Dtum
Login with Facebookk
1928 | Január

Hadikölcsönpletykák

A szombati tőzsdén a hadikölcsönök árfolyama hirtelen fölszökött s az árfolyamnyereség, amelyet e hónapokon át elhanyagolt papirok fölmutattak, 30%-nál többet tett ki.

Az árfolyamemelkedés közvetlen meginditója az a nagyarányu vásárlás volt, amelyre a piacnak egy nagy magánbankárja adott ügynökeinek megbizást, s mint az ilyen esetekben rendszerint történni szokott, a kis spekulánsok hada természetesen nyomban követte a példát s előrelátható, hogy a jövő héten kisebb-nagyobb engagement-k serege fog hadikölcsönökben keletkezni.

Ameddig a vásárlók magának a tőzsdének a közönségéből kerülnek ki, addig senkinek sem lehet szava ez ármozgalom ellen. A tőzsdén megszokott és régi jelenség ez! S ha egy vagy két helyi spekuláns megégeti a hadikölcsönön az ujját, mint ahogyan annyian és annyiszor mér megégették, az nem jelent katasztrófát. A baj csak ott kezdődik, ha az animáló bankárok a közönséget próbálják bedönteni ujabb kötelezettségekbe, a régi s örökön változhatatlan módszerrel, kitünő összeköttetéseik és nagyszerü információik emlegetésével.

Miféle meggondolások vezették azokat, akik a szombati nagyszabásu vételi megbizásokat adták, azt nem tudjuk. Bizonyos ellenben az, hogy az a pletyka, amely szombaton a tőzsdéről kiröppent, hogy a kormány a valorizációs javaslatot visszavonja s uj javaslatot nyujt be helyette, amely német mintára a hadikölcsönök részleges s emelkedő skálaszerinti valorizációját irja elő, tökéletesen hazug, egyetlen szava sem igaz. A javaslatot nem vonják vissza s a hadikölcsönök belső értéke a mult hét óta, fájdalom, egyetlen fillérrel sem emelkedett.

Ezért, hogy régi tőzsdei mondást használjunk, „Nicht anrühren!”, mert akik szombaton vettek, azok, könnyen lehet, szerdán adni fognak, mert 30-50%-os nyerség olyan marge, amelyre a pesti tőzsdén régen volt példa.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98