Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

Vass József beszéde ujságírók előtt

Vass József Veronika-kendőjével jött az ujságirókhoz, amikor a szeretet vezérkedését körükben átvette.


Nem a vállukat veregette meg, nem a hiuságukat legyezgette, hanem az árvák és özvegyek homlokát simogatta, az öregek és rokkantak kezét szoritotta meg.


Vass József hosszabb beszéddel válaszolt: Az ujságiró sajátságos magányosságban éli és küzdi végig életét. Ez a bizonyos splendid isolation kétségkivül kiemeli az ujságirót az életben küzködő köznapi emberek sorából. De ha fölvetődik egy nagy gondolat vagy érzés a nemzet életében, az ujságiró a legelső, aki elkapja ezt a gondolatot vagy érzést, átzugatja saját lelkén, hangot, fényt ad neki s tovább vetiti a nemzetbe. Ilyen értelemben tehát az ujságiró minden splendid isolation mivolta mellett a szakadatlan szolidarizmusnak egyik fajtáját éli: értem ez alatt a nemzet életével való, a nemzet lelkével, érzéseivel, vádjaival és reménységeivel való szolidarizmust. A sajtó a nemzeté, a sajtó bizonyos értelemben a nemzet életének függvénye és vetülete.


Amennyi erkölcs van a nemzet életében, annyi okvetlenül van a sajtóban is: amennyi szabadság van a nemzet politikai életében, annyi szabadság van a sajtó életében is.


A sajtó nemcsak vetület és függvény, de erő is, a sajtónak irányitania is kell. A sajtó gondolatok alkotója és fölvetője, érzéseket nemesitő, harcokat vivó tényező, katonákból álló tábor, amelynek jelentőségét és igazi értékét mindig a szolidaritás adja meg, amelyet ez a harcoló tábor magába a nemzetbe, annak életébe, reménységeibe, céljaiba és jövöjébe kapcsolódik.

 

Ez az, amit én különösen aláhuznék s a nemzet köztudatába is belekiáltani szeretnék, mert ahogyan az egyik oldalon megvan az ujságirórendnek a nemzettel való nagy, magasabb értelmi szolidarizmusa, éppen ugy a nemzettől is megkövetelem az ujságirórend számára a szolidarizmust, hogy a politikai és társadalmi értelemben vett nemzet tudjon összeforrni a maga ujságirórendjével, értse meg, hogy ezek a katonák ő érte, az ő gondolataiért, érzéseiért és jövőjéért küzdenek.

 

A főtényezője volt, és ma is főtényezője a magyar ujságirórend annak, hogy nincs veszedelemben a magyar gondolat. A magyar gondolat veszedelmét háritják el szakadatlanul az ujságirórend katonái. A magyar gondolat szárnyalását biztositják s mert a gondolat szárnyalását biztositják s mert a gondolat nem az övék, hanem a nemzeté s mert a nemzet gondolata nem kizárólag a nemzet sajátja, hanem az ujságirórendé is, éppen ezért látom ujabban, mint uj momentumot, a szolidaritást a nemzet és az ujságirórend között.

 

Nem kasztot akarok a kasztnak középkori értelmében és nem rendet akarok feudális értelemben, hanem a demokráciák öntudatát szeretném bent, az ujságirótársadalomban kiteremteni és tökéletessé tenni, ugy, hogy az ujságirórend a maga öntudatára épitse föl azt a templomot, amelybe bemehet pihenni a sok magányosan járó, jobbra, balra küzködő szellemi harcos.


Vass Józsefet, szavai befejeztével, szünni nem akaró, megujuló ünneplésben részesitették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország – Hollandia 6:2 Magyarország – Hollandia 6:2
6:2-re vertük a hollandusokat és e hatalmas győzelemmel újabb...
Rákosi Mátyás beszéde az aktuális bel- és külpolitikai kérdésekről Rákosi Mátyás beszéde az aktuális bel- és külpolitikai...
Rákosi Mátyás államminiszter, a Kommunista Párt főtitkára a MÁVAG...
Vízipóló: Magyarország – Csehszlovákia 11:1 Vízipóló: Magyarország – Csehszlovákia 11:1
Az amsterdami olimpiász óta, amelynek vízipóló-döntőjében Argentína...
Mussolini szorosabb kapcsolatokat sürget Magyarország és Ausztria között Mussolini szorosabb kapcsolatokat sürget Magyarország és Ausztria...
Rendkívül meggyöngítette a Dolffus-kormány helyzetét az a körülmény,...
Budapest főváros magyarsága Budapest főváros magyarsága
Az ujévi népszámlálás adatait a főváros statisztikai hivatala főbb...
Móricz Zsigmondot szemérem elleni vétséggel vádolták két régi novellája miatt Móricz Zsigmondot szemérem elleni vétséggel vádolták két régi...
Irodalmi körökben vasárnap élénk föltünést keltett az a hír, hogy...
Beszélnek a váci uccai ékszerrablás ál-tettesei Beszélnek a váci uccai ékszerrablás ál-tettesei
Vasárnap délelőtt kihirdették a letartóztatási végzést a...
Bogdanovics patriarka tragédiája Bogdanovics patriarka tragédiája
Eddigelé ki nem derített rejtélyes esettel áll szemben a hatóság,...
A tárgyalások holnap, holnapután kezdődnek Róma és a kormány között A tárgyalások holnap, holnapután kezdődnek Róma és a kormány...
A hercegprimási szék betöltésével kapcsolatban ugyszólván...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98