Dtum
Login with Facebookk
1929 | Augusztus

Titokzatos betörés Titkos Ilona svábhegyi villájában

A betörő, aki egyedül volt, földulta az egész lakást, föltörte az összes szekrényeket, de semmit sem vitt magával.
Rengeteg ujjlenyomat maradt hátra az amatőr betörő után, amelyek alapján a rendőrség daktiloszkópikus gyors nyomozati eredményt remélnek.

 

Vasárnap reggel 5 órakor Titkos Ilona Rege-ut 14. szám alatt levő villájának egyik alkalmazottja jelentette, az őrszemes rendőrnek, hogy a villában az éjszaka folyamán betörők jártak. A rendőr a helyszínről azonnal jelentette az esetet a főkapitányságnak, ahonnét a kora reggeli órákban az Angyal csapat emberei kiszálltak a betörés szinhelyére. A detektívek azonnal hozzáfogtak a nyomozáshoz s rövid vizsgálat után elképedve állapították meg, hogy ezuttal olyan esettel állnak szemben, amely a betörések történetében a legritkábbak közé tartozik.


A betörő ugyanis földulta az egész lakást, feltört minden szekrényt, vitrint, kazettát, szétdobálta Titkos Ilona összes ruháit, fehérneműit, prémjeit, de semmit a világon nem vitt magával, csak néhány Regália-szivart, amelyeket az egyik szivardobozban talált.

 

A betörést a villa kertésze fedezte föl reggel félötkor, amikor a virágágyakat öntözni kezdte. Észrevette ugyanis, hogy a budoir-ablak főtáblája föl van feszítve s az ablak nyitva van. Azonnal felköltötte a villa házvezetőnőjét, özvegy Kaufmann Sándornét és megkérdezte, hogy mi történik a házban ilyen korán, miért vannak a boudoir-ablakok nyitva s a fatáblát ki feszítette föl?A házvezetőnő, aki a villa összes szabadba vezető ajtait minden este kulccsal be szokta zárni, rémülten nyitott ajtót az ablakon kopogtató kertésznek s együtt mentek be, most már a lakásba.

 

A szobában, amelynek fatábláit fölfeszítve találták, egy vasvilla feküdt a szoba közepén - ezzel feszítette föl a táblákat a betörő - a szekrények pedig nemcsak itt, de a földszint többi három szobájában is föl voltak törve, a bennük talált holmi pedig össze-visszadobálva hevert a padlón.


A betörő minden szekrényt kinyitott, fölforgatta a kályhákat is, föltörte a fürdőszobáit, fölfeszítette az összes fiókokat, kazettákat, egy antik aranyvitrint, amelyben különböző csecsebecsék voltak, egy tulipános magyar parasztszerényt, amelyben a művésznőnek 200 darabból álló ezüstkészlete volt, az ezekben talált holmikat össze-visszaszórta, fölforgatta, de semmit a világon magával nem vitt.


A detektívek ház alkalmazottainak kihallgatása után megállapították, hogy a betörő a vasvillát, amelynek segítségével a lakásba behatolt és a szekrényeket fölfeszítette, a pincéből hozta föl. Megtalálták a lábnyomait a virággruppokon és rengeteg ujjlenyomatot is találtak, amelyekről daktiloszkópiai fölvételeket eszközöltek. A rendőrség véleménye szerint a betörést, amellyel szemben egyelőre meglehetősen értelmetlenül állanak, föltétlenül a helyzettel ismerős valaki követhette el, valaki aki vagy keresett valamit, egy bizonyos dolgot a primadonna holmijai között, amire szükség volt, - esetleg ékszert, vagy készpénzt, vagy pedig valaki, talán egy elbocsátott alkalmazott, aki bosszuból tört be a villába, hogy volt urnőjének bosszuságot okozzon.

 

Abból, hogy a betörő a szivarokon kívül semmit magával nem vitt, holott a szekrényben ott találta Titkos Ilonának ruháit, fehérneműit és értékes prémjeit, közöttük egy csincsilla-gallért és egy nerzbundát, amelyeknek egyedül sokezer pengő az értékük, valamint abból, hogy betörőszerszámok nélkül dolgozott és végül, hogy a legkisebb óvatosságot sem tanította, minthogy lábnyomokat és ujjlenyomatokat hagyott hátra, a rendőrségen arra következtetnek, hogy az amatőrbetörőnek ez lehetett az első ilyen vállalkozása.

 

A titokzatos betörést még titokzatosabbá teszi az a körülmény, hogy a betörő amint a házvezetőnő ezt vasárnap délelőtt megállapította, magával vitte a hallt a lakástól elválasztó biztonsági vasrácsának kulcsát. A rendőrség daktiloszkópusai ma délelőtt fognak hozzá az ujjlenyomatok összehasonlításához, amelytől gyors eredményt remélnek. A Lidón tartózkodó Titkos Ilonát házvezetőnője a ház egyik barátjának utján, aki vasárnap reggel Budapestről Olaszországba utazott, értesítette a betörésről.

 

Rendkívül érdekesnek tartjuk a rendőrségnek azt a fölvetését, hogy a fantasztikus betörést a helyzettel ismerős amatőr követhette el, bár az a körülmény, hogy a betörő az összes szivarokat elvitte, valamint magával vitt egy megkezdett üveg bordói vörösbort is, amelyet az egyik kredencben talált, inkább hivatásos gesztusra vall. A hivatásos betörő ugyanis munkája közben is elszokta fogyasztani a helyszínen, ha ételt vagy italt talál. Ez a körülmény cáfolná a rendőrségi föltevéseknek azt a még ki nem mondott gyanuját is, amely szerint ebben az esetben ugynevezett uri betörő munkájával állnának szemben.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hitvesgyilkos orvos letartóztatása A hitvesgyilkos orvos letartóztatása
Az egész világon nagy szenzációt keltett az a rettenetes gyilkosság,...
A Blackburn veresége A Blackburn veresége
Az egész angol footballvilág nagy kiváncsisággal várta, hogy melyik...
Ahol lapáttal merik az ezüstpénzt Ahol lapáttal merik az ezüstpénzt
Egy ezüstpénz emlékiratai – A gazdagság gyára - Szeretne ön...
Véres cigányháború az országúton egy halottal és tizenöt súlyos sebesülttel Véres cigányháború az országúton egy halottal és tizenöt súlyos...
Vasárnap délelőtt véres cigányháborúság dúlt Miskolc és Zsolca között...
Hol a mi Deák Ferencünk? Hol a mi Deák Ferencünk?
A mi nehéz és válságos politikai küzdelmeinkben a mai napon ismét...
Vajda János vőlegénysége és mézeshetei Vajda János vőlegénysége és mézeshetei
A Nemzet Múzeum egy-két héttel ezelőtt megvásárolta Vajda János ma is...
Gerevich Aladár (MAC) nyerte a Hősök kardversenyét Gerevich Aladár (MAC) nyerte a Hősök kardversenyét
A műegyetem aulájában rendezte előkelő és szépszámú közönség előtt a...
Kereskedelmünk Romániával Kereskedelmünk Romániával
Romániával való kereskedelmi forgalmunk megitélésére csakis a...
Sok párt, kevés ajánló Sok párt, kevés ajánló
Az utcasarkokon egymást födik a plakátok: zöld, sárga, vörös, kék,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98