Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

Spanyországban vasárnap éjjel újból fellángolt a forradalom

A spanyol diktátor sajtóirodája napok óta az egész európai sajtót olyan hírekkel árasztja el, hogy leverte a forradalmat és Spanyolországban a diktatura kerekedett fölül. A forradalom résztvett többszáz katonatiszt bebörtönzése, a forradalmi csapatok lefegyverzése és a diktaturával szembenálló politikusok letartóztatása azonban mégsem hozta meg a győzelmet Primo de Riverának, vasárnapra virradó éjszakán ujból föllángolt a spanyol forradalom.


Valencia, február 3.
(Az Havas ügynökség jelentése.)

Az itteni helyőrség egy része föllázadt. A helyzet komoly.

Madrid, február 3.
A legutolsó hirek szerint Valenciában a vasárnapra virradó éjszaka a forradalom ujból föllángolt. Kormányhű csapatok és a lázadó helyőrség között véres és veszteségteljes közelharcra került a sor.
A kormány félhivatalos kommünikéje szerint San Giurio tábornok Valenciába érkezett és miután megállapította, hogy a helyőrség jórészt a lázadók pártján van, megadásra kényszerítette a zendülő csapatokat.

 

A király vasárnap hosszu audiencián fogadta Primo de Riverát. A kihallgatás után a király dekrétummal statáriális biróságot nevezett ki, amelynek föladata az lesz, hogy a fölkelők fölött ítélkezzen. A lapok terjedelműk egyhatod részét a kormány rendelkezésére kell hogy bocsássák, ugy, hogy a sajtó az események regisztrálásánál a hivatalos közleményekre van utalva. Ujabb jelentések arról szólnak, hogy Valenciában a helyzet még mindig kritikus. Félhivatalos kommüniké szerint a valenciaiak legnagyobb része a kormány pártján van.

Páris, február 3.
(Az Havas ügynökség jelentése.) A „Journal” szerint San Giurio tábornok éjfélután megérkezett Valenciába és azonnal távirati jelentésben számolt be a helyzetről. A félhivatalos közlemény szerint Valenciában forradalmi fölkelést kiséreltek meg, de a kormány ura a helyzetnek és elhatározta, hogy a mozgalmat könyörtelenül elfojtja.


A „Journal” értesülése szerint pontos adatok nincsenek arról, voltaképen mi történt Valenciában. Madridban olyan hiresztelések terjedtek el, hogy a helyőrség egy része egy nagyrangu tiszt vezetésével ki akarta szabadítani az elfogott Sanchez Guerra konzervativ vezért, a szomszéd helyőrségből hozott csapatok azonban lefegyverezték a fölkelőket, miközben rövid vérontásra került sor. Tegnap éjszaka a madridi helyőrség valamennyi vezető tisztjét tanácskozásra hivták össze, amelyen megismételték a hüségesküt a király iránt.

Páris, február 3.
A „Journal”-nak azt jelenti Hendayeből, hogy ciudad-reali összeesküvéssel kapcsolatban halálraítélt három tüzértiszt cellájában öngyilkos lett. Ugy hiszik, hogy a Guerra volt miniszterelnök cellájában történ széngázmérgezés is arra vezethető vissza, hogy Sanchez Guerra öngyilkosságot akart elkövetni.


A „Petit Parisien” jelenti Madridból, hogy Sanceh Guerra volt miniszterelnök, akit a mostani katonai forradalommal kapcsolatban letartóztattak, majdnem meghalt a börtönben. Arról panaszkodott, hogy fázik és ezért egy kis kályhát állítottak be a cellába. A kályha azonban, ugylátszik, nem jól működött és a széngáz következtében a volt miniszterelnök eszméletét vesztette. Szerencsére a fogházőr még idejekorán észrevette ezt és Guerrát kimentette cellájából. A volt miniszterelnököt most rabkórházban ápolják.


Barcelonából érkező utasok elbeszélése szerint a marokkói hadjáratban híressé vált San Giurio tábornokot azért küldte a spanyol kormány Valenciába, mert a város polgári hatóságainak egy része megbizhatatlannak mutatkozott. A lakosság körében különösen Sanchez Guerra volt miniszterelnök letartóztatása keltett nagy visszatetszést. A kormányellenes mozgalom vezérei azt állították, hogy a volt miniszterelnök cellájában történt széngázmérgezés nem véletlen müve volt.

Páris, február 3.
(A Wolff-ügynökség jelentése.)
Megbizható forrásból származó hír szerint azok a nagyrangu katonatisztek, akiket Ciudad Realban a fölkelésban való részvétel miatt halálra ítéltek, öngyilkosságot követtek el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
48 pengőért, havi kétpengős részletre adják az új néprádiót 48 pengőért, havi kétpengős részletre adják az új néprádiót
Dr. Rostás László érdekes tanulmányt írt a magyar rádióiparról és...
A fűszerkereskedő és egy kilenc éves lány szerelme A fűszerkereskedő és egy kilenc éves lány szerelme
A rendőrségre tegnap előállították G. J. fűszerkereskedőt, akinek a...
Vízcseppek az úszóbajnoki viadal első napjáról Vízcseppek az úszóbajnoki viadal első napjáról
A védő Szatmári nélkül indul az első „nagy” szám a 200...
A modern sebészet csodái 1.
Csodálattal és tisztelettel eltelve hajtsuk meg az elismerés...
Vádak Kuropatkin ellen Vádak Kuropatkin ellen
Oroszországban eddig sokan Kuropatkin tábornokot szerencsétlen és...
Adó-leirási igények a forradalmi zavargások által okozott károk alapján Adó-leirási igények a forradalmi zavargások által okozott károk...
A két forradalom kitörésével, valamint az ellenséges benyomulással és...
 Afganisztán a vérbosszú földje Afganisztán a vérbosszú földje
Országhatárhoz érkezés többnyire bosszúságot jelent az utas számára,...
A La Manche átuszása A La Manche átuszása
Az uszósportnak ez a kedvenc problémája most változott formában...
Rövidek Rövidek
Spaak belga külügyminiszter a couilleti gyülés alkalmával erőteljesen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98