Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Olasz lapok Mussoliniről

Róma, április 1.
Az olasz sajtó még mindig részeletesen foglalkozik Mussolininek a trianoni szerződés revíziójáról Rothermere lord előtt tett nyilatkozatával.

 

A „Corriere d’Italia” igy ir: Mussolini nyilt és becsületes megállapitásait Magyarországról a francia sajtó nagy lármával fogadja, pedig Mussolini mindössze annyit mondott, hogy Magyarországgal igazságtalanság történt, amit eliminálni kell. A szerződések épségben maradnak, csak a részleteket kell megvizsgálni, mert ha a részletek megvizsgálása szükséges és igazságos ez a békének egyetlen igazi megvédése. Ha egyik-másik nemzet vagy hatalmi csoport önzésében ezt be nem látja, akkor előállhat az a helyzet, hogy a szerződés egy elhibázott részlete előbb-utóbb veszedelembe hozhatja az egész békemüvet, amelyen annyi fáradsággal dolgoztak. Mussolini nyilatkozata éppen az igazi béke megteremtését szolgálja.


Sangiorgi a tekintélyes olasz publicista az fejtegeti, hogy a francia sajtó megint a szerződések megváltoztathatatlanságának elvével hozakodik elő, azonban elfelejti, hogy a trianoni szerződés nem azonos a versaillesi és a saintgermaini szerződéssel.


Egyáltalában nem áll, hogy a szerződés egyik részletének megváltoztatása általános revíziot vonna maga után. Ha így volna, akkor nem jöhetett volna létre a Bocarno és a Dave tervezet. Különbséget kell tenni a németek pretenziós követelései és a magyarok emberileg jogos kivánságai között.


Franciaországnak nem lehet érdeke a német-magyar blokk, azonban a kisántánt miatt nem tud szabadulni előitéleteitől. Eddig egyetlen felelős államférfi sem mert Trianon ügyében nyilatkozni egyedül Mussolini. Ne hivatkozzanak nekünk az olaszoknak a déltiroli németekre, mondván, hogy a trianoni határok megváltoztatása után a Brenner-határ megváltoztatása következik, hiszen kétszázezer német sem lakik olaszország területén, ezzel szemben az utódállamokban zárt tömegben hárommillió magyar van.


Magyarországtól a nemzetiségek miatt vették el természetes határait és ha ezeket a természetes határokat idegen nemzetiségü lakosságuk miatt nem lehet visszaadni, akkor közvetitö méltányos megoldást kell keresni, ami lehetővé tenné a zárt tömegben élő magyar népesség visszacsatolását. A jelenlegi határok sem néprajzi, sem pedig kereskedelmi határok és a határvonal megalkotásánál a békeszerződések alkotói nem számoltak az ország gazdasági szükségleteivel.

 

Mussolini világosan megmondta, hogy az európai békének nem érdeke, hogy Magyarországot továbbra is elnyomják. A politikában az előrelátás a legfontosabb és az a tény, hogy Olaszország tisztán lát egy reális helyzetet, egyáltalán nem fenyegetés, hanem éppen ellenkezőleg, az igazi béke szolgálása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98