Dtum
Login with Facebookk
1930 | December

Újpest – Hungária 2:2 (0:0)

Újpesti Stadion. – 18.000 néző. – Bíró: Boronkay
A szezon utolsó nagy mérkőzésének pompás futballidő kedvezett. A vártnál nagyobb népvándorlás indult meg Újpest felé, ahol két nagy riválisnak kellett sorsdöntő harcát megvívnia. A nagy csata ezúttal már a harmadik derby: eldöntetlenül végződött, nyílt kérdésnek hagyva továbbra is a bajnokság sorsát.

Ami a meccs kezdetét jelző sípszó és a befejezés között történt, igazi futballjáték volt, két jó csapat becsületes, nyílt harca a pillanatnyi hegemóniáért. Hogy az eredmény kialakulása nem volt zavartalan, az már nem a csapatokra tartozik. A futball híveinek annyi mindent nyújtott a mérkőzés, elsősorban annyi izgalmat, hogy erről a derbyről még sokáig fognak beszélni.

A Hungária választ és Újpest kezdi a mérkőzést. Borsányi szabadrúgását már az első percben Ujvárinak kell védenie. Erős iramban nyomul föl a Hungária, de a csatárok túl messziről lövöldöznek. Az 5. percben Hirzer lő kapu mellé, egy perccel később pedig Huber ment merész bevetődéssel Barátky elől, Bartáky és Hirzer távoli lövéseit védi még nagy biztonsággal az Újpesti kapus.

Az Újpest kornerrel veszélyeztet, majd Fogl III. magas labdáját menti Ujvári kiöklözéssel. A 25. percben keletkezik az első nagy jelenet az Újpesti kapu előtt, amelynél Huber kétszer egymásután bravúrosan védett. A 27. percben a tizenhatoson belül Borsányi karjára pattan a labda.

majd Ticskát buktatják lövőhelyzetben, a bíró azonban nem ítél 11-est. A Hungária hatalmas ostroma tovább folyik. Hirzer bombaszabadrúgását Huber védi. A 31. percben Hirzer vezeti a labdát, Huber kifut eléje, de a csatár még be tudja adni a labdát. Először Varga lő az üres kapura, de a labda Wilhelmről pattan vissza majd Barátky fejel és már mindenki gólnak látja a sarokba tartó labdát, amikor Huber beveti magát a kapu sarkába és ritkán látott bravúrral menti meg az Újpestet a góltól.

Most már változatosabb a játék. Újpest ismét kornert ér el, amelyből Stofián kapu mellé rug. Auer lő toronymagasan a kapu fölé. az ellenkező oldalon pedig Kalmár 30 méterről ismétli meg ugyanezt. A félidő utolsó veszedelmes támadását az Újpest vezeti.

A második félidő csupa izgalom. Föltűnően lelkes Újpesti támadásokkal indul a második félidő. Spiz kapu fölé lő, P. Szabó jó helyzetben hibáz. Auer átmegy három emberen és éles bombáját Ujvári csak nagy bravúrral védheti kornerre. Borsányi remek játéka általános föltűnést kelt. Ticska meg sem tud mozdulni mellette, azonkívül szinte második centerhalfot játszik és támogatja Auert.

Az Újpesti fölényre megjön a tribün hangja és lelkesen biztatja a lilákat. Wilhelm lő messziről Ujvári kezébe. Auer lövése pedig célt téveszt. A 10. percben Kalmár kerül hatalmas helyzetbe, de csak egész gyöngén gurítja a labdát. Az Újpest tovább ostromol, de a Hungária jól védekezik.

Spitz lövését Ujvári lövését ismét kornerre tolja, amelyből Ströck lő kapu fölé. A 13. perc tragikus a Hungária számára. Ströck szabadrúgását Auer fejeli, a labdát Ujvári akarja védeni. Wéber ott áll, fejelni akar, de a fals labda irányt változtat a fején és a kapuba esik. Öngól! Az Újpest vezet l:0-ra.

A Hungária szinte dühösen támad, meglepően gyors eredménnyel. A 14. percben Hirzer remek magas sarkos lövése védhetetlen gyönyörü gól. Máris 1:1.

A Hungária van frontban, ám Barátky megsérül és leviszik a pályáról. Megsérül Nagy is, őt is kiviszik és néhány percig kilenc emberrel védekezik a Hungária. Nagy hamar visszajön és fölváltja a bekkelő Kalmárt. Csak a 27. percben jön vissza Barátky, de sántikálva a jobbszélre áll be, míg összekötő Varga lesz.

A kiegészült Hungária a 28. percben formás támadást vezet. Ticska végre be tudja adni a nyakán lógó Borsányi elől a labdát, amelyet bent Hirzer továbbit. Varga néhány méterrel a kapu előtt kihasználja Fogl III. és Dudás pillanatnyi habozását és a kapuba emeli a labdát (1:2).

Barátky ismét a helyére megy és a Hungária majdnem újabb gólt szerez. Hosszú ideig úgy látszik, hogy megmarad az eredmény, amikor P. Szabó a leálló Hungária-védelem mellett kiegyenlít. (2:2).

Borsányi, amikor a bíró megítélte a gólt, örömében Boronkay nyakába ugrik. A közönség erősen tüntet Boronkay ellen és a Hungáriát megzavarja az igazságtalan gól. Az Újpest ezt ki akarja használni, nagy elánnal támad és a 37. percben Spitz pompás lövése majdnem újabb gólt jelent. Ujvári a nehéz labdát csak a gólvonalon, szenzációs bravúrral tudja menteni.

A 41. percben Kármán lövése süvit el a kapu fölött. A 44. percben szabadrúgás az Újpest ellen. P. Szabó azonban kétszer is elrúgja a labdát, amiért a bíró kiállítja. Az utolsó percben Kléber pompás lövését védi szép robinzonáddal Huber. A meccs végén hatalmas tüntetés volt Boronkay bíró ellen. Az Újpest hét, a Hungária három kornert rúgott

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98