Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

A berlini sajtó Apponyiról és a magyar-német viszonyról

Berlin, november 25.
Stein professzor Apponyi Albert gróf berlini tartózkodása alkalmából vasárnap este fogadóestélyt adott, amelyen a berlini diplomáciai testület számos tagja is megjelent. Ott voltak az estélyen a berlini társadalmi, politikai és kereskedelmi élet kiválóságai is. Apponyi a "Germania" vasárnapi számában részletesen nyilatkozik a magyar-német viszony aktuális kérdéseiről és többek között a következőket mondja:
- Németországnak is érdeke az erős Magyarország, amely oly hosszu időkön át volt Nyugat védőbástyája a Kelettel szemben. Magyarország örömmel látja Németország ujjászületését és hisz abban, hogy Ausztria és Németország egyesülni fognak, hiszen ez a természeti törvényekből folyik, amelyeknek érvényesülését nem lehet föltartóztatni. Nem osztom azoknak az aggodalmait, akik ebben veszedelmet látnak Magyarországra nézve.

 

- A nyugatmagyarországi kérdés békés megoldást fog nyerni, ha majd elérkezett ennek az ideje; addig sokkal jobb, ha nem bolygatjuk ezt a kérdést. A balkáni helyzet egyelőre még nagyon bizonytalan, csak az biztos, hogy erős szerződéses viszony áll fönn Magyarország és Olaszország között, amely a volt ántántállamok közül egyedül nyujtott Magyarországnak segitőkezet. Németország és Magyarország jövőjét homály boritja, de egyet már előre meg lehet mondani: Európa egyszer kénytelen lesz politikai viszonyait revizió alá venni, vagy pedig nem lesz többé Európa.

 

Az egész berlini sajtó rendkivül figyelemmel foglalkozik gróf Apponyi Albert szombati előadásával és "az agg és oly fiatalosan erőteljes nagy magyar államférfiunak" őszinte és meleg elismeréssel adóznak. Kivétel nélkül megállapitják, hogy Apponyi fejtegetései a népes hallgatóságban milyen mély benyomást keltettek.

 

A "Vossische Zeitung" ezeket irja: Egy 82 esztendős férfi, aki nélkül Magyarország épp oly kevéssé képzelhető el, mint Svájc az Alpok nélkül, vagy Franciaország Páris nélkül. Egyike azoknak a ritka személyiségeknek, akiknek az aggkor szinte legendás méltóságot ad. Szavaiból kihangzik annak az államférfiunak kétkedése, aki becsüli ugyan a szerződések jelentőségét, de nem becsüli tul. Az erős és egyhangu tetszés mindenekelőtt azzal a személyiséggel szemben nyilvánult meg, aki 82 éves korának sötét tapasztalatai után is sikra száll a béke eszményéért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mérkőzés alatt. Egy football-játékos vallomásai Mérkőzés alatt. Egy football-játékos vallomásai
A tribünön elhal a zsibongás, a játék kezdetét jelző bírói füttyre....
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
November 1-én eltüntek a pesti utcákról, a pályaudvarok és az Emke...
Karácsony ünnepe Karácsony ünnepe
Sok a nyomorusága és fájdalma a mi idei karácsonyi ünnepünknek, az...
Szalai József országos rekordot javított a VAC tornaversenyén Szalai József országos rekordot javított a VAC tornaversenyén
Legnagyobb tornászegyesületünk egyike: a Vívó és Atletikai Club,...
Rassay, Eckhardt és Peyer nyilatkozata a kormány egyéves működéséről Rassay, Eckhardt és Peyer nyilatkozata a kormány egyéves...
Rassay Károly a többi közt ezeket mondja a Gömbös-kormány egyéves...
Guillemot-ot legyőzték Guillemot-ot legyőzték
Még a fű sem zöldült Bonin sírján s már egy csillag. Guillemot nevére...
Utazás a Nap középpontjába Utazás a Nap középpontjába
Mivel minden utazás jegyváltással kezdődik, mindenekelőtt nézzük meg...
Szovjetfelhők Szovjetfelhők
Oroszország lakosságának 85%-a földművelő s ebből s százmilliós...
Budai „11” – Hungária 1:1 (1:1) Budai „11” – Hungária 1:1 (1:1)
Amikor a Hungária és a Budai „11” csapata kifutott a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98