Dtum
Login with Facebookk
1928 | Augusztus

A Vatikán nem akarja korlátozni a magyar katholikus papság politikai szereplését

Serédi Jusztinián hercegprimás kinevezésének idejében nagy föltünést keltett az a hír, hogy a Szentszék meg akarja tiltani a katolikus papoknak a politikai szereplését; az egyházi férfiak tehát ezentul nem lehetnek miniszterek vagy képviselők.

 

Az érdekeltek körében meglehetős nyugtalanságot keltett ez a hir, mert attól tartottak, hogy ezt az uj egyházkormányzati elvet a hercegprimás, aki hosszu ideig Rómában élt, sürgősen és minden vonalon végre fogja hajtani. Értesülésünkszerint, bár tény az, hogy a Vatikán ezt az elvet fokozatosan minden országban be akarja vezetni, nálunk jelentősebb változások egyelőre nem várhatók, mint ahogy ezt Serédi hercegprimás első ilyenirányu döntése is bizonyitja. Ernszt Sándor, a keresztény gazdasági párt egyik vezére, amint ismeretes, nagyváradi kanonok, ugynevezett "irodalmi" tallumot tölt be - mint annak idején Fraknói püspök: - ezenkivül a budapesti központi papnevelőintézet kormányzója.

 

Ernszt, tekintettel nagy politikai elfoglaltságára, azzal a kéréssel fordult a hercegprimáshoz, hogy mentse föl a papnevelőintézet vezetése alól. A hercegprimás válasza most érkezett le s ebben az egyházfejedelem nyomatékosan arra kéri Ernsztet, maradjon meg állásában. Miután Serédi hercegprimás ugy méltóságánál, mint személyi összeköttetésénél fogva a legjobban ismeri Róma szándékait, kétségtelennek veszik, hogy a katolikus papság politikai szereplésének a Vatikán, legalább ezidőszerint, Magyarországon szabad teret enged. Az uj hercegprimással kapcsolatban sokat találgatták, hogy miképen fogja hivatalos környezetét megválogatni és kik lesznek azok, akiket a bizalmi poziciókra maga mellé vesz.

 

Biztos forrásból jelenthetjük, hogy a közeljövőben fontos állásba jut Esztergomban Kemenes Illés, a budapesti bencésgimnázium igazgatója. Kemenes rendtársa a hercegprimásnak, aki őt régen ismeri és teljes bizalommal viseltetik iránta. Ugyanaz az eset ismétlődik meg most, amely Vaszary Kolos idején történt, amikor Kohl Medárd személyében szintén szerzetes került Esztergomban az egyházi adminisztráció élére. Kemenes Illés különben katolikus körökben népszerü ember és kinevezése mindenütt rokonszenvvel fog találkozni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98