Dtum
Login with Facebookk
1929 | Szeptember

Budapesti nemzetközi sakkverseny

Magyar sakkozók győzelmével kezdődött vasárnap a budapesti nemzetközi sakkverseny

Capablanca és Tartakower győztek, Rubinstein csak döntetlent tudott elérni a lengyel Przeptorka ellen

Vasárnap délután kezdődött meg a pesti Vigadó kistermébe a budapesti nemzetközi sakktorna, amelyen 11 külföldi és 3 magyar mester mérkőzik. Maróczy Géza nagymester jeladására megindul a verseny, mely ugyanabban a teremben folyik, ahol 33 évvel ezelőtt folyt le a millenáris nemzetközi sakkverseny.

Most két tengerentúli mester: az exvilágbajnok Capablanca és a perui Canal a favoritok, de testet és agyat őrlő idegmunkával küzd valamennyi sakkozó az elsőségért. Rubinstein és Tartakover mellett ott látjuk a nemzetközi sakkverseny több ismert szereplőjét.

A magyarokat Havasi, Steiner és dr. Vajda képviselik. A versenyre nem jött el Niemzovits, aki nyilván nem akarja Karlsbadban aratott babérait ily gyorsan kockára tenni s nem jött el Spielmann sem, akinek gyönge szervezete nem bírná egymásután két erős mérkőzés iramát.

De eljött Capablanca, aki 1921-ben Lasker fölött aratott győzelmével kicsikarta a világbajnoki címet, amelyet tavaly kénytelen volt Aljechinnek átengedni, aki őt egy többjátszmás torna keretében 6:4 arányban legyőzte. Capablanca az idén Karlsbadban is kénytelen volt beérni azzal, hogy megossza Spiclmannal a második és harmadik helyet.

Ezek után Capablanca most mindent Budapesten akar reparálni, még feleségét is Karlsbadban hagyta, nehogy bármi is zavarja őt a küzdelemben. A budapesti mestertornának érdekes típusai még az olasz Monticelli s az érdekes fejű Canal. Benne a világ sakkozói a korán letűnt zseniális mexikói Torre-nak utódját látják.

A vasárnapi első forduló eredményei:
A karlsbadi versenyen szenzációs formát mutató Rubinstein csak döntetlent tudott elérni Przeplorka ellen. Dr. Vajda megverte a belga Collet. Havasi mint sötét, 22 lépésben kényszerítette, az angol Thomast megadásra.

Tartakower, a mesterversenyek egyik legszellemesebb és legtemperamentumosabb résztvevője, 25 lépés után győzte le az olasz Monticellit, Capablanca vezérvégjátékban nyert a hollandusok ifjú reménysége.

Van den Bosche ellen, aki Budapesten vesz részt először nemzetközi sakktornán. A cseh Prokes remit csikart ki a magyar Steinertől s a német Brinckmann és a spanyol Canal játszmája függőben maradt, Canal kedvezőbb hadállása mellett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Capablanka-Przepiorka Rubinstein-Steiner Prokes - Dr. Vajda A budapesti nemzetközi sakkverseny résztvevői
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98