Dtum
Login with Facebookk
1928 | Január

Abel Gance - Napoleon

A film éppenséggel nem törekszik arra, hogy teljes és hű Napoelon-életrajzot nyujtson nézőinek. Meséje mindössze karrierjének legelső éveit adja, első konzulságáig, az olaszországi támadás megindításáig. Nem tudjuk, tervezi-e Abel Gance filmjének továbbfolytatását, hogy ezt az első részt trilógiává vagy sorozattá egészítse ki.

 

Bizonyosnak érezzük azonban azt, hogy ez a film már mindent megadott Napoleonról, amit csak költői szempontból megadhatott: azt a csodálatos utat, amelyen egy nagy akarat magával tud ragadni millió és millió akaratot és a zseni lelkének félelmetes szuggesztivitását, lenyügöző és lelkesítő erejét.

Abel Gance fanatikusan hisz a szavak erejében, a művészi hatás bűvös hatalmában. A film első részének középpontjába azt a jelenetet állította, amikor a rajnai hadseregnek fiatal hadnagya, Rouget de l'Isle jelentkezik a forradalom vezéreinél, mert hozott egy dalt, amely "gyujt és lelkesít". A dalt elénekli a konventben, leírhatatlan hatással. A hatás filmszerű érzékeltetésében a rendező eddig felül nem múlt eredményt produkált.

A Marseillaise-jelenet tisztára filmszerű megoldása azért is sikerülhetett ennyire a rendezőnek, mert minden néző ismeri a dalt és dallamot, amelynek hatása itt képszerűen megtestesül. Nehezebb feladata volt a második rész központi jelenetében, amelyben már nem a forradalomnak, hanem a zseninek magávalsodró erejét kellett megéreztetni. Napoleon rövid beszédet mond a katonákhoz; a beszéd a rongyos hadseregből megteremtette a Grande-Arméet, a világtörténet legdiadalmasabb hadseregét. Itt a szavak, Napoleon beszéde, szavak maradtak, amelyeket felírások idéztek elénk.

Abel Gance filmjének tempója, a film lendületeinek energiája elejétől végig szuggerálja az energiának azt a lebírhatatlan tempóját és lendületét, amely Napoleont a világtörténelem ormai fölé repítette. Abel Gance mindezt a képkomponálásnak, a megvágásnak és a montagenak olyan művészetével érte el, amelynél különbet alig találnánk a filmművészet eddigi legszebb eredményei közt is.

De meg kell emlékeznünk a film fogyatékosságairól és szépséghibáiról is. A kompozicióból sok helyütt hiányzott a filmszerű értelemben vett cselekmény-folytonosság. Sok olyan felírással találkoztunk, amelyek terjedelmes akciókat helyettesítettek. Ez pedig igen nagy hiba. Josephine arcának bekopírozódásait sok helyütt igen giccsesnek éreztük. Annak ellenére, hogy Pásztor Béla, aki a film magyar előadásra való előkészítését végezte, kellő jóízléssel kiirtotta a filmből ezeknek az arcbekopirozódásoknak nagy részét.

 

Hevesy Iván

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Nyugat új korszaka A Nyugat új korszaka
Az, az irodalmi pályázat, amelynek feltételeit a Nyugat legutóbbi...
A sajtóhadiszállás parancsnoka A sajtóhadiszállás parancsnoka
A sajtóhadiszállás a haditudósítók tanyája; ott tartózkodnak és onnan...
A magyar kormány újabb tiltakozása A magyar kormány újabb tiltakozása
A magyar fegyverszüneti katonai bizottság a következő jegyzéket...
Sonja Henie a hölgyműkorcsolyázás olimpiai bajnoka Sonja Henie a hölgyműkorcsolyázás olimpiai bajnoka
A hölgy műkorcsolyázás sorsa nem volt vitás. Sonja Henie annyira...
A Pénzintézetek országos szövetsége és a kecskeméti károsultak A Pénzintézetek országos szövetsége és a kecskeméti károsultak
A Magyarországi pénzintézetek országos szövetsége tagjai körében...
Mibe kerül a világháboru? Mibe kerül a világháboru?
Modern háboruban szakemberek összeállitása szerint egy harcosra átlag...
Világóra Világóra
Az 1923. évi szeptember havi bécsi árúmintavásárnak egyik érdekessége...
A sáfránytermelés  1. A sáfránytermelés 1.
"Liszt, tojás, tej, zsír, vaj, egy kevéske só. Meg sáfrány is: ettől...
A levegő radioaktív anyagainak eredete A levegő radioaktív anyagainak eredete
A levegőben levő radioaktiv anyagok egy része kétségtelenül a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98