Dtum
Login with Facebookk
1929 | Március

Négy párbaj és tiz becsületsértési per a felborult tejesüveg miatt

Egy józsefvárosi ház lakóinak elkeseredett háboruskodása


Érdekes hátterű becsületsértési pör kerül a jövő héten a járásbíróság elé. A pör tulajdonképpen csak mellékhajtása egy évek óta húzódó háboruskodásnak, amely egy józsefvárosi bérházban három év óta dul a ház lakói között.


A viszály, amelynek egyes fázisait eddig tíz becsületsértési pör s négy párbaj jelzi, egy jelentéktelen incidens miatt indult meg. A ház egyik lakója Ferenci Elemér magánhivatalnok felesége három évvel ezelőtt tejesüveget tett az ajtaja elé. A tejesüveg véletlenül felborult a folyosón és a tej a szomszéd lakás ajtaja elé folyt. Hámory Péter kereskedőnek a felesége, a szomszéd lakás tulajdonosa felelősségre vonta szomszédnőjét és az asszonyok vitájába beavatkoztak a férjek is. A veszekedés tettlegességgé fajult, a magánhivatalnok provokálta a kereskedőt, de mert az állt ki párbajra, egyszerre négy becsületsértési per indult mg a felborult tejesüveg miatt.


Ugy a férjek mint a feleségek kölcsönösen feljelentették egymást. A két házaspár vitájának természetesen számos szemtanuja volt a ház lakói között, akiket a perben álló felek tanukép idéztettek meg a tárgyalásra. A tanuk nagy része a magánhivatalnok ellen vallott, mire ez a tárgyalás után, amelyen őt három napi elzárásra, feleségét pedig pénzbüntetésre itélték, felelősségre vonta a ház három lakóját: dr. Szunyogh Pál részvénytársasági igazgatót, Hankay Tamás tisztviselőt és Tóth Gábor kereskedőt. A felelősségre vonásnak ismét egy becsületsértési ügy és két párbaj lett a következménye. Ferenci Elemér megverekedett Szunyogh Pál dr., igazgatóval és Hankay Tamás tisztviselővel, Tóth Gábor kereskedő pedig feltünően durva becsületsértés és rágalmazás miatt pert indított Ferenci ellen. Néhány héttel az izgalmas jelenetek után ismét kínos incidens történt a józsefvárosi házban. Tóth Gábor felesége ugyanis megtámadta a lépcsőházban Ferenci Elemér feleségét és a férjét ért inzultus miatt tettleg inzultálta az asszonyt.


Ennek természetesen ismét ujabb becsületsértési per lett a következménye, amelyet Tóth Gáborné indított ellenfele ellen, aki viszont könnyű testisértés és becsületsértés címén jelentette fel Tóth Gábornét.


Lassanként a háznak majdnem valamennyi lakója beleavatkozott a háboruskodásba, amely annyira elfajult, hogy a ház folyosóin és lépcsőházában, de az utcán is egymást követték az incidensek és verekedések a ház lakói között. A férfiak közül többen már csak bottal és ??? felfegyverkezve mertek kimenni lakásukból, mivel minden pillanatban tarthattak harcias szomszédaik támadásától. Hónapokon át élt ebben az izgalmas atmoszférában a józsefvárosi ház és közben sorra tartották meg a becsületsértési perek tárgyalásait. A tárgyalások csak még ujabb okot szolgáltattak az ellentétek szítására és így a hét becsületsértési pert rövidesen még hét ujabb per megindítása követte.


Ebben a két utóbbi perben a háznak már hat lakója volt sértett és vádlott és amikor a tárgyaláson a bíró aziránt érdeklődött, hogy tulajdonképpen miért tart közöttük az elkeseredett harc, egyikük sem tudott a kérdésre kielégítő választ adni.


Ezek a perek békésen is végződtek és hosszu időn át nem zavarta meg ujabb incidens a ház békéjét, amikor váratlanul ismét kínos esemény történt.


Ferenci Elemér magánhivatalnok és Szunyogh Pál igazgató provokáltatta a ház két lakóját, akik róluk elitélően nyilatkoztak. A két ujabb párbajban Szunyogh Pál sulyosan megsebesült. És érdekes epilógusként a jövő héten ismét ujabb pert fognak tárgyalni a büntetőjárásbíróságon, amelynek sértettje megint csak Ferenci Elemér magánhivatalnok felesége, vádlottja pedig változatosság kedvéért a ház házmestere. Remélhetőleg ez lesz az utolsó per a józsefvárosi ház lakói között.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Államadósság nélkül – kőolajból Államadósság nélkül – kőolajból
Amikor a világ összes államai el vannak adósodva és alig tudnak...
 Melyik a becsületes béke? Melyik a becsületes béke?
Meg kell adnunk mindenkinek a maga igazát és el kell ismernünk azt...
Párisi éjszakák 1940 augusztus végén Párisi éjszakák 1940 augusztus végén
Hosszu, egyszólamu sirámmal felsikoltanak a rendőrhívó készülékek:a...
Vízipóló: Magyarország – Németország 3:1 (1:0) Vízipóló: Magyarország – Németország 3:1 (1:0)
Szitáló esőben száll vízbe a két csapat. A németek felsorakoznak a...
Borzalmas felelősség Borzalmas felelősség
Az újraépítő programm, melyet a nemzetgyűlés most tárgyal, az...
Az áruló bűnhődése Az áruló bűnhődése
A kőnigsbergi kerületi törvényszék tíz évi börtönre és polgári...
Új nedvességmérő  2. Új nedvességmérő 2.
Arra a czélra, hogy most a higroszkópos só súlyváltozását a levegő...
Sztálin generalisszimusz válasza Tildy Zoltán és Rákosi Mátyás üdvözlő-táviratára Sztálin generalisszimusz válasza Tildy Zoltán és Rákosi Mátyás...
Tildy Zoltán miniszterelnök a magyar kormány nevében táviratban...
A páncélvonatok harca 2. A páncélvonatok harca 2.
Minden páncélvonatnál van kisebb csoport, amelynek tagjai kizárólag...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98