Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

Gömbös mint katona és mint politikus

Gömbös Gyulának küszöbönálló államtitkári kinevezésével kapcsolatban megszólalt már Bethlen és Zichy János is, a legitimisták pedig nem szünnek meg falrafesteni a királykérdés „egyéni akciós” megoldásának ördögét.


A megindult nyilatkozatáradatban eddig csak a leginkább érdekelt Gömbösnek a véleményét nélkülözte a közvélemény, amelyre vonatkozóan olyan helyen, ahol a volt fajvédővezér álláspontját tökéletesen ismerik, a következőket jelentették ki:
Mihelyt Gömbös a fajvédőpárt élén belép a kormánypártba teljesen és föntartás nélkül magáévá tesz Bethlen miniszterelnöknek a királykérdésben vallott álláspontját.


Ez pedig röviden az, hogy a királykérdés nem aktuális, vagyis Gömbös személyével kapcsolatban bármiféle kalandos tervről beszélni teljes abszurdum.


Szóba hoztuk ezután azt a beállítást, amely szerint Gömbös államtitkársága veszélyeztetné a hadsereg tisztjeinek harmóniáját.
- Gömbösnek – igy hangzott az errevonatkozó válasz – mint katonának és mint politikusnak egyaránt az a meggyőződése, hogy a hadsereg a nemzeté, a hadseregbe tehát pártpolitikai kérdéseket beledobni a legnagyobb lelkiismeretlenség lenne.


Eszerint Gömbös személyével és a királykérdéssel kapcsolatban bármiféle „akciót” vagy kalandor terveket emlegetni egyszerűen rémlátás vagy legalább is: fölösleges idegesség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98