Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

Rakovszky Iván szerint nálunk 90%-ban megvan a nyugati demokrácia esélye

Nyiregyháza, április 7.
Rakovszky Iván volt belügyminiszter Nyiregyháza képviselője, vasárnap tartotta beszámolóját a Korona-szálloda nagytermében.

 

A beszámológyülést Sassy-Szabó László ügyvéd nyitotta meg: utána Rakovszky Iván mondotta el beszámolóbeszédét, amelyben visszapillantást vetett ötévi belügyminiszterségének idejére. A békét akkoriban csak harccal lehetett megteremteni. Azt kivánja az istentől, hogy gyülölködésnek még a csirája is szünjön meg. Mi a nemzetközi igazság alapján kivánjuk a békét és kivánjuk, hogy szolgáltassanak igazságot nekünk. A reviziós törekvésekkel kapcsolatosan kiemelte, hogy a nemzetközi életben nem szabad ajtóstól berohanni a házba.


A legnagyobb hiba lenne a kérdés éléreállitása oly időben, amikor biztos visszautasitásban részesülnének, mert ez a jövöben, amikor gyakorlati eredményt érhetünk el, érvül szolgálhatna ellenségeinknél. A demokrácia kérdésével kapcsolatosan azt mondotta, hogy nekünk nem a reakciós hirünk ellen kell küzdeni.

 

Abból, ami a nyugati demokráciákban kijegesedett, nálunk 90% megvan, 5% megvalósulása előtt áll, a másik 5% megvalósulása is bekövetkezik, ha annak előfeltételei meglesznek. A belpolitikai kérdések során érintette a szabadságjogokat, majd a közigazgatási reformról beszélt. Hive a decentralizációnak. Végül kijelentette, hogy továbbra is azon az uton halad, amelyen elindult és követi Bethlen politikáját.


Dési Géza sokorópátkai Szabó és Herczeg Béla fölszólitásaival véget ért a beszámológyülés, amely után négyszázteritékes bankett volt a Korona-szállóban, ahol az első felköszöntőt a kormányzóra Kállay Miklós főispán mondotta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98