Dtum
Login with Facebookk
1929 | Június

A földmivelésügyi minisztérium versenytermelési programmja

A földmivelésügyi minisztérium versenytermelési programmjáról a következőket irja a Versenytermelési Utmutató:

A versenytermelési program legfontosabb része a gabona és növénytermelési programm, már el is indult a megvalósulás utján. Arra irányul hogy a talaj előkészitése minél tökéletesebb legyen, a talaj jobb és több táperőt nyerjen, minél jobb és megfelelőbb vetőmagot használjanak a gazdák és az eddig termelt mezőgazdasági növényeken kivül olyan ujabb ipari növények is termeltessenek, amelyekkel a külföldi behozatalt kiszoritjuk.

Ezeknek a céloknak elérésére a földmivelésügyi miniszter évente mintegy 200 traktor és kisebb szántógép jutányos beszerzését teszi lehetővé a gazdáknak azzal, hogy a gépek vételárának kisebb részét maga fedezi. Ezáltal lehetővé válik a föld jobb megmüvelése. A kisebb gazdák földjüknek megfelelő mütrágyát rendelhetnek olykép, hogy annak árát csak az uj, tehát a többtermelésből kell fizetniök. A mütrágya árának egy évi kamatait a földmivelésügyi minisztérium fizeti. E réven már az idén 5000 vagonnal növekedett az ország mütrágyafogyasztása.

Mivel azonban a mütrágya mellett jó istállótrágyára is szükség van, egyrészt csak azok a gazdák kapnak kedvezményt, akik istállótrágya-gödreiket ugy hozzák rendbe, hogy a trágyaérlelő trágyalé lefolyhasson, másrészt cement trágyagödrök épitéséhez is nyújt a minisztérium segitséget.

Legfontosabb része a programnak, hogy a nemesitett vetőmagtermelést a földmivelésügyi minisztérium irányitja. Hogy mindegyik vidéknek meglegyen a saját klimájának megfelelő vetőmagja, az országot 200 klimakörzetre osztva, fokozatosan 200 gazdaságban honositják meg a nemesitett vetőmagvak kisérleti termelését. A vetőmagvakat a miniszter a mezőgazdasági Kamarák utján osztja szét.

Az országban 800 ezer hold mészszegény szikes terület van, amelyet meszezéssel kiván a földmivelésügyi kormány megjavitani, évente 10-20.000 holdat, olyan módon, hogy az illető gazdáknak nagy anyagi segitséget nyujt.

A sörgyártáshoz szükséges komlótermesztést is támogatja a földmivelésügyi kormány. Rizstermeléssel pedig – melyet hazánkban a török világban több helyütt folytattak – egyelőre kisérleteket folytat. A gyümölcs-szőlőtermelés megfelelő átszervezése szintén folyamatban van. Az a törekvés, hogy vidékenként minél több egyfajta gyümölcsöt és bort termeljenek a gazdák. A termelt egynemü anyagok értékesithetése céljából Bécsben, Kopenhágában, Zürichben, Varsóban és Londonban propaganda borházakat létesitett.

Az állattenyésztés terén az a törekvés, hogy Magyarország Keleteuropa Svájca legyen, azért a tejszövetkezetek szervezését, a törzskönyvezést, tejellenőrző szervezetek létesitését a kormány anyagilag is támogatja, ugy a baromfitenyésztést és tojástermelést is.

Az egyre épülő téli gazdasági iskolák, a jóravaló gazdaujságok s a szövetkezetek, a gazdakörök és faluszövetségi szervezetek kell, hogy őrtüzei legyenek a megindult gazdasági hadjáratnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98