Dtum
Login with Facebookk
1928 | Július

Bernáth Aurél és a két Basilides

A művészet évadja megkezdődött egyszerre két kiállítással is, noha a hőmérő még nyárközepet mutat. A kettő közül a jelentősebbik kiállítás az Ernst-múzeumban nyílt meg. Kiállítói fiatalok, amit javára kellene írni ennek a kiállításrendező vállalatnak, ha nem a holt évad végén, a közönségtelenség reménytelenségében állítaná fiataljait csatasorba. Így mintha inkább az ágyútöltelék szerepét játszatná velük.

Bernáth Aurél foglalja el a kiállító helyiség felülvilágításos főtermét. Ezzel a fiatal művésszel tavaly ismerkedtünk meg a Műcsarnokban. Akkor is feltűnt sajátos egyénisége, amely nemcsak más volt, mint környezete, de fiataljaink külföldi mintaképeire sem emlékeztetett. Se Matissera, se Picassora, se Van Dongenre. Bernáth Aurél a végtelenné táguló kék vizek és a kék levegőég festője. Legjobb képeinek ez a két elementum a témája.

 

Az ecsettel való technikázás és a formák eltorzítása nélkül idézi föl férfias szélességgel és lendülettel nagy élményeit, az alkonyat árnyékától megmélyült színű tengert és eget. Amit megragad belőlük, az nem fényképszerű megfigyelése részleteknek, hanem csak a nagyra, sőt a legnagyobbra szorítkozó összefoglalás. Monumentális impresszionizmusnak lehetne nevezni festői jellemét, ha ez a két fogalom olyan nagyon ellentéte nem volna egymásnak. Borongó léleknek az érzései képei.

 

Igazi férfi érzik bennök, ki az alkonyat szomorúságában önmagának eredendő szomorúságára ismer s azért a külső világ színeiben tulajdonképpen önmaga színeit festi meg. Uralkodó tehetségének a szín látszik, - a rajzolt forma kevésbé foglalkoztatja. Érdekes lesz megvárni, hogy milyen lesz Bernáth Aurél fejlődése. Elég gazdagság lakik-e lelkében ahhoz, hogy mást és többet is produkáljon belőle? Egyelőre kevés motívumot dolgoz fel. Van-é benne fogékonyság egyéb motívumok iránt is? Ezekre a kérdésekre csak az idő felelhet meg.

Az idő lesz a bírája a két Basilidesnek is. Már rámutattunk ezen a helyen érdekes tehetségükre és részben a fogyatkozásaikra is. Akkoriban mint az egybenőtt ikrek festették ugyanazt ugyanúgy. Azóta lényegesen differenciálódtak, úgy, hogy ma már könnyű munkáikat egymástól megkülönböztetni. Még másfél évvel ezelőtt is mind a ketten morbózus képzelettel hajszolták a fantasztikumot. Ma ezt már csak Basilides Barnáról mondhatni el.

 

A lidércnyomás festője, kinek ecsetje alatt inkább borzalmat, mint szánalmat keltően eltorzul az emberi alak. Ez a hajlandósága immár a kifejezés módjának valami olyan modorosságába vitte bele, amelytől nehéz lesz szabadulnia. Modoros a rajza, modorosak a színei is. Mind a kettőben sok az érdekes, de ami érték bennök, az ezen az úton ki nem fejleszthető. Nagy kár lenne, ha ez a szép tehetség, aki olyan fiatalon annyi biztató tulajdonságot tudott mutatni, megakadna önmagában.

Basilides Sándor példája lehetne az útbaigazítója. Ez a fiatal művész a fantazmagóriák mámorából kidugta fejét a valóságba, a természetbe. Mostani képei talán kevésbé Ťérdekesekť, mint a régebbiek, de meggyőzőbbek náluk, inkább az érzéseinkhez szólók.

 

Motívumainak egyszerűségét gazdagságnak tünteti föl egy oly kvalitás, amely ennek a művésznek munkásságában eddig kevéssé mutatkozott: a finom színérzék. Eddig inkább csak a finom tónus-érzését ismertük a két testvérnek. Basilides Sándorban a természettel szemközt felébredt a gazdagabb szinesség iránt való érdeklődés. Csak most derül ki, hogy a szinesség is eredendő tehetsége. Kettejük közül alighanem ő találta meg azt az utat, amely elágazhatik bár, de előre visz.

 

Elek Artúr

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bernáth Aurél:l  Önarckép Bernáth Aurél: Riviera
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kerenszki Oroszország miniszterelnöke Kerenszki Oroszország miniszterelnöke
Az oroszországi forrongó állapotok, az országszerte dúló véres...
Szerelemhegyi meglepően gyenge szereplése Szerelemhegyi meglepően gyenge szereplése
Szerelemhegyi Ervin dr. bécsi szereplése nagy meglepetést, jobban...
Nemzetközi hölgyverseny a MAFC meetingjén Nemzetközi hölgyverseny a MAFC meetingjén
December 26-án, karácsony második napján rendezi a MAFC ez évi...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány ésa etchnika...
Grafikai- és tavaszi tárlat Grafikai- és tavaszi tárlat
A haldokló saison utolsó erőfeszitése a Nemzeti Szalon grafikai és...
Kossuth Ferencz a válságról Kossuth Ferencz a válságról
Kossuth Ferencz kereskedelemügyi miniszter, a ki egészségének...
Rövid hírek Rövid hírek
Berlin, ápr. 5. A Worwärts okmányszerü bizonyítékát szolgáltatja...
A budapesti hidak építésének sorrendje II.
A jövőbeli budai lakosság számának megállapításánál, elsősorban a...
A Kispest MTE pályaversenye A Kispest MTE pályaversenye
A Kispest MTE a Millenárison szép számu közönség jelenléte mellett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98