Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Olasz lapok Mussoliniről

Róma, április 1.
Az olasz sajtó még mindig részeletesen foglalkozik Mussolininek a trianoni szerződés revíziójáról Rothermere lord előtt tett nyilatkozatával.

 

A „Corriere d’Italia” igy ir: Mussolini nyilt és becsületes megállapitásait Magyarországról a francia sajtó nagy lármával fogadja, pedig Mussolini mindössze annyit mondott, hogy Magyarországgal igazságtalanság történt, amit eliminálni kell. A szerződések épségben maradnak, csak a részleteket kell megvizsgálni, mert ha a részletek megvizsgálása szükséges és igazságos ez a békének egyetlen igazi megvédése. Ha egyik-másik nemzet vagy hatalmi csoport önzésében ezt be nem látja, akkor előállhat az a helyzet, hogy a szerződés egy elhibázott részlete előbb-utóbb veszedelembe hozhatja az egész békemüvet, amelyen annyi fáradsággal dolgoztak. Mussolini nyilatkozata éppen az igazi béke megteremtését szolgálja.


Sangiorgi a tekintélyes olasz publicista az fejtegeti, hogy a francia sajtó megint a szerződések megváltoztathatatlanságának elvével hozakodik elő, azonban elfelejti, hogy a trianoni szerződés nem azonos a versaillesi és a saintgermaini szerződéssel.


Egyáltalában nem áll, hogy a szerződés egyik részletének megváltoztatása általános revíziot vonna maga után. Ha így volna, akkor nem jöhetett volna létre a Bocarno és a Dave tervezet. Különbséget kell tenni a németek pretenziós követelései és a magyarok emberileg jogos kivánságai között.


Franciaországnak nem lehet érdeke a német-magyar blokk, azonban a kisántánt miatt nem tud szabadulni előitéleteitől. Eddig egyetlen felelős államférfi sem mert Trianon ügyében nyilatkozni egyedül Mussolini. Ne hivatkozzanak nekünk az olaszoknak a déltiroli németekre, mondván, hogy a trianoni határok megváltoztatása után a Brenner-határ megváltoztatása következik, hiszen kétszázezer német sem lakik olaszország területén, ezzel szemben az utódállamokban zárt tömegben hárommillió magyar van.


Magyarországtól a nemzetiségek miatt vették el természetes határait és ha ezeket a természetes határokat idegen nemzetiségü lakosságuk miatt nem lehet visszaadni, akkor közvetitö méltányos megoldást kell keresni, ami lehetővé tenné a zárt tömegben élő magyar népesség visszacsatolását. A jelenlegi határok sem néprajzi, sem pedig kereskedelmi határok és a határvonal megalkotásánál a békeszerződések alkotói nem számoltak az ország gazdasági szükségleteivel.

 

Mussolini világosan megmondta, hogy az európai békének nem érdeke, hogy Magyarországot továbbra is elnyomják. A politikában az előrelátás a legfontosabb és az a tény, hogy Olaszország tisztán lát egy reális helyzetet, egyáltalán nem fenyegetés, hanem éppen ellenkezőleg, az igazi béke szolgálása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gömbös beszéde Debrecenben Gömbös beszéde Debrecenben
Lázár igazságügyminiszter vasárnap délelőtt Gömbös miniszterelnök és...
Az értékesített szemétdomb
Minden pillanatot, mondhatni, a természet minden molekuláját...
Pilsudszky terrorja elsöpörte az ellenzéket a vasárnapi lengyel választáson Pilsudszky terrorja elsöpörte az ellenzéket a vasárnapi lengyel...
Vasárnap reggel 9 órakor kezdődött egész Lengyelországban a saim...
A munkás védelme A munkás védelme
A világháboruban az fog gyözni, akinek nagyobb a gazdasági ismerete....
Szénrendelet Szénrendelet
Vázsonyi Jenő dr., udvari tanácsos, máv. igazgató, magyar királyi...
A földrengésjelző-készülék a háborúban A földrengésjelző-készülék a háborúban
A földrengésjelző-készülék a háborúban. A „Kriegstechnische...
Európa érdeke az erős Magyarország Európa érdeke az erős Magyarország
A Külügyi Társaság vasárnap délelőtt 11 órakor alakult meg a Magyar...
Eckhardt Tibor, Magyarország népszövetségi főmegbizottja Eckhardt Tibor, Magyarország népszövetségi főmegbizottja
Ma délben utazik Genfbe Eckhardt Tibor, hogy a Népszövetség tanácsa...
Ady Endréről (Ady Lajos könyve) Ady Endréről (Ady Lajos könyve)
Az a szomorú, magtalan, hurcás öt esztendő, mely Ady Endre halála óta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98