Dtum
Login with Facebookk
1927 | Április

Rövidek

A román lapok egy szót sem irhatnak a király súlyos betegségéről
Belgrád április 2.
Románia teljes elszigeteltsége a külföldtől vasárnap is tartott. Telefonösszekötetést még mindig csak a királyi udvar és a belgrádi román követség kap Bukaresttel. Az erdélyi és bánáti városokkal folytatott beszélgetéseket szigorúan cenzurázzák és bármilyen politikai természetű tárgy említésénél azonnal szétkapcsolnak a román központok. A Király állapotáról azért magánértesülések ma nem jutottak Belgrádba.
A hivatalos értesítés szerint a két nappal ezelőtt bekövetkezett javulás tovább tart. A román vidéki városokban teljes a tájékozatlanság, mert a vidéki lapok eddig egyetlen szóval sem tehettek említést a király legujabb megbetegedéséről. Sem a Bukarestben, sem a király körül történő eseményekről nem szabad egy szót sem irniok.

 

Prohászka holttestét holnap délben 1 órakor az egyetemi templomból viszik a fehérvári székesegyházba és a Püspök-téről szerdán délelött ½ 11 órakor kisérik el utolsó utjára a Szentháromság-temetőbe
Vasárnap délben az egyházmegye kanonokjai egyhangulag Klausz nagyprépostot választották püspöki helynökké. - Prohászka a püspöki vagyonról nem végrendelkezhetett, mert hagyományozási jogát nem váltotta meg, magánvagyona pedig nem maradt.

A román külügyminiszter magyar-olasz szerződésről ma nyilatkozik a bukaresti kamarában

Bukarest, április 10.
A kamarában Mitilenu külügyminiszter ma válaszol Cita Dovila képviselő interpellációjára és részletetten kifejti a román kormány fölfogását erről a barátsági szerződésről, amelyet Bethlen és Mussolini kötöttek Rómában.

Nanking lesz a nacionalista Kina fővárosa

London, április 10.
A Reuter jelenti Shanghaiból: Hankaui szikratávírójelentés szerint Borodin és a baloldalhoz tartozó nacionalista tisztviselők tartózkodási helyüket a külföldi engedményes területről a bennszülött negyedbe tették át. Elterjedt hírek szerint rövidesen Nankingot fogják a nacionalista Kina fővárosává nyilvánítani.

Római hirek szerint Törökország és Jugoszlávia titkos szerződést kötöttek

Róma, április. 10.
Politikai körökben elterjedt hírek szerint a jugoszláv kormány titkos szerződést kötött a török kormánnyal Olaszország balkáni politikájának ellensulyozására. Belgrádból érkező jelentések mértékadó kormányköröknek azt a fölfogását hangsulyozzák, hogy Bethlen miniszterelnök római látogatása, ha ott nem kötöttek titkos szerződést, nem befolyásolja Magyarország és Jugoszlávia viszonyát.

Az osztrák választások sorsdöntő vasárnapján a szociáldemokraták néhány mandátummal megerősödtek a bécsi községtanácsban, a nemzeti tanácsban a polgári pártok listája és a szociáldemokraták elnyerték a többi kisebb pártok mandátumait.

Tirolban a régi helyzet változatlan. Vorarlberg: 3 polgári, 1 szociáldemokrata. A linzi és innsbrucki községtanácsban a szocialisták három mandátumot nyertek.

Hitler vasárnapi gyülsén Essenben huszonnégy embert sulyosan megsebesítettek

Berlin, április 24.

Essenben a nemzeti szocialista párt vasárnapi nagygyülésén összeütközésre került sor.
Huszonnégy embert lőfegyverekkel vagy késszurásokkal sulyosan megsebeztek.


Hitler Adolf résztvett a szabad ég alatt tartott nagygyülésen, de a hatóságok nem engedték meg, hogy beszéljen. Később egy automobilon állva megszemlélte a nemzeti szocialista csapatok fölvonulását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A püspök ravatala a székesfehérvári püspöki palota előtt Nanking Hitler
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98