Dtum
Login with Facebookk
1929 | Július

Jacques Natanson vígjátéka az Új Szinházban

Szerelmi Á-B-C

Különös fajta szemérmetlenség van ebben a darabban, s ennek köszönheti megérdemelt sikerét. Szemérmetlenségen nem malackodást értek: ezen a téren a Greluchon Delicat-nak (melyet a kitűnő fordító, Heltai Jenő a magyarban Szerelmi Á-B-C-nek keresztelt el), nehéz volna párisi bohózat-elődein túltennie. Hanem gondolok arra a kedves és okos fesztelenségre, mellyel itt a kipróbált bohózatbonyolítási recept szerint összegabalyított szerelmesek és vetélytársak a maguk érzelmi igényeit és feltételeit, aforisztikus lejtésű vígjátéki hangon, körvonalazzák, összemérik s végül, ha nem is közmegelégedésre, legalább a történet középpontjában levő forrószívű és skrupulustalan kedélyű kokott megelégedésére, összeegyeztetik.

 

A megegyezés platformja: a megúnt greluchon, a ripacs, néhány ezer franknyi végkielégítés és egy érzelmes búcsú fejében belenyugszik abba, hogy ezentúl sem pénzt nem kap többé, sem szerelmet; a hivatalos barát, a deresfejű üzletember belenyugszik abba, hogy ezentúl is ad pénzt, de szerelmet csak nagyon keveset kap; mert a nő ideje és odaadása legnagyobb részben a harmadik szeretőnek: az új greluchonnak, a húszéves szép úrifiúnak van fentartva, ki viszont abba nyugszik bele, viharos tépelődés és kapálódzás után, hogy szerelmet is kap, pénzt is kap.

 

Lieben und lieben lassen - ez a darab morálja. Mert igenis van morálja: a szerző, bármennyire nem kíván is egyebet csinálni, mint mulatságos-érzelmes bohózatot, látnivalóan szívén viseli figurái sorsát. Különösen az öreg barátét, kit nem viccel ki felszarvazottsága s toleranciája miatt, ahogy az efajta bohózattól várná az ember, hanem fájdalmas-gyengéd iróniával, szinte követendő példaként állít elénk: látjátok, milyen bölcs és nemes egy úr ez, ki ebben a megalázónak hitt szituációban nem toporzékol, nem fenyegetődzik, nem okvetetlenkedik, de nem is áll félre - a jómód s a meglettség fensőséges mazochizmusával nyúl a zsebébe, hogy mások boldogok legyenek, s a jómód s a meglettség nyájas és rezignált önzésével vágja zsebre a keveset, ami a mások boldogságából neki jut. Mit tehetne ezután a húszéves fiú is okosabbat, mint hogy zsebrevágja a saját boldogságát?

...Nehéz erről a darabról írni. Nehéz ellentmondani neki, mert igaza van, s nehéz helyeselni neki, mert az eszközök, melyekkel igazát bizonyítja, többnyire nem illenek ehhez az igazsághoz. Nehéz megkerülni a társadalomerkölcsi problémákat, melyeket felvet, s nehéz komolyan venni őket. Nem azért nehéz, mert bohózat - s tegyük hozzá: a maga konvencionális kereteiben eredeti és mindvégig szórakoztató bohózat -: ettől, mint megannyi példa mutatja, megvilágító erejű és, főként, az első szótól az utolsóig igazi hangú szindarab lehetne.

 

A Szerelmi Á-B-C azonban nem az, legalább is nem egészen az; mindúntalan kiütnek belőle a boulevardier-nyegleségek és szépítőszer-plakátról ellesett romantikájú jelenetek, melyek diszkreditálják nemcsak jóságos-okos tendenciáját, melyet pedig nem mindennapi leleményességgel és tapintattal fejez ki, de diszkreditálják valóban friss, jóízű és jólüktetésű bolondériáit is.

 

Kár, hogy a budapesti előadásban a rendező s a szinészek minden látnivaló jóindulata és igyekezete sem tudja érvényre juttatni a darab legkellemesebb hangjait. Kivéve Justh Gyulát, ki, igen helyesen, úgy játssza meg a ripacs szerepét, hogy valódi párisi módra skrupulustalanul és mulatságosan végigkomédiázza, s kivéve Berczy Gézának egy-két jelenetét, melyben a Ťfinomlelkű selyemfiúť gyerekes zavarát, érzelmességét s tanácstalanságát érzékelteti - a főszereplők nem tudják, mihez fogjanak a szavakkal, melyeket szájukba adtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megvizsgálják az utipodgyászokat Megvizsgálják az utipodgyászokat
A magyar királyi államvasutak igazgatósága értesíti az utazó...
Olasz parasztok az Etnát nézik Olasz parasztok az Etnát nézik
Megemlékeztünk már arról, hogy az Etna tűzhányó kitört. A környékbeli...
A helytelen finánc-politika csökevénye
1927-ben, mint kistermelők, Jászfényszaru községben akartuk kifőzni...
Somogyi Béla temetésén százezernél több ember vett részt Somogyi Béla temetésén százezernél több ember vett részt
Amit a diktatura bukása után a legerősebb agitációval sem tudott...
Plakátkiállítás Plakátkiállítás
Az Iparművészeti Társulat idegenforgalmi plakátkiállítása gazdag...
Mibe kerül egy családi kirándulás? Mibe kerül egy családi kirándulás?
Mára tudtuk meg, hogy egy család vasárnapi kirándulása, apáé, anyáé,...
József Egyiptomban József Egyiptomban
Goethe az önéletrajzában fiatal szenvedélyéről, a bibliai...
Béke és szolgálat Béke és szolgálat
Az írók közt talán most már béke lesz, még akkor is, ha a...
A régi egyiptomiak állatkultusza, az oroszlán A régi egyiptomiak állatkultusza, az oroszlán
Az oroszlánt már az egyiptomiak is mint az „állatok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98