Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Poincaré békesipja

Poincaré … Alacsony, szürkeszakállu, hüvös és merev tekintetü ember, hangjában nyoma sincs annak az elragadó szónoki lendületnek, amely Briand, Boncour, Monzie szavát olyan feledhetetlen élménnyé teszi; nem kedves, nem udvarias, nem barátságos; szótartó, pontos, dogmatikus; nem latin, hanem északi tipus, nem gall, de frank, Lorrain, lotharingiai. Harcias, kemény burgundi faj fia, annak a földnek a gyermeke, amely két nagy birodalom, két nagy ország közé szoritva, hosszu századokon át rendithetetlenül, harcosan és szivósan védte magát és országát.

 

E fanyar és dogmatikus ember (smokk, ha Pesten élne), a nagy szónokok és kitörő szenvedélyek népének képzeletén ma ugy uralkodik, mint Gambetta óta a harmadik - most már megdönthetetlenül polgári - köztársaság egyetlen politikusa sem. És ami a legcsodálatosabb, maga Poincaré egyetlen szóval, egyetlen gesztusával sem törekedett erre a nagy népszerüségre, amely talán nem is népszerüség, - csak elismerés, tekintély, bizalom, csupa ritka dolog a szeszélyes fordulatok és hirtelen bukások e demokratikus országában.

 

Elismerése annak a boltosok és bankárok előtt döntő ténynek, hogy egyedül, külső segitség nélkül rendbeszedte az ország pénzügyeit, visszaszerezte gazdasági tekintélyét, nem kért kölcsön - fontos, nagyon fontos! -, nem nézett se jobbra, se balra, ment előre a maga utján, akár egy külvárosi kis boltos, aki előtt hiába szaladgálnak ragyogó automobilok, hiába terpeszkedik a sarkon a márványos áruház, ő hétkor nyit, tizkor csuk, hétköznap, vasárnap egyaránt és a világ legtermészetesebb és legfanatikusabb meggyőződésével elvárja, hogy szivós munkáját egy kis asniéresi ház és megfelelő szerény évjáradék fogja megkoronázni. Hogy sokat dolgozott, hogy az élet elröpült mellette, - bánja is ő!

 

A francia polgár se bánja, hogy dupláját háromszorosát fizeti háboruelőtti adójának. A fontos, hogy az ő bőrén nem spekulál, se rastaqouére, se amerikai - s a frank dolga rendbejutott! De ez az éremnek csak az egyik fele. A másik fele az ismeretlen, vagy oly gyorsan elfeledett Poincaré vonásait viseli, a vasárnapi népszónokét, az államfőét, aki sápadt arccal rohant autóján Bordeauxba, 14 évvel ezelőtt, amikor a porosz ulánusok a Somme vizén gázoltak át. Poincaré sohase feled, a francia kispolgár sohase feled.

 

Poincaré vár és hallgat. Ma óvatos és udvarias hangon beszél a békéről, a nemzetek ideális megegyezéséről, egyetlen bántó hang nem hagyja el ajkait, a németek, a volt ellenséges népek ellen. De mi lesz holnap? Mi lesz, ha a hó végén erős poincarista többség vonul be a Palais Bourbon csarnokába? Vajjon nem hajitja-e el Poincaré a régi, kicsinyes és bosszuvágyó Poincaré, a békesípot, amelyet Briand és a szelid Edouard, Herriot nyomtak a kezébe? Egyszer, nem is olyan régen, közel volt már a világ ahhoz, hogy barátságos eszmecserével, nyugodt és emberi lélekkel a világot vezető államférfiak megtalálják az utat, amely a nagy és fájdalmas kavarodásból kivezet. Poincaré volt az, aki elszánt, rideg csapással leteritette Briandot.

 

Elfeledtük Génuát s ami utána következett, a Ruhr-megszállást, az osztrák és magyar pénzügyi összeomlást, a fájdalmas vergődést, amig Genfben nyugvópontra nem jutottunk. Nem az ma a nagy kérdés, ki győz a francia választásokon, hanem az, nem győz-e Poncaré tulságosan és ha igen, megmarad-e helyén Briand, megmarad-e a megerősödött francia köztársaság azon az uton, amelyen át a mai nyugalomhoz eljutottunk?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az önálló vámterület és a függetlenségi párt Az önálló vámterület és a függetlenségi párt
Az országos függetlenségi és 48-as párt tudvalevőleg elhatározta,...
 A dohányzásról A dohányzásról
Hogy a dohányzás hasznos-e vagy ártalmas, arról a legjelesebb orvosok...
Labdarúgó-sportunk 1905-ben. Az 1905.évi másodosztályu csapatok Labdarúgó-sportunk 1905-ben. Az 1905.évi másodosztályu csapatok
Korábbi számunkban a bajnoki csapaton kezdtük az idei másodosztályu...
Vereséget szenvedett az osztrák Wundermannschaft Vereséget szenvedett az osztrák Wundermannschaft
Csehszlovákia-Ausztria 2:1 (0:0) Az osztrák csodacsapat vasárnap...
Képek az orosz irodalomról Képek az orosz irodalomról
Gogol V. Miklós (1808-1852.) tehát nem az első újító. Ilyenre ő maga...
Az angol tréningről
Most, midőn az athletika főszezonjában vagyunk és alig egy pár nap...
A Budapesti Sportegylet országos asztalitenisz versenye A Budapesti Sportegylet országos asztalitenisz versenye
A BSE nagyszabású versenyét vasárnap a késő éjjeli órákban fejezték...
Kaliforniai hegyivasut Kaliforniai hegyivasut
Szédületes mélység fölött robog az a kis nyitott villamos kocsi,...
Letartóztatták Illés táblabírót, aki Szálasi bizalmasa volt a bíróságon Letartóztatták Illés táblabírót, aki Szálasi bizalmasa volt a...
Bírói és jogászi körökben nagy feltűnést keltett, hogy az igazságügyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98