Dtum
Login with Facebookk
1929 | Június

Hungária – Vienna 1:4 (1:3)

A fáradt Hungáriát váratlanul könnyen győzte le 4:1-re a Középeurópai Kupa-favorittá előlépett Vienna.

A bécsi csapat minden részében fölülmúlta a meglepően gyönge kék-fehéreket. – Skvarek lőtte a Hungária egyetlen gólját. – A két magyar csapat közül előreláthatóan csak az Újpest kerül a Kupa-elődöntőbe.

 Egy héttel ezelőtt a Hungária-úti pálya közönsége extázisban ünnepelte a remekül játszó bajnokcsapatot. Ma ugyanaz a közönség nem ismert rá kedvenceire. Szombaton a bajnokság harmadik helyezettje, az Újpest lelépte a félelmetes Spartát és a föllelkesült publikum úgy ment ki másnap a pályára, hogy a bajnokcsapatnak gólzáporral kell győznie.

Szörnyű volt a csalódás. Nemcsak a súlyos vereség, hanem a Hungária játéka is kiábrándító volt. Nem tudni, hogy a sok ünneplés, bankettezés, vagy a bajnoki aranyéremmel járó elbizakodás ártott-e meg ennyire a Hungáriának, de tény, hogy meglepően rosszul, a bajnoki címhez méltatlanul játszott.

Játékosai vergődtek a kilencven perc alatt. Kétségtelen, hogy a bajnoki finis fáradtsága és izgalma nem múlt el nyomtalanul a csapat fölött. A sok nehéz meccs lelkileg is kikészítette a játékosokat és most már nem volt szívük, megfelelő idegzetük ahhoz, hogy a vesztésre álló meccs sorsát a maguk javára fordítsák, mint a bajnokságban annyiszor megtették.

A rossz Hungáriával szemben az osztrák kupagyőztes Vienna ragyogóan dolgozott.
Hétezer főnyi közönség előtt, a hatalmas termetű prágai Cajnar bíró sípjelére indul meg a játék. A Hungáriáé az első szó és máris hatalmas tumultus keletkezik a Vienna kapuja előtt.

A 4. percben Jeckli jó helyzetben tévesen ofszájdon állítja meg a bíró és a szabadrúgás veti frontba a bécsieket. A Vienna csatársora veszélyes és kornert erőszakol ki. A 6. percben a balszélső Glebisch oldalról váratlanul kapura lő. Ujvári meg sem moccan és a labda akadálytalanul röpül a hálóba. (1:0).

A Hungária elkeseredetten támad, de a halfsor nem tudja követni a csatársort és a Vienna kapuja mindig fölszabadul. Végre a 14. percben Schneider magasan a kapu elé ível. Molnár fejelni akar, de a labdát rosszul találja. Skvarek elé perdül a labda, aki nehéz helyzetből oxforddal továbbít és a labda a kapufáról gólba pattan. (1:1).

Ritka szép gól volt! A közönség ujabb rohamra tüzeli a Hungáriát, de a Vienna kap friss erőt. A 20. percben Gehweidl viszi le a labdát, 20 méterről élesen lő. Ujvári vetődve kiüti a labdát és a befutó Gerhold a kapuba helyezi (2:1).

A Hungária sehogyan sem tud lábra kapni. A passzok rendre ellenfélhez, sőt taccsra röpülnek. Három Vienna-korner következik és lassan a bécsiek kerekednek fölül. Hoffmann éles lövése a kapu fölött süvít el, majd a 35. percben ragyogó bécsi csatárakció közben Zielbauer fejesét Gerhold közelről belövi (3:1) Az utolsó 10 perc is Vienna-fölénnyel telik el.

A második félidőre a Hungária alaposan átcsoportosít. Kompóti és Rebró cserélnek helyet, a csatársorban pedig Molnárt balszélre állítják, jobbösszekötő Skvarck, balösszekötő Hirzer lesz. Természetesen ez a fölforgatás nem hozhat sikert. A 3. percben kornert ér el a Hungária és egy ideig sikerül támadásba maradnia.

A 9. percben Kalmár jó helyzetben hibáz, majd egy percre rá Hirzer zúgó lövését Horesovszi bravúrosan kornerre védi. A Hungária folyton ostromol, de Rainer és Blum elsőrangúan paríroznak. Az eredménytelenség láttán a csatársort a 15. percben visszacserélik.

Még egy sarokrúgást ér el a Hungária, majd hirtelen fölszabadul a Vienna kapuja. Giebisch szélsebesen lefut, kiugrasztja Gehweidelt, aki Mandllal fut versenyt a labdáért. Mandl erősen nyomja a csatárt, de ez mégis lő és Ujvári újra mozdulatlanul nézi a sarokban guruló labdát (4:1).

A közönség az újabb gólra rajokban indul haza, mert a Hungária egyre rosszabb lesz. Kínos látvány, amint az ólomlábakon mozgó játékosok mindig lekésnek a labdáról. A Vienna nagy fölénybe kerül és a nézők legalább a bécsiek iskolajátékban gyönyörködhetnek.

Gehweidl remek húzásai állandó veszélyt jelentenek és Kocsis egy ízben tizenegyesgyanúsan tudja csak leszerelni. A 40. percben újabb kornert ér el a Vienna, de azt a hátrahúzódott Kalmár kifejeli. Még egy utolsó föllobbanás a kék-fehéreknél, de az eredmény újra csak korner. Rövid csapkodás és befejeződik a szomorújáték.

A Hungáriának négy góllal kellene győznie Bécsben, hogy továbbjusson a Középeurópai Kupában. Ilyen játékkal ez bajosan fog sikerülni!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98