Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

Az uj termés értékesitési mérlege – rossz

Több izben rámutattunk arra, hogy mennyire tulzottak azok a vélemények, amelyek a várható rekordtermésre való hivatkozással rózsás szinekben festik a gazdák helyzetét.

Kimutattuk, hogy a szemesterményeknél mutatkozó terméstöbblet csak a tavalyi gyenge esztendőhöz képest számottevő, azonban az itt jelentkező értéktöbblet aligha fedezheti majd azt a veszteséget, amit a mezőgazdaság a sovány tengeri, burgonya, valamint szálastakarmánytermés folytán szenved, nem is számitva ezzel összefüggésben a hizlalás körül várható nehézségeket. 

Konkoly-Thege Sándor dr., az Omge főtitkára, most egy rövid tanulmányában pontos számszerü adatokkal is alátámasztja állitásunknak helyességét és kimutatja, mennyire nem a gazdák szokásos panasza, hanem szomoru igazság az, hogy az uj termés várható értékesitési mérlege korántsem kielégitő, hanem egyenesen rossz. 

Konkoly-Thege Sándor dr. a hivatalos termésjelentések adataira támaszkodva, megállapitja a következőket: a buzánál mutatkozó terméstöbblet értéke 88.6 millió, a rozsé 56.1 millió, az árpáé 18.0 millió és a zabé 0.2 millió pengő. A gabonaterméstöbblet értéke tehát összesen 163 millió pengőt tesz.

Ezzel szemben a kisebb termés következtében a szemes tengerinél 132 milliós, a burgonyánál 26 milliós és a cukorrépánál 12 millió pengős, vagyis összesen 170 millió pengős hiány mutatkozik. A kapásoknál számszerüen megállapitott kisebb termés értéke a takarmányrépa nélkül is meghaladja – ugymond – a gabona terméstöbblet hét millió pengős értékét.

Ha számitjuk még a gyenge takarmánytermést, a rétek és legelők kisebb hozamát, stb., továbbá a takarmányozási, hizlalási, valamint ebből következő trágyázási nehézségeket stb., valamint azt is, hogy a buza és a rozs áralakulása sem kielégitő, akkor egészen szembeszökő, hogy az uj gazdasági év termésének mérlege bizony ugyancsak hátrányosan alakul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hármas holtverseny után egy tuson dőlt el a hölgyvívóbajnokság Bogáthy Erna javára Hármas holtverseny után egy tuson dőlt el a hölgyvívóbajnokság...
Reggel 9 órakor tizennégy fehér plasztronba öltözött versenyzőnő...
120 kilowattos rádió adó-állomást és két relais-állomást épittet a posta 120 kilowattos rádió adó-állomást és két relais-állomást épittet a...
Munkatársunk előtt Kol Ferenc h. államtitkár, a magyar királyi...
Papp László szaltós gánccsal 1 perc alatt győzte le ellenfelét Papp László szaltós gánccsal 1 perc alatt győzte le ellenfelét
Bóbis, a B. Vasutas birkózója, bordatörést szenvedett a szabadstílusú...
Cselédmizériák Cselédmizériák
Asszonytársaságban, ha cselédről van szó – ugyan, hogyne volna...
Automobil ujdonságok Automobil ujdonságok
Szénsav-automobil A berlini iparkiállításon nagy feltünést kelt egy...
A valuta-baj orvossága A valuta-baj orvossága
A rend és jogbiztonság helyreállitását, az alkotmányos élet...
A tél A tél
Ujév napjától mindenfelé beköszöntött a sokáig késett tél. Havas...
Miért késik a kávémonopólium? Miért késik a kávémonopólium?
A kávé, az a jóillatú, fekete, apró mag kikívánkozik hígított...
„Volks traktorok millióival tesszük eredményesebbé a balkáni paraszt termelését” „Volks traktorok millióival tesszük eredményesebbé a balkáni...
Vasárnap nyílt meg Bécsben a Wiener Messe és pedig az eddigiektől...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98