Dtum
Login with Facebookk
1929 | Augusztus

Közelharc száz sebesülttel a nürnbergi nemzeti szocialisták és a rendőrség között

Nürnberg, augusztus 4.
A nemzeti szocialisták vasárnap tartották pártgyülésüket Hitler Adolf elnöklete alatt. A délután folyamán a város különböző pontjain sulyos összeütközések formális csaták folytak le, amelyek során sortüzek dördültek és három helyiséget, a „Merk” kávéházat, a „Zum grünen Markt” és a „Zum Engel” vendéglőt, a kommunisták találkozóhelyeit földulták.


Leghevesebb közelharc a Piac-téren dult, a Lorenzkirche előtt. Az egyik lovasrendőrre a tömegből palackokat dobtak, amely a szemén és a száján sulyosan megsebesitette. Itt közel száz embert tartóztattak le és a rendőrök ismételten a levegőbe lőttek még most, vasárnap éjszaka is erős rendőrkordon tartja elzárva a Königstrasset. A város különböző pontjain támadt összeütközések folytán vagy száz sebesült maradt a csatatereken és a mentők egész kocsiparkja és személyzete munkában ugy, hogy elszállitsa őket. A harc 9 órakor fejeződött be, amikor Hitler Adolf azt a parancsot adta ki, hogy valamennyi nemzeti szocialista azonnal térjen vissza szállására. Aki a parancsot nem teljesiti, kizárják a pártból.


A parancs szerint válasz nélkül kell hagyni minden provokálást. A parancsot autókkal vitték széjjel és többhelyen hangosan fölolvasták. A nemzeti szocialisták erre kisebb-nagyobb csoportokban visszaindultak szállásaikra. Éjfélkor a városban helyreállott a nyugalom. Rengeteg idegen vasárnap délután elutazott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98