Dtum
Login with Facebookk
1929 | Október

Gandhi bizalmasa

Ma este érdekes, exotikus vendége lesz a Külügyi Társaságnak: N. B. Parulekar hindu ujságiró, Gandhi bizalmasa tart előadást India jövőjéről. Parulekar öt év óta él távol Indiától, azóta fölkeres minden Európában és Amerikában élő hindut és külföldön készíti elő Gandhi vértelen forradalmát, az angolokkal való „non-coope-ration”-t.


Parulekárnak a „Newyork World”-ban hétről-hétre megjelenik egy-egy lázashangu cikke, amellyel India szabadsága érdekében akarja fölrázni a világ lelkiismeretét. A zajtalan járásu, sárgásbarna arcu, vézna, szemüveges fiatalember, aki vasárnap érkezett Budapestre, hindu szokás szerint homlokához emeli kezét, amikor fölkeressük, igy köszön. A kitárt ablakon tul a Gellérhegy fái sárgállnak, az ablak előtt egy iróasztalon Gandhi arcképe. Parulekar hazájáról, Indiáról beszél és az alázatos keleti mosolygás, amely az első percekben zavarba ejti az európait, egyszerre eltünik arcáról.

 

Tekintetei élesen és perzselően villan:
- India most éli válságos óráit – mondja - , de már nem sokáig. Az a néhányezer diák és mérnök, aki ma Európában dolgozik, el fogja dönteni ezt a harcot. Magyarországra is jön nemsokára néhány ilyen hindu fiatal ember, akik itt a magyar villamossági müveket és a mezőgazdasági gépgyártást akarják tanulmányozni, hogy az angol gyártmányokat kiszoríthassák Indiából.


- Hétszáz maharadzsa él Indiában, akik Anglia bankárjai és a néptől erőszakosan kiszipolyozott mesés vagyonukból az angol hadsereget erősítik. Minden egyes angol katonát öt nyomorgó hindu táplál és ruház. De India 300 millió koldusa ma már öntudatra ébredt, a nagy nap néma előkészítése, bármennyire is szeretné elhallgatni a hivatalos angol hirszolgálat, évek óta szüntelenül folyik és december utolsó hetében Lahorcban a minden hinduk gyülése azt fogja mondani az angoloknak: ha nem kapjuk meg a szabadságot és önkormányzatot, nincs többé kenyér! Háromszázmillió hindu paraszt fog olyan sztrájkot rendezni, mint a magyar paraszt a kommunizmus alatt…


Egy könyvet huz ki a podgyászából, a cime: Justice for Hungary. Az ázsiai publicista az európai nemzetek sorsát is tanulmányozza…


Parulekar élénk tekintete végigsiklik a Gellért-hegy lépcsőjén, érezni: ez a makacs ázsiai akarat mindent meglát és mindenből tanul… és szüntelenül a decemberi „nagy nap”-ra gondol. Akkor ismét Gandhi oldalán fog ülni Lahoréban, a minden hinduk gyülésén.


Bernát Pál

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98