Dtum
Login with Facebookk
1925 | Szeptember

Rövidek

Valóban, csak nálunk lett jogszokássá, hogy a tudós, így a történelembuvár is, műveiben leggyakrabban az adatok lelketölő, agyatgyötrő „deckung”-ja mögé huzodik, kizárván az avatatlanokat tudása paradicsomkertjéből. Ennek az oka részben a Habsburg-uralomban is keresendő, amelynek szolgálatában századokig kasztrálták a hisztorikus egyéniségét. Pethő hitelességének, komolyságának, adatai méltóságának mit sem árt a szerző férfias en garde-ja, csiszolt, fordulatos stílusa és elragadó ékesszólása.

 

A „Világostól – Trianonig” minden kvalitásán tul, amelyet a napi sajtó már eléggé méltányolt, maradandó értéke szerintünk, hogy Pethő a kurzus szándékkal, leszürődött és megtisztult itélettel nyúl a ma forrongó problémáihoz és végülis rezignáltan kénytelen az ugynevezett kurzuspolitika csődjét megállapitani. Azt igazán nem követelhetjük tőle, hogy meaculpázzék is! A tudománynak és az irodalomnak egyaránt nyeresége ez a könyv, amelyet minden elfogulatlan magyar figyelmébe ajánlunk.

 

Lloyd George ostobának tartja a Baldwin-kormányt
London, szeptember 12.
 A stockporti pótválasztások alkalmából Lloyd George nagy beszédet mondott, amelyben erősen támadta a kormányt. Lloyd Geroge szerint emberemlékezet óta egyetlen kormány sem követett el annyi ostobaságot, mint a Baldwin kormány az az utolsó év alatt.


Az ország sorsa sohase függött annyira a kiviteltől, mint ma, de a kereskedelmi jelentések szerint a kivitel minden hónapban hanyatlik. Angolország uj cirkálokat épít, holott senki sem épit cirkálókat Anglia leverésére.

Briand, Chamberlain és Baldwin ma tanácskoznak a garanciaszerződésről Párisban

Párisból táviratozzák: A biztonsági kérdésről és a német külügyminiszterrel megtartandó konferenciáról hétfőn bizalmas tanácskozások lesznek, amelyen Briand, Chamberlain és Baldwin angol miniszterelnök vesznek részt, aki Aix les Bains-ből érkezik Párisba. Azt a hirt, hogy Briand és Stresemann külön találkoznának egymással a közös miniszteri konferencia leőtt, amelyre a német kormány meghívást kapott, illetékes helyről megcáfolják.

Holtpontra jutott a spanyol offenziva Marokkóban
Páris, szeptember 30.
A marokkói harctérről érkezett jelentések szerint nagyon kritikus helyzetbe jutott az a tízezer katona, akiket legujabban Alhuccmasban partraszálitottak. Az ellenség nyomása napról-napra fokozódik, ugy, hogy Morrnuevo mellett meg kellett rövidíteni a spanyol frontot. Már most számolni kell azzal, hogy az Abd el Krim ellen meginditott spanyol offenzivát hamarosan teljesen be kell szüntetni.

Bombákat és lőfegyvereket találtak a római kommunistáknál

Rómából táviratozzák: A rendőrség az elmúlt napokban több olasz városban szigoru intézkedéseket tett, amelyeknek nyomán Rómában kommunisták tömeges letartóztatását rendelték el. A rendőrség 234 kommunistánál rendelt el házkutatást és közülük 186-ot letartóztatott. A házkutatás során okmányokat, lőfegyvereket és bombákat foglaltak le. Ennek az akciónak során a rendőrség tudomást szerzett a kommunisták titkos hirszolgálati szervének müködéséről is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Pethő Sándor David Lloyd George Stanley Baldwin A francia segítőcsapatolat autón szállítják a marokkói harcvonalba
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Jókai-ház állatvilága A Jókai-ház állatvilága
Az állattársadalom főtámaszai, komoly pillérei, emberi erények...
Az orvosok nagy problémája: megölhetik-e a gyógyíthatatlan beteget? Az euthanázia Az orvosok nagy problémája: megölhetik-e a gyógyíthatatlan beteget?...
Nagy és dühös viták kerültek megint az előtérbe a több század óta...
Rövidek Rövidek
Az „Exceisiar” vasárnap cikket közöl Mussolini tollából....
Mi ujság? Mi ujság?
A ŤVasárnapi Ujságť ötven éve. Most, márczius hó 5-ikén, a mikor...
 Udvari élményeiről beszél az olasz királyné magyar fodrásznője Udvari élményeiről beszél az olasz királyné magyar...
Ez a huszonöt év körüli csinos, barnaarcú hölgy, akivel beszélgetünk,...
Petrovits Mihály -  A civilizáció és a franciák Petrovits Mihály - A civilizáció és a franciák
Petrovits Mihály egy kilencvennégy oldalas füzetben foglalja össze a...
Mayer János kisgazdaminiszter lemondott Mayer János kisgazdaminiszter lemondott
Mayer János kisgazdaminiszter december hó 17-én irásban is eljuttatta...
Baldwin rekonstruálja az angol kormányt, vagy föloszlatja az alsóházat Baldwin rekonstruálja az angol kormányt, vagy föloszlatja az...
Az angol kormány naponta minisztertanácsot tart, hogy a Kinából...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98