Dtum
Login with Facebookk
1929 | Október

A Röntgen-sugár alkalmazása kétirányú lehet

A modern orvostudomány csodái
Erről nyilatkozik a Tolnai Világlapja számára

dr. Kelen Béla, egyetemi tanár

Nem tudnám egykönnyen megmondani, hogy milyen kezdetleges stádiumban volna ma is az orvostudomány, ha nem ismernők a Röntgen-sugarat. Idestova jó egynéhány évtized mult el a Röntgen-sugár felfedezése óta és ez a pár évtized alaposan felforgatta a gyógyászatot. Számtalan megbetegedés van, amelyeket a legfinomabb diagnosztikai módszerekkel sem lehet felismerni.

A Röntgen-sugár a másodperc törtrésze alatt megmondja nekünk, hogy hol van a baj és milyen természetű. Tudnunk kell, hogy a Röntgen-sugár alkalmazása kétirányú lehet. Egyrészt átvilágítja a testet és megmutatja a betegség székhelyét, másfelől gyógyít is, ha erre szükség van. A röntgenezést tehát vizsgálati célokra és gyógyításra használják.

Nagyon sok fajta Röntgen-sugár van és ezeket felváltva alkalmazzuk a különböző átvilágításoknál, vagy gyógyításoknál. Meg kell állapítanom, hogy a Röntgen-sugár abszolút biztos adagolásának tudománya igen fiatal, mindössze két-háromesztendős. Csak ennyi idő óta áll módunkban pontosan annyi és csak annyi sugarat bocsátani a testre, vagy a testbe, amennyire éppen szükség van.

Amíg azelőtt előfordult, hogy a túlzott mértékben alkalmazott Röntgen-sugár rombolt, kopaszságot okozott, vagy szövetek, szervek súlyos elhalását idézte elő, súlyos égési sebeket váltott ki, gyakran a kezelőorvos pusztulását is, addig ma, hozzáértő kezében a röntgenezés olyan hangszer, amelynek minden hangját, akkordjait, összhangzását ismerjük.

Ötven orvos pusztult el, amíg idáig jutottunk, közöttük két magyar, ötven orvos és ki tudja, hány beteg? A Röntgen-sugár alapos megismerését nem adta ingyen a természet.

Ma a röntgenezés afféle csodatevő gyógymód szerepét játssza sok orvos és még több beteg szemében. Ahol minden segítség eredménytelen, ott a röntgenezéshez fordulnak, mint utolsó menekülési lehetőséghez. És ez az optimizmus nem egészen indokolatlan, ha azt vesszük figyelembe, hogy nincs az orvostudománynak olyan ága, ahol ne produkált volna meglepő eredményekéikor röntgenezés.

A belgyógyászatban, a sebészeti kezelésben, a szemészetben, a bőrgyógyászatban, a kozmetikában egyaránt. Ez az oka azután, hogy ma már a falusi orvos rendelőjében is ott találjuk sokszor a Röntgen-lámpát. A betegségek felismerésének és gyógyításának egyik legfontosabb eszköze lett a legutolsó években a Röntgen-sugár.

Vannak például súlyos természetű rákok, amelyekhez már nem mer nyúlni a sebész, mert a szervezet nem bírná ki a műtéti beavatkozást. Ebben az esetben gyakran nagy szerepe jut a Röntgen-sugárnak. A sugarak behatolnak a mélységbe, elpusztítják a beteg szöveteket, a rák meggyógyul, vagy legalább is operálhatóvá válik.

A szervezet felfrissül, a beteg megerősödik és a sebész, amennyiben erre még szükség van, hozzáfoghat a műtéthez. Agyvelődaganatok elpusztítását is kitűnően elvégzi a Röntgen-sugár. Érdekes, hogy a sugarak az egészséges agyszöveteknek nem ártanak.

A közismert Basedow-kór, amely a pajzsmirigy túltengésének következménye és többek között fokozott szívverésben, élénkebb idegéletben nyilvánul meg, szintén gyógyítható Röntgennel. Azelőtt csak a gyógyszeres kezelés, vagy az operáció vezetett ideig-óráig eredményre.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Röntgen- besugárzó készülék a chicagói egyetem klinikáján A Röntgen-sugár a modern tudomány egyik leghatalmasabb segítőeszköze Röntgen - sugarak a rákbajok gyógyításásra Sztereokopikus Röntgen-átvilágítás Siemens-féle szerkezettel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pécsett a szerbek bezáratják a munkakerülőket Pécsett a szerbek bezáratják a munkakerülőket
A Pécs városát megszállott szerb csapatok parancsnoka egy rendeletet...
Nagy Újpesti-fölény jegyében végződött a folyambajnokság Nagy Újpesti-fölény jegyében végződött a folyambajnokság
A folyambajnoki úszóverseny nem várt nagy tömeget gyűjtött a starthoz...
Az első magyar terepfutóverseny Az első magyar terepfutóverseny
Verőfényes, tavaszias időben vasárnap délelőtt a Hűvösvölgy ezer...
Elektromos tolószék Elektromos tolószék
Kísérő által működésbe hozott tolószéket, a melyben magával...
Kafka Margit síremléke Kafka Margit síremléke
Június 11-én, vasárnap délben avattuk fel a farkasréti temetőben...
Kormányrendelet szabályozza a villamosenergia-fogyasztást Kormányrendelet szabályozza a villamosenergia-fogyasztást
A hivatalos lap mai száma kormányrendeletet közöl arról, hogy az...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A főtt krumpli korpával keverve húst termel és csakis előhízlalásra...
A maximált karácsonyfa A maximált karácsonyfa
Hát elérkeztünk ide is. A karácsonyfa árát maximálták s ezzel...
Király Ede, Saáry Éva és Botond-Kertész-pár nyert bajnokságot Király Ede, Saáry Éva és Botond-Kertész-pár nyert bajnokságot
Szombaton és vasárnap rendezték a városligeti műjégpályán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98