Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

A svéd gyufatröszt világraszóló panamabotrányok viharában szerzi meg Lettország gyufamonopóliumát

Riga, augusztus 29. 

Szeptember első napjaiban a lett kormány az uj parlamenttel egy törvényjavaslatot akar megszavaztatni, amely a svéd-amerikai gyufatröszt kezére juttatja az ország összes gyufagyárait és 50 éves monopóliumot biztosit a világtrösztnek.

De a panamabotrányok, amelyek a lett gyufaüzlet nyomában fölviharzottak, nagyon nehézzé teszik a kormány helyzetét és bizonytalanná a törvényjavaslat elfogadását. Az ellenzék azt állitja, hogy minisztereket és más előkelő kormánypárti politikusokat, magasállásu államhivatalnokokat a tröszt megvesztegetett. A svédek már évekkel ezelőtt kopogtattak Rigában. 

Ivar Kreuger, a gyufakirály 30.000 svéd korona „személyi kölcsönt” adott Janis Tsatske urnak, a lett köztársaság elhunyt elnökének. Azután egy ideig semmi sem történt. A tröszt Finnországban, Lengyelországban, Észtországban volt elfoglalva, ahol sorra monopóliumot szerzett, de közben lassanként összevásárolta a legtekintélyesebb lett gyufagyárak részvénytöbbségét is.

Amikor ezzel elkészült, a mult évben ajánlatot tett a lett kormánynak.
Lettországban nagy gyufagyárak és nyárfaerdők vannak, a monopólium kitünő üzletnek igérkezett, de a svéd trösztnek egy orosz ajánlat csinált konkurenciát. A rigai kormánnyal folytatott tárgyalások eredménye az lett, hogy a svédek megkapták a monopóliumot, ennek ellenében 80.000 doboz gyufa kivitelét garantálják és egy hosszulejáratu kölcsönt is nyujtanak Lettországnak.

Közben a kormány föloszlatta a parlamentet és megkezdődött a választási kampány, amelynek középpontjába a svéd gyufaszerződés került. Az ellenzéki politikusok példátlan hevességgel támadták, a kormány azt bizonyitgatta, hogy nagy hasznára van az országnak...

Egy szép napon a „Jannakas Sinas” cimü legnagyobb rigai lap megdöbbentő leleplezést közölt: azt irta, hogy a kormány egyik tagját és egy volt minisztert a gyufatröszt megvesztegetett, hogy a monopóliumot megszerezze és fakszimiliémben közzétett egy levelet, melyet Fröander, a svéd gyufatröszt igazgatója Liepinsch pénzügyminiszterhez és Birsnek volt belügyminiszterhez intézett volna. Az ellen választási jelszava ettől kezdve az volt, hogy a gyufaszerződés nem az országnak, hanem a minisztereknek hasznos. 

A sulyosan megvádolt politikusok tagadtak, Juraschewsky miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, Magnus igazságügyminiszter személyesen kezdte meg a kihallgatásokat. Fröander, a gyufatröszt igazgatója maga is Rigába érkezett és hivatalos irásszakértői vélemény alapján megállapitották, hogy a levél hamisitvány. A „Fröander-levél” ügye ezzel hivatalosan el van intézve. De a közvélemény tovább háborog és az ellenzék azt hirdeti, hogy a gyufaüzlet olyan óriási panama, amilyen még nem volt Lettországban. 

Juraschewsky miniszterelnök szeptember elején akarja megvívni a döntő ütközetet, bizik abban, hogy az uj parlament többsége meg fogja szavazni a Kreuger-féle világtröszttel kötött gyufaszerződést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Néger antológia Néger antológia
Egy kis füzetnyi néger vers és rövid népmese összeválogatva a...
Bővíti üzemét és fokozza kapacitását a Budapest-Salgótarjáni Gépgyár Bővíti üzemét és fokozza kapacitását a Budapest-Salgótarjáni...
A Budapest-Salgótarjáni Gépgyár Rt. igazgatósága közgyűlési...
A németek benyomultak Görögország fővárosába is A németek benyomultak Görögország fővárosába is
A véderő főparancsnoksága közli: A német hadsereg Görögországban...
Újabb úton Santos-Dumont kormányozható léghajója Újabb úton Santos-Dumont kormányozható léghajója
Santos-Dumont Londonban folytatja ezentúl kisérleteit kormányozható...
Kirúgom az egész bagázst! Verdun: szimbólum Kirúgom az egész bagázst! Verdun: szimbólum
Verdun a csúcsán volt egy suta, haszontalan kiszögellésnek a francia...
Fényes magyar birkózógyőzelem Brüsszelben Fényes magyar birkózógyőzelem Brüsszelben
Véget ért Európa szabadstílusú birkózóversenye. A magyar birkózók,...
Edvárd király halála
Rövid betegség után meghalt VII. Edvárd, Anglia királya, az Indiák...
Karácsony éjszakáján megmérgezte magát Szabó Irma dr. orvosnő, mert nem lehet többé magyar Karácsony éjszakáján megmérgezte magát Szabó Irma dr. orvosnő, mert...
Karácsony éjszakáján keservesen vonítani kezdett a kutya a Fecske...
A vaggonkartel kudarca A vaggonkartel kudarca
Közöltük a kereskedelmi miniszternek azt a nagyjelentőségü...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98