Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1928 | Május

A láthatatlan sugár 2.

A Röntgen-sugár ma már igen sokoldalú alkalmazásnak örvend, de a laikus publikum a gyógyászatban való szerepéről hallott legtöbbet.Töréseknél pontosan megmutatja az eltörött csontok helyzetét és végül segítségével azt is pontosan meg lehet állapítani, hogy a szervezetbe hatolt idegen test (lövedék, fémszilánk stb.) hol van, milyen helyzetet foglal le és hogy lehetne a legkönnyebben eltávolítani.

A Röntgen-diagnosztika nagy fejlődést mutat: a stereo-átvilágítás, továbbá a stereo-felvétel terén. Régi problémája a röntgenológiának a térbeli látás, míg sok-sok próbálkozás után a Siemens-gyár végre a következő érdekes módon oldotta meg a kérdést: A Röntgen-gép két egymás mellé helyezett Röntgen-csövet táplál, amelyek századmásodpercenként váltakozva villannak fel s igy kettős irányból világítják meg a vizsgálandó testet.

A vizsgáló orvos szemén egy autószemüveghez hasonló kis „szerkezet” van, amelyben két parányi kis elektromotor forog s váltakozva nyitja és zárja az egyik vagy másik Röntgen-cső felvillan. A gyorsan váltakozó két kép – mint a mozgófényképnél – összeolvad s a vizsgált testet teljesen plasztikusan, térbelileg látjuk. Ennek a fontosságát könnyen megérthetjük, ha pl. egy lövedék pontos fekvésének a megállapításáról van szó.

Hasonlóan két Röntgen-csővel oldották meg a stereo-felvételt is, még pedig teljesen automatikusan, tehát a készülék egyetlen kapcsolásra önmaga elkészíti a két felvételt, amelyet azután a stereo-nézőszekrénybe helyezve figyelünk meg.

Érdekes újítás a Röntgen-diagnosztikában a vörös fény mellett történő átvilágítás. Eddig ugyanis átvilágítás közben a Röntgen-szoba teljesen be volt sötétítve, mert a fény zavarja a megfigyelést. Az újabb eljárás szerint a szobát indirekt vörös fénnyel világítják meg s az átvilágítási képet zöld fényszűrőn keresztül szemlélik, ez a megfigyelést nem zavarja s az idegesebb páciensek (gyerekek) sokkal nyugodtabban viselkednek, mint a teljesen sötét szobában.

A Röntgen-sugár mint gyógytényező is szerepet játszik az orvostudományban. A rákos megbetegedéseknek gyógyeszköze a rádium és műtéti beavatkozás mellett a Röntgen-besugárzás. Az idei Röntgen-kiállítás egyik impozánsabb érdekessége volt a nagy „Siemens-ágyú”, ahogy a röntgenológusok tréfásan nevezték.

Ez a besugárzószerkezet, amelyet főleg a rákos daganatok Röntgen-kezelésénél használnak, tényleg valami hajóágyúhoz hasonít s elektromotor mozgatja fel és le. E szerkezet tökéletesen megoldja a sugárvédelem és a magasfeszültségi védelem kérdését, mert a Röntgen-csövet teljesen körülzárja s így a kezelőszemélyzetre rendkívül káros Röntgen-sugarakat visszatartja s a magasfeszültségű áram megérintését - amely tudvalevőleg életveszélyes - lehetetlenné teszi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Röntgen- besugárzó készülék a chicagói egyetem klinikáján Wilhelm Roentgen Sztereokopikus Röntgen-átvilágítás Siemens-féle szerkezettel A látogató működésbe hozza a Röntgen-készüléket Röntgen - sugarak a rákbajok gyógyításásra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Boszniai magyar érdekek Boszniai magyar érdekek
Kállay Béni közös pénzügyminiszter arról a vádról szól, hogy...
Ady Endre - Tömörkény István Ady Endre - Tömörkény István
Petrovics-Petőfi, Steingaszner-Tömörkény: értem a jó németeket, hogy...
Rövidek Rövidek
Nesics szófiai jugoszláv követ vasárnap reggel váratlanul Belgrádba...
Elfogták az elegáns betörőkirálynőt, aki a ,, feketesapkás”...
Szombaton vasárnapra virradó éjszaka az Aradi uccában posztoló rendőr...
Külföldi lapvélemények Külföldi lapvélemények
Érdekesek a német és osztrák lapok véleménye a parlamenti...
Eckhardt bejelentette, hogy új választási javaslattól függ pártjának kormányhoz való viszonya Eckhardt bejelentette, hogy új választási javaslattól függ pártjának...
Eckhardt Tibor, a független kisgazdapárt vezére, vasárnap beszámolót...
A fekete ablak A fekete ablak
Az jár jobban, ki Tabéry könyvét úgy olvassa, mint egy riportot az...
Bukarest eleste Bukarest eleste
Az álnok Románia megbünhődött: éppen százegyedik napján háboruja...
A jégről, a korcsolya-pályákról és a korcsolyázók öltözékéről A jégről, a korcsolya-pályákról és a korcsolyázók...
A higgadt korcsolyázó első dolgának tartja, hogy meggyőződjék, vajjon...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98