Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Nagy Emil előadása Kecskeméten

Kecskemét, április 22.
A kecskeméti függetlenségi és 48-as pártkör Horváth Mihály képviselő kezdeményezésére meghivta Nagy Emilt, hogy tartson előadást arról a fölvilágositó munkáról, amelyet Angliában végzett a trianoni szerződés reviziójának előkészitéséért. Az iparosotthon disztermét vasárnap délután 1/25 órakor zsufolásig megtöltötte Kecskemét közönségének szine-javát amely pártkülönbség nélkül percekig ünnepelte Nagy Emilt, amidőn az előadói asztalhoz lépett.


- Ha az egyén eredményt akar elérni - kezdte Nagy Emil előadását -, tudnia kell, milyenek az anyagi, erkölcsi képességei és milyen föladatokra vállalkozhat. Ha ezt nem tudja, jön a sikertelenség és egyik botlás a másik után. A mi külpolitikánk az ilyen emberhez hasonlit. Nem vagyunk és nem is akarunk tisztában lenni nemzetközi helyzetünkkel és azokkal az erőviszonyokkal, amelyekhez külpolitikánkat szabni kellene.

 

- Nem mint politikus, hanem mint vándortanitó jelentem meg Kecskeméten, hogy a helyes külpolitika utját megmutassam. Ez a szerep diplomáciánkra várakoznék, de sajnos, annak egész világfölfogása bürokratikus, a modern időktől elmaradt és annyira elmaradt a nemzeti érzéstől, hogy nem is lehet rá számitani. Sokan azt hiszik, hogy a külpolitika rejtélyes boszorkánykonyha, ahol csak hivatásbeli diplomaták foglalkozhatnak. Régen igy volt ez, de ma már azt látjuk a müvelt országokban, hogy a külpolitika demokratizálódott és külpolitikai kérdésekkel a társadalom éppen ugy foglalkozik, mint akár az adóellenőrök vagy a közigazgatási visszaélések problémáinak gazdag tárházával.

 

- Nálunk szinte illetéktelen beavatkozást látnak abban, ha olyanok is foglalkoznak külpolitikával, akik messze esnek a diplomácia elavult levegőjétől. Pedig ha komolyan szembe akarunk nézni Magyarország reális külpolitikájával, nagy erkölcsi egyéniségnek kell tekintenünk nemzetünket, ismernünk kell nemzetközi erőnket, a lehetőségek és erők viszonyait. A trianoni békével meglepetésszerüen ütötték fejbe Magyarországot és természetes, hogy az integritás lett a varázsszó, amelynek oltárára áldozunk jövő külpolitikánk érdekében. Angliában én is az integritás eszméjéből kiindulva adtam elő nemzeti igéinket, meg kell vallanom: kevés sikerrel.

 

- Az angolok előtt a fajok önrendelkezésének elve sokkal erőssebb volt a mi ezeréves magyar történelmi és közjogi igazságainknál. Nem tudtam megértetni az angolokkal azt a magyar fölfogást, hogy a tőlünk elcsatolt lakosságot vissza kell kapnunk. De amikor arról beszéltem, hogy a béke belevágott a magyarság kompakt testébe és kétmillió szintiszta magyart szakitott el az anyaországtól, elementáris erővel tört ki a megbotránkozás. És ez a megértés mindig mutatkozott, ha arról esett szó, hogy olyan magyarságot és németséget szakitottak el tőlünk, amelyeknek fajilag semmi közük sincs a szomszéd cseh, román, szerb országokhoz.

 

- Ezt az igazságot hirdeti lord Rothermere is és reális magyar külpolitikát csak ebben a szellemben lehet elképzelnünk. Ezen az uton remélhetjük, hogy a trianoni határok néprajzi alapon való kiigazitása után megbékülünk szomszédainkkal. Ha külpolitikai aspirációinkat meg akarjuk valósitani, természetesen a belpolitkánkat is meg kell változtatni. Erősen kell demokratizálódnunk, mert csak akkor számithatunk az elszakitott területek visszacsatolására, ha a nagy néptömegeknek szabadságuk lesz és meggyőződnek a demokratikus reformok népszerető irányzatáról.


Nagy Emil előadása után a közönség ovációjától kisérve hagyta el az iparosotthont és több látogatást tett a városban. Este 8 órakor a városi Vigadóban bankettet rendeztek, ahol Nagy Emil ismét fölszólalt és még több beszéd hangzott el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Állattenyésztés a magyar tanácsköztársaságban Állattenyésztés a magyar tanácsköztársaságban
A termelési rend megváltozása az állattenyésztés eddigi módját,...
A pénzügyigazgatóság 70.000 zsidóvagyon-bejelentést terjesztett fel a pénzügyminisztériumhoz A pénzügyigazgatóság 70.000 zsidóvagyon-bejelentést terjesztett fel a...
Érdekes jelentés készült a főváros pénzügyi közigazgatásának elmúlt...
Elevenítsük fel az aratóünnepet! Elevenítsük fel az aratóünnepet!
A régibb időkben ünneppel végződött az aratás. A földesur, a gazda...
Tatárrabság Tatárrabság
Fölösleges dolog volna Pekár Gyula nagy konczepcziójú történeti...
Thaly kálmánhoz Thaly kálmánhoz
Kuruczok kobzosa, hírük krónikása, Rákóczi késői nagy íródeákja: Le...
I. Vilmos, Albánia uralkodója I. Vilmos, Albánia uralkodója
Wied herceg, az önálló Albánia első uralkodója I. Vilmos néven kerül...
Babits Mihály - Könyvről könyvre Babits Mihály - Könyvről könyvre
Ki a magyar? - Mostanában sokat tűnődtem a "magyar lényeg és jellem"...
Franczia-német huzakodás Franczia-német huzakodás
Azóta, hogy Clémenczeau lett franczia miniszterelnök és hűséges...
Baromfitenyésztésünk bajairól Baromfitenyésztésünk bajairól
Újabb időben tenyésztőink, a nagyobbak úgy mint a kisebbek, folyton...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98