Dtum
Login with Facebookk
1929 | Október

Apponyi Albert gróf Párisban kijelentette

Páris, október 6.
A vasárnap reggel megjelent párisi lapok közül különösen a radikális „Oeuvre” válik ki azal a beható és meleghangu ismertetéssel, amellyel gróf Apponyi Albertnek szombaton a párisi diplomáciai akadémián megtartott előadását méltatja. Vasárnap délelőtt párisi tudósítónk meglátogatta Apponyit és báró Villani követünk társaságában elkísérte a Magyar Egyesület székházában, ahol az aradi vértanuk emlékezetének adózott a párisi magyarság.


Apponyi igen nagy örömmel vette tudomásul, hogy a közönség elbámult azon a nyiltságon, amellyel a diplomáciai akadémia szine előtt a magyar álláspontot és a magyar aspirációkat leplezetlenül szóvátette.


- De lett volna értelme máskép beszélnem? – kérdezte Apponyi és a trianoni napok emlékeiből egyszerre fölidézte azt amikor a magyar békeküldöttség elnökeként előadást tartott Lloyd George, Clementceau és Nitti előtt a magyar helyzetről. Clemenceau meg a többiek eleinte fölényes mosollyal fogadták fejtegetéseit, de azután eltünt ez a mosoly és érdeklődés váltotta föl, mind nagyobb, mélyebb, emberibb.


- Észrevettem, hogy legalább artisztikum szempontjából kegyelmet találok Clemenceau szemeiben! – jegyezte meg Apponyi, aki szombaton ugyancsak remek szónoki művészetével hódította meg a közönségét.


Apponyi szombaton hosszabb látogatást tett Briandnál és találkozása a francia miniszterelnökkel igen szivélyes volt. Apponyinak nagyon elismerő a véleménye Briand felől, aki a legnagyobb hévvel dolgozik egy uj és okosabb berendezésű Európáért. A Briand-nal folytatott beszélgetés nagyrészt Stresemann halála és annak következményei körül forgott.


Stresemann halálát Apponyi is, Briand is igen nagy szerencsétlenségnek érzi a kiegyenlítő, igazi béke szempontjából. Remélni kell azonban – tette hozzá – hogy az utód megmarad Stresemann nyomdokain.


A Magyar Egyesület székházában óriási ovációval fogadták Apponyit, aki már szombaton is ottjárt, megnézte az épületet és az egész intézményt, de vasárnap progamon kívül elment ujra, mert meginvitálták az októberi gyászünnepélyre. A kijelölt szónok természetesen nagyon rövidre fogta beszédét, amire az elnök fölkérésére Apponyi szólalt föl és beszélt Aradról, demokratikus egyenlőségről, munkáról, a magyarság multjáról és jövőjéről, ugy, hogy szem nem maradt szárazon.


Azzal zárta beszédét, hogy uj Mózes szeretne lenni, aki halála előtt Hóreb hegyéről belát az Ígéret földjére, a magyar jobb jövőbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Apponyi Albert gróf Akit nemcsak Apponyi, hanem egész Európa gyászol, dr. Gustav Strasemann Az államférfi berlini temetése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98