próbálunk nevelni kertészek és vincellérek helyett.

Ki tudja, mikor, mely politikai szélnek esik áldozatául ez a fiatal és gyönge magyar iapr? És mi történik akkor a magyar munkanélküliekkel?

A magyar társadalom sokkal szegényebb, semhogy akármilyen szegényesen is eltartani tudná őket? Ha a nagy Angliának még másfélmillió munkanélküli sem veszedelmes, a kis Magyarországnak már egy negyedmillió munkátlanul senyvedő ember leküzdhetetlen veszedelmet jelenthet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98