Dtum
Login with Facebookk
1928 | Május

Magyarország – Ausztria 5:5

Elkeseredett küzdelemben, feneketlen sárban 5:5-ös eldöntetlent csikartak ki az osztrákok a favorit magyar csapattól.

Az első félidőt Kohut három és Hirzer egy góljával 4:2-re nyerjük, de a második félidőben visszaesik a gyöngén védekező magyar csapat és az osztrákok Ströck gólja után 5:2-ről 5:5-re javítanak. – A kiegyenlítő gólt az utolsó percben rúgják tizenegyesből.

Lemosolyogtak mindenkit, aki nem magyar győzelmet jósolt a 62. osztrák-magyar mérkőzésre. Csak két futball-korifeus nem volt optimista: Kiss Gyula és Meisl Hugó. Igazuk is lett. A küzdő felek szinte emberfölötti teljesítményt nyújtottak a feneketlen sárban, amelyben csak a „Csámi”, a népszerű Konrád Kálmán tudott elsőrangú játékot produkálni. Már nem is futballművészet, hanem bűvészet volt az, amit csinált.

Majdnem mindegyik magyar gólhoz volt köze. Hiába volt azonban öt sikeres lövésünk, az osztrák csatársor, mint valami gép dolgozott és góljaik mind pompásan fölépített akcióból estek.

Az 5:5-ös eredmény alapján az eddigi osztrák-magyar találkozások eredménylistája így fest: 62 mérkőzésből 28-szor a magyarok győztek, 13 esetben volt eldöntetlen a küzdelem, 21-szer pedig az osztrákok diadalmaskodtak. Gólarány: 134:123 a mi javunkra.

Délután öt órára, a nagy meccs kezdetére, mintegy parancsszóra, elállt az eső. A pálya azonban addigra teljesen átázott és sártengerhez volt hasonló, amelyet csak a széleken tarkított némi szárazföld.

Előbb az osztrák csapat vonult ki ismert fehér dresszében. Udvarias tapsok köszöntötték. Nyomban utána valóságos tapsorkán fogadta a magyar csapatot, Konrád II-vel a középcsatár posztján, akinek startja még pénteken is kétséges volt.

Kölcsönös koszorúváltások után Fogl III., a magyar csapat és Wessely, az osztrák csapat kapitánya, Krist bíró asszisztálásával sorsot húz. A szerencse a magyar csapatnak kedvez, de hátszél sincsen, a nap is még a felhők mögött bujkál, úgy, hogy Fogl III. csak úgy találomra a Kőbánya felé eső kaput választja.

Gschweidl, az osztrák csapat középcsatára indítja el tehát a játékot, a labdát azonban hamarosan a magyarok kaparintják el, Ströck szélsebesen rohan az osztrák kapu felé, de Schramseis fölszabadít. Nyomban utána az osztrákok jobbszélsője, Kirbes vezet támadást, pompás beadása éppen Gschweidl lábai elé kerül, a hórihorgas center azonban a lövés pillanatában elcsúszik.

Nagy ziccer volt! De máris Ströck indul újabb rohamra, Takács II-höz passzol, akinek lövését Cart kiboxolja, a labda a kapu jobb szélén helyezkedő Kohut elé kerül, aki nyugodtan behelyezi (1:0)

Jól kezdődik, állapítja meg jólesően a közönség, amely nemcsak a győzelemre éhes, de tavalyi 6:0-lás vereségünk revánsában is bizakodik. Vezető gólunk után az osztrák csatársor nyomul föl, góllövéshez a balhalf Madlmayer kerül, akinek labdája azonban célt téveszt. Ismét a magyar csapat kerül frontba, Konrád II. Ströcköt ugrasztja ki, akinek hatalmas bombája a kapuról pattan vissza. Kohut veszélyes lövését pedig Cart remek robinzonáddal menti.

Ströck centerét Cart fogja el, majd Hirzer rohamoz, Schramseis azonban a büntető területen belül elgáncsolja. A bíró habozás nélkül tizenegyest ítél, amelyet Hirzer továbbít laposan, a bal sarokba, rendeltetési helyére. 2:0. már csak négy gól hiányzik a hathoz - a kamatos kamatoktól eltekintve, filozofál a közönség.

