Dtum
Login with Facebookk
1929 | November

Az európai kereskedelem finanszirozásának központja ezentul nem Newyork és London, hanem – Páris lesz

Az elmult hét közgazdasági eseményei között talán semmi sem volt jelentősebb és a pénzpiac jövőbeli kialakulása szempontjából fontosabb, mint az az alakulás, amelyről párisi tudósitónk hirt ad. A francia bankok a Banque de l’Union Parisienne vezetésével, a minap bizalmas határozatot hoztak, hogy egy nagy nemzetközi váltóbankot létesitenek száz millió frank alaptőkével.

Az uj alakulás alaptőkéjét az összes párisi vezetőbankok jegyezték, olymódon azonban, hogy a részvények egy ideig nem kerülnek a közönség körébe s a bank célja a nemzetközi váltóüzlet finanszirozása lesz.

Ennek az uj alakulásnak különös jelentősége van az európai hitelek szempontjából és valószinü, hogy amire az uj bank organizációs munkái be lesznek fejezve és tavasszal üzleti müködését is megkezdheti, a világ összes kereskedelmi körei Párisban fogják megtalálni azt a leszámitolási lehetőséget, amely eddig szinte kizárólag csak amerikai és londoni piac monopóliuma volt.

Igaz ugyan, hogy a háboru előtt a párisi piac, mint emissziós piac már nagy szerepet játszott, de a kereskedelem finanszirozásával sohasem foglalkozott, aminek oka a háboru előtt a francia bankok organizációs hiányaiban, a háboru után pedig ezenkivül még a francia valuta bizonytalanságában rejlett. 1926 óta a helyzet teljesen megváltozott.

Franciaországnak ma már nemcsak aranyvalutája van, de aranykészletei is annyira fölhalmozódtak, hogy szinte nemzetközi kötelességévé lett, hogy aranyai ne aludják bankjának pincéiben a sterilség álmát, hanem hitel alakjában álljanak rendelkezésére a világ kereskedelmének. 

A francia emissziós intézetek már hosszabb idő óta rendszeresen dolgoznak azon, hogy Párist nemzetközi váltópiaccá tegyék és az uj alakulás e hosszu munka bekoronázásának tekinthető. Az uj intézet megalakulása mindenesetre nagy fordulatot jelent a világkereskedelem finanszirozásának terén.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Váltó
Szabóné Fricska Anna

Az értékpapírok között igen elterjedt volt a váltó használata, viszonylagos egyszerűsége és elérhetősége tette népszerűvé.

A váltó forgatható értékpapír, kiállítója vagy elfogadója kötelezettséget vállal arra, hogy a váltón szereplő összeget meghatározott helyen és időben saját maga (vagy egy harmadik fél) fogja megfizetni. A váltót lejárat előtt is meg lehet venni, ilyenkor az esedékességig járó kamatot felszámítják, ez az ún. leszámítolás.

 

A váltó forgalomképességét és biztonságát a váltójog szigorú szabályai garantálják, közülük talán legfontosabb a gyorsított bírói eljárás biztosítása és gyakorlata.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98