Dtum
Login with Facebookk
1928 | Március

Genfben igen sulyos az atmoszféra

Genf, március 4.
Soha olyan nagy és feszült érdeklődéssel nem néztek még a Népszövetség Tanácsának ülése elé, mint ezuttal. Az ülés fontosságának legerősebb külső jele az, hogy nem csupán a Népszövetség nagyhatalmi tagjainak miniszterei jelentek meg, hanem az angol, francia és német külügyminisztere kiséretében vasárnap délután megérkezett valamennyi külügyminiszteriumnak legmagasabbrangu politikai tisztviselője is.


Ezenkívül Genfben tartózkodnak a kisántánt államainak miniszterei, akik vagy Genfben, és nagyon nehéz megállapítani, hogy a két szembenálló fél közül melyiknek sikerül érvényt szerezni a maga álláspontja számára. A döntés elsősorban Angliától, másodsorban Németországtól függ, de ennek a két hatalomnak a helyzete sem könnyü és egyenlőre határozatlan, mert Briand azzal presszionálja őket, hogy a rajnai kérdésben egyetlen lépést sem tehet előre, ha genfi politikáját nem tudja igazolni azzal, hogy a szentgotthárdi kérdésben a francia és a kisántánt álláspontnak legalább részben érvényt tud szerezni.

 

Genfi körökben megértik ugyan Magyarország rendkívül sulyos nemzetközi helyzetét, de az atmoszférát erősen befolyásolja hátrányunkra az a körülmény, hogy a svájci és a baloldali német sajtó pacifista tendenciája miatt ezuttal nem abban az irányban foglal állást, hogy Magyarországnak jogilag igaza van-e vagy sem, hanem elsősorban az a körülmény dönti el ebben a kérdésben álláspontját, hogy a Népszövetség tekintélye forog kockán.

 

Ennek tulajdonítható, hogy a Népszövetség tanácsülésének előestéjén megjelent cikkel a világsajtóban általában vagy magyarellenes, vagy hűvös és tartózkodó álláspontot foglalnak el. A hétfői nap folyamán döntés semmilyen irányban nem várható, mert a Népszövetség első érdemleges ülését csak kedden fogja tartani. Általában az ülés programját csak hétfőn állapítják meg.


A vasárnapi nap folyamán Genfbe megérkezett a magyar delegáció Walkó miniszterrel az élén.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Aristide Briand Walkó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98