Közben Bukovi és Hoffmann, a két csapat középfödözete összefejel és míg sebeiket a közönség szemeláttára bekötözik. Szedincsek, illetve Braun áll be a helyére. A játékoscsere szerencsére csak néhány percig tartó, a két centerhalf visszatér. Bukovi azonban azontúl sokkal óvatosabb a közel küzdelmekben és inkább partnereit dirigálja a közelharcokba.

 


Kirbes támadását a 21. percben korner árán szereli le Fogl III., majd a három csatársor legveszélyesebb embere, a balszélső Wessely indul támadásba, centerét, a kapujából kirohanva. Amsel boxolja el, de még mielőtt kapujába visszatérne, Wesselyk kaparintja meg a labdát, aki az üresen maradt kapuba fejelte. 2:1.

 

6:0-ra tehát már nem nyerhetjük meg a meccset. Sebaj, csak kiadós legye a győzelmünk, vigasztalódik a publikum, amelyre azonban nehéz percek következnek, mert az osztrákok következő támadása újabb gólt eredményez. Szerencsére Gschweidl lesbenállt,a gólt tehát a bíró nem ítéli meg. Most Konrád II. Kohutot küldi a harcvonalba, akinek lövését Cart ugyan védi, de a labda újra Kohuthoz kerül, aki most már védhetetlen gólt lő: 3:1.

Újabb remek Konrád II.–Kohut – akció után az osztrák csapat nyomul föl, ismét kornert erőszakol ki. A magyar csapat következő támadása is kornert eredményez. De máris az osztrák csapat kerül újra frontba.

Geschweidl remekül szökteti Wesselyket, aki közvetlen közelről menthetetlen gólt helyez, 3:2, ennek a fele sem tréfa, sőt már a kiegyenlítő gól is fenyeget. Horváth veszélyes akcióját azonban korner árán szereli a magyar védelem.

Az osztrákok szabadrúgását a lesben álló Gschweidl a gólba fejeli, de ez az ofszájd sem kerüli ki a bíró figyelmét. Ströck és Kohut egy-egy elhibázott akciója után a 43. percben Kohut rohan le a félvonalon, Schramseis hibáz és a népszerű balszélső remek gólt lő (4:2). Félidő 4:2.

Szünet után az osztrák csapat Hoffmann középfödözet helyén Braunnal folytatja a játékot, amely kellemetlenül indul, mert Wessely centerét csak korner árán tudja Amsel menteni. A magyar kapu attakírózása azonban csak rövid ideig tart, mert az 5. percben Konrád II. Kohutot szökteti, centerét Takács II. fogja el, az osztrák védelem jobbösszekötőnk közül tömörül, közben Ströckhöz kerül a labda, aki habozás nélkül a balsarokba plasszírozza. (5:2)

Sajnos, nem sokáig tart az öröm, mert Amsel a 8. percben Wessely centerét védés közben kiejti és megint csak a jobbösszekötő Weselyk az, aki a gólba továbbítja: 5:3.

Az osztrákok harmadik gólja szinte demoralizáló hatással van a magyar csapatra, amelynek védelme és halfsora hibát hibára halmoz, még szerencse, hogy két gól előny van a tarsolyunkban. A csatársor is veszít akcióképességéből, miután az osztrák védelem Takács II-őt a 11. percben alaposan leteríti.

A magyarok most már csak elvétve támadnak, a 22. percben azonban Kohut támadása kornert eredményez, de az osztrákok veszélyes szabadrúgását is csak korner árán tudja védelmünk tisztázni. Horváth pompás helyzetből menthetetlen gólt hibáz, majd két kornerrel veszélyeztetnek az osztrákok, míg a 38. percben taccsdobásból Wessely Kirbes jobbszélső elé tálalja a labdát, aki váratlanul remek gólt lő (5:4).

A magyar csatársor rohama mindössze kornert eredményez. Jóval szerencsésebbek az egyre jobban belelendülő osztrák csatárok, akik nem csökkenő hevességgel támadnak. Már a 45. perc felé jár az óramutató, mikor Obitz a büntetőterületen belül elvágja Kirbest és Horváth tizenegyese a kiegyenlítő gólt eredményezi.

Az osztrákok táborában, akik különvonaton jöttek, óriási öröm, a magyar közönség pedig olyan lesújtottan távozik, mintha katasztrofális vereség érte volna színeinket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98