Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

Spanyországban vasárnap éjjel újból fellángolt a forradalom

A spanyol diktátor sajtóirodája napok óta az egész európai sajtót olyan hírekkel árasztja el, hogy leverte a forradalmat és Spanyolországban a diktatura kerekedett fölül. A forradalom résztvett többszáz katonatiszt bebörtönzése, a forradalmi csapatok lefegyverzése és a diktaturával szembenálló politikusok letartóztatása azonban mégsem hozta meg a győzelmet Primo de Riverának, vasárnapra virradó éjszakán ujból föllángolt a spanyol forradalom.


Valencia, február 3.
(Az Havas ügynökség jelentése.)

Az itteni helyőrség egy része föllázadt. A helyzet komoly.

Madrid, február 3.
A legutolsó hirek szerint Valenciában a vasárnapra virradó éjszaka a forradalom ujból föllángolt. Kormányhű csapatok és a lázadó helyőrség között véres és veszteségteljes közelharcra került a sor.
A kormány félhivatalos kommünikéje szerint San Giurio tábornok Valenciába érkezett és miután megállapította, hogy a helyőrség jórészt a lázadók pártján van, megadásra kényszerítette a zendülő csapatokat.

 

A király vasárnap hosszu audiencián fogadta Primo de Riverát. A kihallgatás után a király dekrétummal statáriális biróságot nevezett ki, amelynek föladata az lesz, hogy a fölkelők fölött ítélkezzen. A lapok terjedelműk egyhatod részét a kormány rendelkezésére kell hogy bocsássák, ugy, hogy a sajtó az események regisztrálásánál a hivatalos közleményekre van utalva. Ujabb jelentések arról szólnak, hogy Valenciában a helyzet még mindig kritikus. Félhivatalos kommüniké szerint a valenciaiak legnagyobb része a kormány pártján van.

Páris, február 3.
(Az Havas ügynökség jelentése.) A „Journal” szerint San Giurio tábornok éjfélután megérkezett Valenciába és azonnal távirati jelentésben számolt be a helyzetről. A félhivatalos közlemény szerint Valenciában forradalmi fölkelést kiséreltek meg, de a kormány ura a helyzetnek és elhatározta, hogy a mozgalmat könyörtelenül elfojtja.


A „Journal” értesülése szerint pontos adatok nincsenek arról, voltaképen mi történt Valenciában. Madridban olyan hiresztelések terjedtek el, hogy a helyőrség egy része egy nagyrangu tiszt vezetésével ki akarta szabadítani az elfogott Sanchez Guerra konzervativ vezért, a szomszéd helyőrségből hozott csapatok azonban lefegyverezték a fölkelőket, miközben rövid vérontásra került sor. Tegnap éjszaka a madridi helyőrség valamennyi vezető tisztjét tanácskozásra hivták össze, amelyen megismételték a hüségesküt a király iránt.

Páris, február 3.
A „Journal”-nak azt jelenti Hendayeből, hogy ciudad-reali összeesküvéssel kapcsolatban halálraítélt három tüzértiszt cellájában öngyilkos lett. Ugy hiszik, hogy a Guerra volt miniszterelnök cellájában történ széngázmérgezés is arra vezethető vissza, hogy Sanchez Guerra öngyilkosságot akart elkövetni.


A „Petit Parisien” jelenti Madridból, hogy Sanceh Guerra volt miniszterelnök, akit a mostani katonai forradalommal kapcsolatban letartóztattak, majdnem meghalt a börtönben. Arról panaszkodott, hogy fázik és ezért egy kis kályhát állítottak be a cellába. A kályha azonban, ugylátszik, nem jól működött és a széngáz következtében a volt miniszterelnök eszméletét vesztette. Szerencsére a fogházőr még idejekorán észrevette ezt és Guerrát kimentette cellájából. A volt miniszterelnököt most rabkórházban ápolják.


Barcelonából érkező utasok elbeszélése szerint a marokkói hadjáratban híressé vált San Giurio tábornokot azért küldte a spanyol kormány Valenciába, mert a város polgári hatóságainak egy része megbizhatatlannak mutatkozott. A lakosság körében különösen Sanchez Guerra volt miniszterelnök letartóztatása keltett nagy visszatetszést. A kormányellenes mozgalom vezérei azt állították, hogy a volt miniszterelnök cellájában történt széngázmérgezés nem véletlen müve volt.

Páris, február 3.
(A Wolff-ügynökség jelentése.)
Megbizható forrásból származó hír szerint azok a nagyrangu katonatisztek, akiket Ciudad Realban a fölkelésban való részvétel miatt halálra ítéltek, öngyilkosságot követtek el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Miért marad istálló a „Hunnia” műterme?
A Pasaréti-úton, a „Hunnia”-filmgyár épületében még mindig...
Német katonai közlés az északafrikai második arcvonalról Német katonai közlés az északafrikai második arcvonalról
Katonai részről a vasárnap hadijelentéshez kiegészitőleg a...
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre érkezett Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
A jégről, a korcsolya-pályákról és a korcsolyázók öltözékéről A jégről, a korcsolya-pályákról és a korcsolyázók...
A higgadt korcsolyázó első dolgának tartja, hogy meggyőződjék, vajjon...
Scitovszky Béla belügyminiszter beszámolója Balassagyarmaston Scitovszky Béla belügyminiszter beszámolója Balassagyarmaston
Scitovszky Béla belügyminiszter vasárnap délelőtt tartotta meg...
Az új választójogi törvény Az új választójogi törvény
Az új választójogi törvényt, mint VI. első néptörvényt a hivatalos...
Egy fiatal ember ötszáz kalapot lopott a kávéházakban Egy fiatal ember ötszáz kalapot lopott a kávéházakban
Az utóbbi hónapokban sűrűn fordult elő a nagyobb budapesti...
Rövidek Rövidek
Szombaton a főiskolai diákság ismét nagy zsidóellenes gyűléseket és...
Nyolcvan percig tíz emberrel játszott a Kispest Nyolcvan percig tíz emberrel játszott a Kispest
Ferencváros – Kispest 8:0 (4:0) A Ferencváros minden...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98