Dtum
Login with Facebookk
1929 | November

A Műcsarnok őszi tárlata

Az első teremben a közelmultban elhunyt Vágó Pál képei, óriási vásznak: "Szeged szebb lesz mint volt", "Budavár bevétele", huszárrohamok, tájak, portrék. Vágó e képek tanusága szerint önállótlan jellem volt. A divattal haladt, az akadémikus divattal, az akadémikus históriafestéstől az akadémikus impresszionisztikáig. Hol Detaille, hol Defregger, hol Benczur, hol Mészöly, hol Zombory hatása alatt. Képességei a legmagasabb csúcson nagy képeihez készített aprólékos plajbásztanulmányaiban mutatkoznak. Kár volt azokkal a munkákkal tölteni meg a főtermet, melyeket jobb lett volna a feledés homályában hagyni. Vágó Pál emlékének különb szolgálatot tett volna egy kegyeletesen megválogatott kis kollekció.

A második nagyteremben Spányik Kornél képei függnek. Spányik egyike azoknak, akik munkájuk megnyilvánulásában híven megőrizték a mult század hetvenes-nyolcvanas éveinek Gartenlaube-szellemét. Ami azonban már akkor is időszerűtlen volt, ma még mindig kedves kuriózumszámba mehetne (mint a maga területén pl. Csizik Gyula), ha mindezt a sok kis mókát, de a reprezentatív portrékat is, mások sokkal több meggyőző erővel nem csinálták volna meg.

Több teremben az Akvarell- és Pasztellfestők Egyesületének húszéves jubileumi kiállítása, melyet a Műcsarnokban megszokottnál több tárgyilagossággal rendezett meg Baranski E. László. A kollekció érdekessége egyrészt a történelmi anyag, másrészt egy teremnyi vendégmunka. A történelmi anyagból kiválik egy-két fínom Markó- és Brocky-darab, Lotz pár elegáns vázlata, Munkácsy gyönyörűen izmos Parkja, egy pár könnyű Rauscher-lap, Székely Bertalan tört lendületű freskótervei, stb. Az újabb anyagból ki kell emelnünk Kövesdy Géza fínom tájminiaturáit. A modern meghivottak terme jól fest élénk tarkaságában, de kifogásolnunk kell, hogy a rendezőség csak az UME tagjait képviseltette, viszont hiányoznak újabb akvarellistáink közül oly kíváló nevek, mint Márffy, Egry, Kmetty, Bornemisza stb.

Egy-egy termet kapott Gy. Sándor József, Pádly Aladár és Mihálovits Miklós. Pádly intim tájacskái közül a legjobbak azok, ahol a feladatot a lehető legszerényebben tűzi ki. Lelkiismeretes, egyszerű művész. Gy. Sándor lendületesebb ecsettel fest és van érzéke dekoratív meglátások iránt. Jó csak ott, ahol a barna tónus kellőképpen összetartja a színt. Különösen jó egy vasúti képe, mely kellemes impresszionista emlékeket idéz fel. Mihálovits Benczur-növendék. Főleg figurális képeket fest, bajadérokat és keleti bölcseket, barnán, érzékien. Mesterségbeli tudása nem hagy kívánni valót hátra, de művészileg túl nagyigényű feladataiban s túl semmitmondó a kifejezésben.

Hogy Istokovits Kálmánnal a Műcsarnokban találkozunk újra, efelett nem lehet csodálkozni. Ma kétségtelenül ide való. Azok közé tartozik, akik tehetségükkel nem tudnak mit kezdeni és buja éhséggel vetik magukat nagy, igen nagy, óriási feladatokra, melyekhez sem elég tudásuk, sem elég művészerkölcsi erejük és felkészültségük nincsen. Istokovits Kálmán tájszemléletének magva a Szőnyi-féle tájvízió. Ezt a szemléleti keretet feszíti szét a színek túlfokozásával és itt mondja fel a szolgálatot színízlése, mely durvaságra csábítja. Még nagyzolóbbak célkitűzésükben figurális kompozíciói; kivitelükben még árulóbbak, elannyira, hogy a maga teljében leplezik le alkotójuk tanácstalanságát. Ami giccslehetőséget az expresszionizmus nyújt, azt Istokovits kipréseli belőle. Ebből a kátyúból csak a teljes megalázkodás a művészet magassága előtt, vezetheti ki. Vigasztaló mozzanat erős önarcképe és a gazdagon festői "Kalapos lány"-feje.

A Prohászka-emlékpályázat eredménye mélyen lehangoló. Prohászka izzó lelke egyik szobrászban sem gyujtott szikrát. Fülöp Elemér főalakjában felcsillan valami őszinte érzés, és Sztankó terve mint kisplasztika meleg, kellemes munka, de kivitelben elképzelhetetlen. Minden egyéb hamis konvencióba ful.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vágó Pál  "Szeged szebb lesz mint volt" czímű festménye előtt Vágó Pál: A szegedi árvíz
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gyógyszer vagy méreg a nehéz-víz ? Gyógyszer vagy méreg a nehéz-víz ?
Klaus Hansen, norvég egyetemi tanár kockázatos kísérletnek vetette...
Az új amerikánizmus társadalmi, gazdasági és világnézeti alapjairól Az új amerikánizmus társadalmi, gazdasági és világnézeti...
A harmincas évek gazdasági válságának amerikai tényezőit ismerteti...
Hivatásuk áldozata Hivatásuk áldozata
A mult héten két magyar orvos lett a hivatásának áldozata. Az egyik...
Külföldi borbehozatalból akarják segíteni a magyar szőlősgazdákat Külföldi borbehozatalból akarják segíteni a magyar...
Az idei rossz szőlőtermés igen nehéz helyzetbe juttatta a...
Halál az esküvőn
Esküvőből temetésre. Egy nyugalmazott ezredes halála az oltár előtt....
A Lusitania pusztulása A Lusitania pusztulása
Angliát nemzeti csapásként súlytotta, hogy az ir partok mellett,...
Rövidek Rövidek
A Reuther ügynökségnek jelentik Tokióból, hogy a tengerészeti és...
Rádióesztétika Rádióesztétika
Kilián Zoltán egy pillanatig sem leplezi, hogy a rádiót mindenben...
Tisztelt előfizetőinkhez! Tisztelt előfizetőinkhez!
Tekintettel az óriási papirhiányra és a magas nyomdaköltségek és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98