Dtum
Login with Facebookk
1929 | Június

Hungária – Vienna 1:4 (1:3)

A fáradt Hungáriát váratlanul könnyen győzte le 4:1-re a Középeurópai Kupa-favorittá előlépett Vienna.

A bécsi csapat minden részében fölülmúlta a meglepően gyönge kék-fehéreket. – Skvarek lőtte a Hungária egyetlen gólját. – A két magyar csapat közül előreláthatóan csak az Újpest kerül a Kupa-elődöntőbe.

 Egy héttel ezelőtt a Hungária-úti pálya közönsége extázisban ünnepelte a remekül játszó bajnokcsapatot. Ma ugyanaz a közönség nem ismert rá kedvenceire. Szombaton a bajnokság harmadik helyezettje, az Újpest lelépte a félelmetes Spartát és a föllelkesült publikum úgy ment ki másnap a pályára, hogy a bajnokcsapatnak gólzáporral kell győznie.

Szörnyű volt a csalódás. Nemcsak a súlyos vereség, hanem a Hungária játéka is kiábrándító volt. Nem tudni, hogy a sok ünneplés, bankettezés, vagy a bajnoki aranyéremmel járó elbizakodás ártott-e meg ennyire a Hungáriának, de tény, hogy meglepően rosszul, a bajnoki címhez méltatlanul játszott.

Játékosai vergődtek a kilencven perc alatt. Kétségtelen, hogy a bajnoki finis fáradtsága és izgalma nem múlt el nyomtalanul a csapat fölött. A sok nehéz meccs lelkileg is kikészítette a játékosokat és most már nem volt szívük, megfelelő idegzetük ahhoz, hogy a vesztésre álló meccs sorsát a maguk javára fordítsák, mint a bajnokságban annyiszor megtették.

A rossz Hungáriával szemben az osztrák kupagyőztes Vienna ragyogóan dolgozott.
Hétezer főnyi közönség előtt, a hatalmas termetű prágai Cajnar bíró sípjelére indul meg a játék. A Hungáriáé az első szó és máris hatalmas tumultus keletkezik a Vienna kapuja előtt.

A 4. percben Jeckli jó helyzetben tévesen ofszájdon állítja meg a bíró és a szabadrúgás veti frontba a bécsieket. A Vienna csatársora veszélyes és kornert erőszakol ki. A 6. percben a balszélső Glebisch oldalról váratlanul kapura lő. Ujvári meg sem moccan és a labda akadálytalanul röpül a hálóba. (1:0).

A Hungária elkeseredetten támad, de a halfsor nem tudja követni a csatársort és a Vienna kapuja mindig fölszabadul. Végre a 14. percben Schneider magasan a kapu elé ível. Molnár fejelni akar, de a labdát rosszul találja. Skvarek elé perdül a labda, aki nehéz helyzetből oxforddal továbbít és a labda a kapufáról gólba pattan. (1:1).

Ritka szép gól volt! A közönség ujabb rohamra tüzeli a Hungáriát, de a Vienna kap friss erőt. A 20. percben Gehweidl viszi le a labdát, 20 méterről élesen lő. Ujvári vetődve kiüti a labdát és a befutó Gerhold a kapuba helyezi (2:1).

A Hungária sehogyan sem tud lábra kapni. A passzok rendre ellenfélhez, sőt taccsra röpülnek. Három Vienna-korner következik és lassan a bécsiek kerekednek fölül. Hoffmann éles lövése a kapu fölött süvít el, majd a 35. percben ragyogó bécsi csatárakció közben Zielbauer fejesét Gerhold közelről belövi (3:1) Az utolsó 10 perc is Vienna-fölénnyel telik el.

A második félidőre a Hungária alaposan átcsoportosít. Kompóti és Rebró cserélnek helyet, a csatársorban pedig Molnárt balszélre állítják, jobbösszekötő Skvarck, balösszekötő Hirzer lesz. Természetesen ez a fölforgatás nem hozhat sikert. A 3. percben kornert ér el a Hungária és egy ideig sikerül támadásba maradnia.

A 9. percben Kalmár jó helyzetben hibáz, majd egy percre rá Hirzer zúgó lövését Horesovszi bravúrosan kornerre védi. A Hungária folyton ostromol, de Rainer és Blum elsőrangúan paríroznak. Az eredménytelenség láttán a csatársort a 15. percben visszacserélik.

Még egy sarokrúgást ér el a Hungária, majd hirtelen fölszabadul a Vienna kapuja. Giebisch szélsebesen lefut, kiugrasztja Gehweidelt, aki Mandllal fut versenyt a labdáért. Mandl erősen nyomja a csatárt, de ez mégis lő és Ujvári újra mozdulatlanul nézi a sarokban guruló labdát (4:1).

A közönség az újabb gólra rajokban indul haza, mert a Hungária egyre rosszabb lesz. Kínos látvány, amint az ólomlábakon mozgó játékosok mindig lekésnek a labdáról. A Vienna nagy fölénybe kerül és a nézők legalább a bécsiek iskolajátékban gyönyörködhetnek.

Gehweidl remek húzásai állandó veszélyt jelentenek és Kocsis egy ízben tizenegyesgyanúsan tudja csak leszerelni. A 40. percben újabb kornert ér el a Vienna, de azt a hátrahúzódott Kalmár kifejeli. Még egy utolsó föllobbanás a kék-fehéreknél, de az eredmény újra csak korner. Rövid csapkodás és befejeződik a szomorújáték.

A Hungáriának négy góllal kellene győznie Bécsben, hogy továbbjusson a Középeurópai Kupában. Ilyen játékkal ez bajosan fog sikerülni!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az ipar és a kereskedelem nem lehet többé a bukott diákok lerakodóhelye Az ipar és a kereskedelem nem lehet többé a bukott diákok...
1907-ben több mint kétszázezer magyar vándorolt ki idegen földre....
Nordenskjöld meghalt Nordenskjöld meghalt
Korunk utazóinak s az éjszaki sarkvidék kutatóinak egyik...
A stockholmi tennis világbajnokságok A stockholmi tennis világbajnokságok
Befejeződtek a világbajnokságért folyó, fedett pályán megtartott...
Meunier Konstantin Meunier Konstantin
Hódító világútján a Meunier-gyűjtemény hozzánk is elérkezett és...
Bánffy volt miniszterelnök párbaja Bánffy volt miniszterelnök párbaja
Báró Bánffy volt miniszterelnök Gajári Ödön és Dániel Gábor utján...
Kereskedelmi politikánk mulasztásai Kereskedelmi politikánk mulasztásai
Végre döntő fordulathoz jutott a magyar-osztrák kereskedelmi...
A ludovikás nyolcevezős csapat visszahódította a dunai hegemóniát A ludovikás nyolcevezős csapat visszahódította a dunai...
Vasárnap déli félegy órakor a MAC margitszigeti csónakházának...
Kállítások Kállítások
A napokban nyílt meg a fővárosi képtár a volt Károlyi-palota első...
Idegen versek Idegen versek
Madarak a várkertben este de híttak: Maud, Maud, Maud, Maud, igy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98