Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Rövidek

Németország a Rajna-vidék fölszabadulását ünnepelte, Franciaország Clémenceaut gyászolta vasárnap
Köln, december 1.
(A Wolff-ügynökség jelentése.) A második rajnavidéki zóna kiürítése alkalmából az ünnepélyesen kivilágított és föllobogózott Koblenz és Aachen városok valamennyi temlom harangjainak zugása közben nagy szabadságünnepet rendeztek, amelyen a lakosság minden rétegének ezrei lelkesedéssel vettek részt. Mind a két város főpolgármestere, továbbá Koblenzben Guerard birodalmi igazságügyminiszter. Aachenben pedig Wirth dr., a megszállott területek minisztere mondott beszédet, kiemelve a kiürített területek fölszabadításának jelentőségét. A köblenzi és aacheni ünnepségeket az összes német rádióállomások közvetítették, ugy hogy egész Németország fültanuja volt a lélekemelő ünnepségeknek.


Koblenz és Aachen küldöttségei vasárnap Berlinbe jöttek és a fölszabadulás napján nemzetiszinű szalagokkal diszített hatalmas babérkoszorukat helyeztek Stresemann sirjára.


Páris, december 1.
A nemzeti gyász, amely Clémenceau temetésén elhunyt államférfiu utolsó kivánságához híven nem nyilvánulhatott meg, impozáns méretekben jutott kifejezésre vasárnap az Ismeretlen Katona sirja előtt, a Diadalív alatt rendezett nagy gyászünnepségen. Mintegy 40.000 volt francia frontharcos, valamint a szövetséges államok frontharcosainak képviselői vonultak el gyászfátyolos zászlóikkal az Ismeretlen Katona sirja előtt, amely mellett a köztársasági elnöke és a kormány valamennyi tagja végignézték a diszfölvonulást. Ezuttal Briand is résztvett az ünnepségen, akinek Clémenceau temetéséről való távolmaradása nacionalista körökben rossz vért szült.

Minden jót barátaimnak , ezt a politikát követem Magyarországgal szemben! – mondja Mussolini
Bécs, december 1.
A „Neue Freie Presse” vasárnapi száma Mussolini hosszabb nyilatkozatát közli. A Duce amiatt panaszkodik, hogy még a német nacionalisták is, akik a fascizmust a maguk számára akarják kisajátitani, Olaszország ellenségei közé állnak. „Miért feledkeznek meg arról, hogy Elszászban, Dániában, Csehszlovákiában is sokmillió német él? Miért fordulnak éppen Olaszország ellen? – kérdi Mussolini. – A mi alapelvünk: Minden jót a barátainknak, minden rosszat az ellenségeinknek! Ez világos politika és ezt a politikát követem Magyarországgal, Albániával és Bulgáriával szemben is…”

Föllebbezés helyett hétfőre ujabb munkanélküli nagygyülésre kérnek engedélyt a szocialisták

Vasárnap az a hír terjedt el, hogy a szociáldemokrata párt Scitovszky belügyminiszterhez föllebbezi még a főkapitánynak azt a döntését, amellyel a munkanélkülieknek hétfői nagygyülését betiltotta. A nagygyülés rendezőségének értesülése szerint azonban a betiltásra maga a belügyminiszter adott utasitást és igy a hiábavalónal látszó föllebbezés helyett jövő hétfőre ujabb munkanélküli nagygyülést jelentenek be, abban a reményben, hogy ezt már engedélyezni fogják.

 

Erre vonatkozóan Peyer Károly ezeket mondotta:
- Az az indoklás, amellyel a rendőrség betiltotta a munkanélküliek nagygyülését, nem helytálló. Az okok, amelyekre a rendőrség hivatkozik, teljesen jelentéktelenek, amit bizonyít az is, hogy a munkásság a legutóbbi nagygyülésen pár perc alatt rendet teremtett. Lehetséges, hogy a munkanélküliek gyülésére is eljöttek volna olyan egyének, akik moszkvai utasításra igyekeztek volna megzavarni a munkásság állásfoglalását, de erre föl voltunk készülve és a munkásság most is példát statuált volna az ilyen rendbontókkal szemben. Ha ebből a rendőrségi indokolásból gyakorlat lesz, akkor a jövőben sohasem lehet gyülést tartani, mert hiszen akkor elegendő volna, ha egypár egyéni valamely gyülés megzavarását megkisérli és ennek következménye máris a gyülések betiltása lenne.


Lemondott a kinai kormány

Pekigből jelentik: A kinai kormány szolidárisnak jelentette ki magát Csang-Kai-Sek tábornaggyal, a kinai törvényhozótestület lemondott elnökével és ezért a Kuomintang végrehajtóbizottságának benyujtotta lemondását. A politikai helyzet Kínában rendkivül feszült. A fölkelők Pukauban hirdetményt tettek közzé, amelyben bejelentik, hogy csak olyan kormánynak vetik alá magukat, amelynek élén Feng tábornok áll. Feng tábornok kijelentette egy hirlaptudósítónak, hogy Csang-Kai-Sek tábornagyot és hiveit a legfelsőbb törvényszék elé kell állítani. A tábornok azt a nézetét is nyilvánította, hogy a kínai birodalom székhelyét Nankingból vissza kell helyezni Pekingbe.

A keresztényszocialista szakszervezetek negyedszázados jubileuma

A Keresztényszocialista Egyesületek Országos Szövetségébe tömörült szakszervezetek fönnállásának 25 éves jubileumát ünnepelték vasárnap. A diszközgyülést Szabó József elnöki megnyitója vezette be. Moravitz Lajos megemlékezett a mozgalom uttörőiről: Glesswein Sándorról, aki 1897 őszén alapította az első keresztényszocialista munkásszervezetet. Majd dr. Lakatos Géza, Prohászka Ottokár, Huszár Károly, Anthony Béla. Haller István, Geőcze Sarolta és a kommünk alatt vértanuhalált halt Vermes Gyula szerepét méltatta. Kiss Menyhért alkalmi ódájának elszavalása után Haller István mondott ünnepi beszédet.

Népszavazás dönti el, hogy Görögország királyság legyen vagy köztársaság maradjon

Athén, december 15.
Venizelos miniszterelnök a pártvezérekkel folytatott tárgyalásai során Csaldarisznak, a néppárt vezérének a belügyminiszteri tárcát ajánlotta föl. Egyuttal fölkérte, hogy szervezze meg a népszavazást arról a kérdésről, hogy Görögország a köztársasági vagy monarchikus államformát válassza-e?

Megszünik a diktatura Spanyolországban

Madrid, december 29.
Primo de Rivera tábornok vasárnap az „ABC” szerkesztője előtt nyilatkozva, kijelentette, hogy a mostani állapot további föntartása hátrányokkal és kockázatokkal járna. Ma már megérett az idő arra, hogy a diktatura megszüntetésére gondoljanak.


A diktaturát a végleges kormányzat berendezéséig átmeneti kormányzat követi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kivonuló francia csapatok Ünnepség a Rajna-vidék második zónájának kiürítése alkalmából Dr. Curtius Mi is búcsúzzunk Clemenceautól Mussolini  Peyer Károly Feng tábornok Giesswein Sándor Venizelosz Primo de Rivera
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98